• Jemp

    Pensionsspara på Avanza?

    Precis som nån skrev ligger det i personlighet (och tillgångar) hur mycket risk man är villig att ta med sina pengar. Ju mer kortsiktigt sparande desto lägre risk rekommenderas. Högre risk ger ofta mer vinst men risken är ju att det blir tvärtom. 

    Aktiefonder rekommenderas för pensionssparande i vår ålder. Bättre värdeutveckling. Aktier blir mer sårbart (en fond= samling av flera aktier som förvaltas av nån annan) och inte så vettigt att satsa på i större skala som oinsatt (eller om man vill bli insatt och lägga tid på att följa dem osv). 

    Avanzas olika former av fondsparande är sen beroende på hur mycket du själv vill styra. Jag valde bort auto men tog hjälp av deras generator för att kunna göra fler urval på hållbarhet, vilket är viktigt för mig. Lättast är nog autogiro via avanza auto. 

    Jag är ingen expert men detta utifrån vad jag lärt mig senaste åren, med början i att det kändes superkomplicerat att börja pensionsspara. Jag började med en genomgång ihop med min bank, som dock bara får rekommendera sina egna fonder men gav bra teoretisk genomgång. 

  • Jemp

    Tillägg: först nu såg jag bilden. Förmodligen vill du välja en långsiktig. Då finns det tre olika risknivåer, med tänk som beskrivet ovan.

Svar på tråden Pensionsspara på Avanza?