Inlägg från: Hyllemor |Visa alla inlägg
  • Hyllemor

    Har föräldrar slutat att läsa böcker för sina barn?

    Jag arbetar på en förskoleavdelning med 20 stycken 5-åringar i ett innestadsområde med övervägande medelklassföräldrar.


    Jag har arbetat på den här förskolan under ganska många år och jag upplever att det blir allt svårare för varje år att fånga barnen genom högläsning (och jag är ändå grym på högläsning.) 


    För ett år sedan upplevde jag något mycket intressant när jag funderade mycket över det här. Vi hade en mycket trevlig stund vid matbordet, då jag och åtta barn och pratade lite allmänt om allt möjligt. Ett av barnen frågade vad jag hade gjort i helgen och jag svarade att jag faktiskt bara hade gjort en enda sak: jag hade läst en ny bok som jag tyckte var såå himla bra och det hade jag gjort nästan hela helgen. Barnet stirrade på mig och lade an ett gapflabb och sade:


    "Nej, nu skojar du! Vuxna läser inte böcker!" 


    "Joo, det är klart att de gör!" svarade jag och berättade om den jättespännande historien som jag läste (barnanpassat förstås). Samtliga barn vid mitt bord stirrade på mig som om jag vore ett UFO och efter att ha kollat med alla åtta barn, så visade det sig att ingen av dem hade sett föräldrar läsa en bok för egen del men några hade högläst böcker för dem när de var "små." Ett enda av barnen hade en mamma som "läser inredningstidningar", men alla var rörande överens om att vuxna inte läser. Eftersom jag även läser på bussen till jobbet så plockade jag upp min tegelsten med över 300 sidor och visade och de var mycket imponerade och de bläddrade nästan sönder den, eftersom de aldrig hade sett en så pass tjock bok förut.


    Jag fortsatte min högst ovetenskapliga studie att kolla vad barnens föräldrar läste och efter några veckor så var det bara 3 barn som hade sett sina föräldrar läsa en bok. Nästan ingen hade en bokhylla hemma och få 5-åringar hade föräldrar som läste för dem "fortfarande."


    Jag drog då igång ett projekt där varje barn en gång i veckan fick ett brev hem där vi önskade att de skulle ta med sig en barnbok hemifrån som de skulle berätta om och där vi skulle högläsa ur boken efteråt. Förvånansvärt många föräldrar skickade med pixiböcker eller böcker från McDonald's eller Burger King. Andra skickade med böcker som uppenbart var för barn under 3 års ålder eller däromkring. Det är ändå 5-åringar vi snackar om här. Det hela slutade med att vi frågade de enda två föräldrar som skickade med en åldersadekvat bok, om de ville låna ut boken till oss tills vi hade läst färdigt alla kapitel, eftersom 


    Är det helt enkelt så att föräldrar har slutat läsa för sina barn? Jag funderar över om kanske många föräldrar läser via Nextory och andra appar så att barnen inte ser läsandet eftersom de bara upplever att föräldrarna "kollar mobilen" - men varför högläser man inte längre för barnen? För 10 år sedan kunde vi ofta få förslag från föräldrar om böcker som de tyckte att vi skulle läsa, eller att de bara helt random skickade med barnen en bok till förskolan, som vi läste. Det har inte inträffat igen sedan dess. Rent allmänt upplever jag att barn har betydligt mindre allmänkunskaper nu än förut och folk jag känner som arbetar i skolan upplever det samma. Det har troligen med alla skärmar att göra, men att barn inte vet att vuxna läser, är väldigt skrämmande.


     

  • Svar på tråden Har föräldrar slutat att läsa böcker för sina barn?
  • Hyllemor
    MsM84 skrev 2022-12-17 19:08:04 följande:

    Vi läser varje kväll för både vår fyraåring och sjuåring, men vi läser bara vid läggning. Blir dock nyfiken på ?åldersadvekata? böcker. Min fyraåring brukar vilja läsa bonden Blom eller Pelle Svanslös. Min sjuåring har länge velat läsa barnböcker motsvarande lillebror, till jag fick honom att ge Musse och helium ett försök, han älskade det men ville inte börja med något nytt utan är tillbaka i barnböckerna. Vad är en lagom bok för en femåring menar du?



    MsM84 skrev 2022-12-17 19:08:04 följande:

    Vi läser varje kväll för både vår fyraåring och sjuåring, men vi läser bara vid läggning. Blir dock nyfiken på ?åldersadvekata? böcker. Min fyraåring brukar vilja läsa bonden Blom eller Pelle Svanslös. Min sjuåring har länge velat läsa barnböcker motsvarande lillebror, till jag fick honom att ge Musse och helium ett försök, han älskade det men ville inte börja med något nytt utan är tillbaka i barnböckerna. Vad är en lagom bok för en femåring menar du?


    En åldersadekvat bok för en 5-åring kan vara alltifrån Mamma Mu och Kråkan till Ronja Rövardotter. Det är dock inte "Nasse hittar en stol"
  • Hyllemor
    Aliona skrev 2022-12-17 21:18:18 följande:

     


    Till sist undrar jag varför du var tvungen att låna böcker från föräldrarna. Min sons fd förskola hade båda eget bibliotek och de gick då och då och lånade på stadsbiblioteket. Har inte ni tillgång till bibliotek på er förskola? 


    Jo, vi har tillgång till bibliotek på förskolan. Här handlade det om att jag ville initiera en kontakt familj-hem och jag trodde faktiskt att jag skulle få fler böcker som vi kunde högläsa tillsammans. (Jag läste dock alla, men "Nasse hittar en stol" tar inte många minuter att läsa) De två böcker som vi "behöll" behöll vi just för att barnen ville det. Tanken var att få barnen att få intresse för författare och i ett av böckerna inspirera i alla fall ett av barnen att få föräldern att låna boken på biblioteket.
  • Hyllemor
    Tow2Mater skrev 2022-12-18 13:26:49 följande:

    Tror inte mitt barn vid fem ens hade kunnat ett ord som inredningstidningar, än mindre kunnat redögora för vad föräldrarna gör och inte gör, om det inte handlar om fsk-lärare som frågar ut barn med tiotalet olika formulerade följdfrågor om vad de gjorde i helgen och om det verkligen var brun dricka i coca-colaglaset mamma drack och vad tidningen hon läste hade för bilder på framsidan.

    Alskar själv att läsa, läser ofta och mycket, inklusive böcker. Tyvärr smittar det inte hos oss.


    Nu har du säkert glömt bort vad din 5-åring kunde i den åldern, men även om ditt barn inte visste vad en inredningstidning är, så visste garanterat ditt barn mycket annat, inklusive ord som "andra" föräldrar tycker verkar svåra. Barn kan och förstår betydligt mer än vad man tror och kan återberätta för det mesta vad de har gjort eller gör - dessvärre har även återberättandet blivit sämre hos barn, men det får man i så fall skapa en helt egen tråd om.
Svar på tråden Har föräldrar slutat att läsa böcker för sina barn?