Lär dig svara rätt på "Vad är dina svagheter?" på jobbintervjun – 3 knep
Karriärcoachen Jenny Fingal kommer med sina bästa tips på hur du svarar på frågan om vad dina svagheter är. Learn from the best!
Många känner förmodligen igen sig i läsaren "DEA", som skriver till Familjelivs karriärcoach Jenny Fingal. Den ständiga frågan på arbetsintervjun om vad som är ens svaghet gnager. Här kommer Jennys smarta tips för att lösa problemet!
Jenny Fingal är karriärcoach och hjälper människor att nå sina mål i livet. Vill du komma i kontakt med henne? Då kan du ta kontakt med henne på hennes sajt: jencore.se. Du kan också maila dina karriärfrågor till oss på redaktionen, så delar vi frågan vidare till Jenny.
Mer från karriärcoachen:
"Hjälp! Min 11-åriga dotter vill bli influencer" – Experten svarar
Självkänsla eller självförtroende? Här är skillnaden
Läsarfrågan: "Hur svarar jag på vad mina svagheter är?"
Hej Jenny,
Söker jobb och har blivit kallad till några intervjuer men inte kommit vidare efter det. En grej jag tycker är svår att svara på är frågor som ”hur hanterar du konflikter?” och ”hur hanterar du stress?”. Jag får alltid frågan ”vad är dina svagheter?” och eller ”vad är dina negativa sidor?”. Jag vet inte vad jag ska svara på allt detta… Har du tips hur jag kan tänka?
Hälsningar/DEA
Karriärcoachens svar: Det här vill arbetsgivaren veta när den frågar om dina negativa sidor
Hej DEA och tack för din fråga!
Innan ett företag anställer någon, vill man veta vad man kan förvänta sig, t.ex. hur den jobbsökande fungerar i grupp, vad som motiverar hen och vilket stöd hen kan tänkas behöva.
De frågor du tar upp är väldigt vanliga på en anställningsintervju. Frågorna och svaren är viktiga för rekryteraren eftersom en av deras målsättning är att få en så sann bild som möjligt på de utvalda kandidaterna.
Fundera över din feedback du brukar få
Om du har haft flera anställningar bör du ha fått feedback på ”dina frågor” och det är det som det nya företaget vill veta. Var ärlig för om du är en av slutkandidaterna kommer rekryteraren kontakta dina referenser, vilka kommer berätta om dig och hur du fungerar på en arbetsplats. Kom ihåg att alla hanterar stress och konflikter på olika sätt och att alla har svagheter och negativa sidor som man behöver jobba med.
Jobbintervjun är ett kvitto på att de är nyfikna på dig!
Att söka jobb kan vara svårt, krävande och nervöst men det kan också vara en energifylld, givande och spännande process. Att bli kallad på intervju är ett kvitto på att du (din CV och personliga brev) är intressant och att rekryteraren vill veta mer om dig.
Förberedd dig väl inför kommande intervjuer, det visar att du är intresserad av företaget och tjänsten samt agerar professionellt. Det uppskattar rekryteraren!
Frågor du kan fundera på:
Vem i din närhet (referenser, tidigare/nuvarande kollegor, vänner/familj, studiekamrater) kan hjälpa dig med att besvara frågorna?
Vad har du fått för feedback (både positiv och negativ) på tidigare medarbetarsamtal?
Hur kan du förbereda dig på allra bästa sätt för kommande intervjuer?
Lycka till och Bästa Hälsningar,
Jenny