Fråga barnmorskan: Rebecca Nilsson är Familjelivs expert

"Man kan fråga mig precis vad som helst som har med graviditet, förlossning, första tiden med bebis, preventivmedel eller abort att göra," säger Rebecca.


Hej Rebecca!

Du är barnmorska och Familjelivs expert. Vem är du?

– Jag är 36 år, barnmorska sedan snart fem år och dessförinnan jobbade jag som sjuksköterska. Jag är mamma till två killar som är 10 och 6 år, så utöver barnmorska är jag också en riktigt fotbolls- och hockeymorsa.

Varför blev du barnmorska?

Jag har inte ångrat mig en sekund.

Rebecca Nilsson, leg. barnmorska

– Jag har alltid varit fascinerad av barnafödande. Jag minns hur jag som liten kunde leta fram min mammas “vänta barn” böcker i bokhyllan och titta på de där svartvita bilderna på när barn föds. Så himla spännande. När jag som 21 åring började plugga till sjuksköterska så var siktet inställt på barnmorska, för att jobba på förlossningen. Jag tog inte steget direkt, jag jobbade och fick barn och så efter sjuksköterskeexamen innan jag sökte till barnmorskeutbildningen. Jag har inte ångrat mig en sekund.

Vad gör en barnmorska?

– En barnmorska gör massor av saker! Det som de flesta tänker på är såklart jobbet på förlossningen. Att man bistår födande. Men som barnmorska jobbar man egentligen med alla delar av den reproduktiva hälsan, från puberteten till klimakteriet. Man kan jobba på ungdomsmottagning, på gynmottagning eller gynakut på sjukhus, man kan jobba med graviditet och förlossning men också med abort. Det finns de som jobbar med ultraljud och så finns det barnmorskor som forskar.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Mångsidigheten, att det finns så mycket att göra. Att få vara en del av de största ögonblicken i livet – både de bra och de dåliga. Jobbar man på förlossningen så är det såklart mäktigt att vara med när ett barn föds, det är precis lika häftigt och stort varje gång.

Förlossningsvården – vad är den största utmaningen i samband med förlossningskrisen?

– Det här är ju en arbetssituation som har pågått i många, många år. Det har varit otroligt hög arbetsbelastning sedan jag kom ut som nyfärdig i januari 2017.S En stor utmaning nu är ju att behålla de barnmorskor som fortfarande finns i förlossningsvården och att behålla kompetensen på klinikerna genom att ha kvar de kollegorna med mycket erfarenhet. I region Stockholm har ju politikerna lovat en barnmorska/födande och även öppnandet av en ny klinik senast 2023, det blir nog en utmaning för dem att nå de målen. Jag tror också att man behöver bryta ner den svenska förlossningsvården som den ser ut idag och bygga upp den igen från grunden. Rätt vårdnivå till rätt person. Alla behöver inte föda barn på stora akutsjukhus, vi behöver alternativ till de som önskar det. Som exempelvis att kunna föda hemma med vana barnmorskor eller på en mindre barnmorskeledd enhet.

Vilka frågor kommer Familjelivs läsare kunna ställa till dig?

– Man kan fråga mig precis vad som helst som har med graviditet, förlossning, första tiden med bebis, preventivmedel eller abort att göra. Inga frågor är för stora eller för små.

Vad önskar du att folk visste inför sin / sin partners förlossning?

– Jag kan väl tycka att folk, även partners, borde läsa på mer om hur en förlossning går till och vad som händer i kroppen. Det är jättebra att veta vilka olika smärtlindringsmetoder som finns osv men vad händer i kroppen och varför?

Hon fortsätter.

– Att föda barn eller bli förälder är kanske det största man är med om i livet och då tycker jag det är bra att vara förberedd. Som partner är det också viktigt att veta hur den som föder vill ha det. Vad är hens drömförlossning och hur kan du bidra för att det ska bli så bra som möjligt? Vad är värsta scenariot som kan hända och hur ska du göra för att kunna stötta och vara en trygg punkt där och då om det skulle inträffa?

Har du frågor om förlossning, graviditet eller amning? Maila dina frågor till [email protected] så ser vi till att vår barnmorska svarar!

/
/
stats