Hur vet om om det är dags att separera efter ett långt förhållande?
Hur vet om om det är dags att separera efter ett långt förhållande? - Foto: Janerik Henriksson/TT & Pexels

Så vet du att du ska separera efter långt förhållande

Är man inte lycklig i sin relation kan det vara rätt att göra slut, men hur vet man egentligen när man ska separera? Familjeliv reder ut.


Att gå skilda vägar men någon som man spenderat en stor del av sitt liv med är svårt, speciellt om man har barn ihop. I Familjelivs forum lyftes nyligen frågan om vad som får en att separera efter mer än tio år tillsammans.

Familjeliv har sammanställt ett axplock av svar från personer som har gått igenom en separation. 

MISSA INTE: Träna under graviditeten – här är allt du behöver veta

Familjelivs forum: "Varför separera?"

Personen i fråga formulerade sig så här:

"Min fråga är egentligen vad som får en att separera efter 10, 20 eller kanske till och med flera år än så. Att separera efter 6 månader eller ett par år är ju inget konstigt eftersom mycket är nytt i början och man kanske inte inser så tidigt i förhållandet att man inte hade så mycket gemensamt när dejtandet är över och "vardagen" börjar.", skriver personen och fortsätter:

"Om vi bortser från destruktiva förhållanden (våld, missbruk, storgräl, etc) så måste det väl ändå kännas konstigt att lämna någon som man spenderat så mycket tid med och som man har så många minnen med? Kommer man inte att sakna den personen som har stått vid ens sida så länge även om man valt att separera?"

MISSA INTE: Sanningen om Chris O’Neills hemliga konto

Varför skiljer vi oss efter en lång relation? Foto: Pexels

MISSA INTE: Jobb där man har vanliga kläder – 10 tips för jobbsökande

Så vet du att du ska separera efter långt förhållande

I tråden är det många som tagit ton och svarat på forumanvändarens fråga. Det verkar som att det finns flera anledningar till att människor skiljer sig, trots att de varit tillsammans i många år och byggt ett liv ihop.

"Gick isär efter 10 år med min sambo. Vi var förlovade och hade inga barn. Beslutet var gemensamt och vi hade blivit mer som riktigt goda vänner, typ som syskon.Vi trivdes ihop, vi tyckte mycket om varann, men just den själva åtrån fanns inte.Så vi gick isär. Visst det kändes ju förjävligt, men vi skildes åt som vänner och är vänner idag och ses emellanåt. Han har väl dejtat 2-3 stycken och jag hittade en ny som jag lever med idag...", skriver en person i tråden.

"Jag och mitt ex var tillsammans i 9 år, förlovade, en son på snart 3 år och hus! Jag valde att lämna honom i april i år pga att jag älskade inte honom mer än som kompis.Tror det hade att göra med att han aldrig var hemma utan var på jobbet hela dagarna (och det säger jag inget om) men sedan efter middagen så stack han och umgicks med sina vänner medan jag fick sitta hemma med sonen.", skriver en annan. 

"Jag och exet var tillsammans i 25 år. Kärleken tog slut och han var otrogen.", skriver en tredje. 

"Nu kommer jag förlora hela min familj"

Flera delar också med sig av sin upplevelse av singellivet efter relationens slut.

En person beskriver uppbrottet från en femton år lång relation som tuff, eftersom man inte bara förlorar sin partner, utan också exets familj och vänner. 

"Jag tyckte det var jättevårt. Min sambo träffade en annan och vi separerade efter 15 år, bara det i sig var fruktansvärt jobbigt för mig. Men det var faktiskt lika jobbigt när den första chocken hade lagt sig och jag förstod situationen och insåg att nu kommer jag förlora hela min familj. Eftersom jag själv knappt har några anhöriga alls så har jag sett sambons familj som min egen.", skriver personen och fortsätter:

"Vi har alltid firat jul med hens släkt t ex. Det var väldigt tufft att inse att man skulle förlora alla. Först det att någon annan kommer ta min plats i vardagen och vara den som spenderar livet med min sambo och sedan att hen också kommer ta min plats i familjen.Visst det kanske är väldigt fel av mig att se dom som min familj men för mig kändes det så, jag tyckte om dom och hade blivit väldigt van att ha en samhörighet."

LÄS MER:

Prinsessan Madeleine visar privata stunden med dottern

Så mycket pengar läggs på presenter inför barnkalas – föräldrar berättar

/
/
stats