Få stopp på bråk och tjafs hemma – 6 tips

Präglar tjafs och bråk din familjs vardag? Då är ni inte ensamma. Det kan komma att bli en ond cirkel av dåliga vanor där barnens konstanta bråk med varandra speglas i föräldrarnas humör.

Läs också: Är det sant att storasyskon oftare blir chefer? Vi har svaret!

Ofta blir inte hanteringen av barnens tjafs riktigt som tänkt. Så hur gör man för att vända den dåliga trenden? Med hjälp av Familjelivs användare kommer här våra bästa knep för att få slut på tjafset!

1. Se över vardagens vanor och leta efter fallgropar

Hur ser veckan ut? Kanske går det att strukturera om lite så att tid och energi räcker till längre. Ett sätt kan vara att förbereda maten så den endast behöver värmas upp innan middagstid. Genom att prioritera aktiviteter och sysslor annorlunda på vardagar blir det lättare att dra ner på tempot under kvällar. Ha i åtanke att lågt blodsocker och långa dagar tar energi från både stora och små.

Läs också: 50 roliga gåtor för barn

2. Sänk ambitionerna

Kvällarna behöver inte fyllas med pyssel, träningar eller ambitiösa recept till middagen. Läxläsning kan vara krav nog innan läggdags. Barn behöver återhämtning efter skolan lika mycket som du och din partner efter en dag på jobbet. Sätt på Tv:n, låt ungarna stationera sig i soffan och ring en kompis medan du tar disken. Lugn! Det ÄR okej.

3. Finns det andra sätt att lösa konflikter?

När de första skriken tar form kan ett byte av fokus hjälpa. Prata i vanlig samtalston och be dem berätta vad som faktiskt hände. I vissa fall kan det ju vara så att barnen skriker för att de har lärt sig att en vuxen då kommer och löser bråken.

4. Testa ett belöningssystem som funkar hos i er familj

Ett sätt är att använda någon form av burkar där godisbitar, kulor eller skärmtid kan delas ut. Snälla och omtänksamma handlingar hamnar i “snällburken” medan tjafs och elaka ord hamnar i den andra burken. Barnen får i slutet på kvällen dela på innehållet i “snällburken”, de kan då lära sig att bra beteenden ger positiva belöningar.

5. Går det att stimulera barnen på olika håll?

Om de bråkiga situationerna uppstår när de ska samsas om diverse leksaker kan en lösning vara att aktivera dem på olika platser. Låt barnen leka var för sig så ligger deras fokus på de egna prylarna istället för på varandra. Och ja, tyvärr har ju barnen en tendens att dra sig till varandra som små magneter igen…

6. Till sist, tänk på att alla syskon bråkar och att det är en del i utvecklingen!

Barn behöver just få vara barn, att utforska och pusha gränser är en naturlig del i deras lärande. Genom lek och små tjafs med varandra lär de sig vilka känslor som triggas och på det sättet lär de sig också att först de känslorna. Barn växer inte upp till våldsamma människor på grund av att de bråkar med sina syskon som små - tvärtom! De lär sig faktiskt sociala samspel.

Har du andra bra tips att dela med dig av? In och diskutera i forumet!

Artikelbild: Maroke/ Shutterstock

Av: Evelina Milerud

/
/
stats