Då kan en bebis sitta upp själv!
Då kan en bebis sitta upp själv! - Foto: Pexels.com

Är det farligt att låta en liten bebis sitta själv?

Att vara nybliven förälder kan innebära mycket oro och frågor till en början. Exempelvis när en bebis kan börja sitta på egen hand. Vi har svaret!


Som nybliven förälder är det naturligt att känna sig osäker och orolig för alla nya faser bebisen går igenom. Som förälder vill man göra allt för att stödja sitt barns utveckling och uppmuntra nya färdigheter, redan från dag ett. 

Bebisar utvecklas i olika takt, och deras muskulära styrka och motoriska färdigheter varierar. När blir bebisen så stark i nacke och rygg så att hen kan börja sitta själv. 

När kan bebisen börja sitta själv? 

I Familjelivs forum är det en person som rådfrågar andra forumanvändare om det är passande att hennes bebis börjat sitta själv. 

Frågan lyder: 

Min flicka på 4 månader (om en vecka) är sällan nöjd när hon ligger ner längre. Hon vill helst att man håller i henne så hon sitter eller står. Är det farligt att låta henne halvsitta lite mot en amningskudde på lekfilten eller i soffan hos oss? Likaså de få gånger jag tar henne i vagnen, kan hon halvsitta när hon är vaken mot en fluffig kudde eller är det farligt?”

Och det är flera som beskriver sina erfarenheter om situationen: 

”Så är min tjej me..Så jag låter henne sitta. Hon säger ifrån när hon blir trött!” 

”Min dotter var också tidig med att sitta, på BVC sa dem att så länge hon sitter rakt och själv vill sitta så är det okej” 

”Det är absolut inte farligt! Om man aldrig sätter dem upp hur ska de då lära sig sitta!? Min dotter satte jag upp titt som tätt och en dag så slutade jag bara hålla i henne och sen den dagen satt hon helt själv.. Hon var då 5 månader.”

”Min dotter satt själv när hon var 4½ månad (utan stöd)... Jag frågade då min BM om detta var skadligt för henne. Hon svarade att de sitter när ryggen klarar av det helt enkelt. Så du märker om ditt barn "säckar" ihop a la fällkniv t.ex att det inte är redo direkt.”

Svaren ovan kommer från forumtråden: Är det farligt att låta 4 månaders bebis "sitta" upp? Läs alla svar här

Experten svarar: Då kan bebisen sitta själv

Det verkar alltså som de flesta användare i Familjelivs forum är enade om att det inte är någon fara att bebisen sitter själv, eller med stöd av kuddar eller dylikt, när den är redo för det och man tar hänsyn till bebisens kapacitet. Men vad säger experterna? 

I Trygg-Hansas forum besvarar barnmorskan Gudrun Abascal, på frågan när det är lämpligt att låta bebisar sitta upp själv. Gudrun Abascal svarar: 

”Vad jag har fått lära mig är att barnet inte ska sättas upp för än barnet själv kan hålla huvudet upprätt. Innan barnet har kontroll över sitt huvud så faller det ju åt alla håll, vilket ju inte kan vara så bra - eller skönt - för barnet. Först vid cirka 3 månaders ålder, när barnet kan hålla huvudet själv, kan det bli aktuellt att börja sitta själv.” 

/
/
stats