Inlägg från: Anonym (förälder) |Visa alla inlägg
  • Anonym (förälder)

    Varför börjar och slutar läsåren i skola med så många meningslösa dagar?

    Det här reflekterade man ju över i juni. Ett antal dagar, ofta hela sista veckan, är ju ofta helt meningslös i skolan. Massor med tid som klasserna typ ser på film, åker på badutflykt osv. 

    Nu började barnen skolan igen igår och det är samma sak nu igen. Ganska mycket tid som på något sätt bara ska fördrivas. Dag 1 var en timma lång. Varför? Vad är poängen med att hundratals barn i högstadiet ska ta sig till skolan, säga hej och sen åka hem igen?

    Jag är bara så nyfiken på detta ut skolans perspektiv.

  • Svar på tråden Varför börjar och slutar läsåren i skola med så många meningslösa dagar?
  • Anonym (förälder)
    Spucks skrev 2022-08-18 09:38:48 följande:

    För att det är väl bra för barnen (och ungdomar) att ha en mjuk start till skolåret efter sommarlovet och en mjuk avslutning och övergång till lovet när skolåret är slut.


    Fast barnen känner mer att varför ska jag ställa klockan, gå upp tidigt och cykla till skolan för att göra detta? 
  • Anonym (förälder)
    Anonym (Lärare) skrev 2022-08-18 17:27:11 följande:
    Det finns flera syften. Dels mjukstart för att vänja sig in vid tider, lokaler, personer men också för att bygga upp det sociala, eller faktiskt bara låta eleverna ha kul efter ett långt läsår. Synd att du inte ser värdet av den delen av skolan.
    Mina barn ser inte riktigt värdet av den delen av skolan... De är hellre lediga...
  • Anonym (förälder)
    Anonym (Lärare) skrev 2022-08-18 18:14:48 följande:
    Och då är det upp till dig som förälder att motivera dem till att ändå gå till skolan. När de väl är på plats är det upp till skolan att göra det till en värdefull tillvaro.
    Mina barn har noll ogiltig frånvaro i skolan så det är inget problem. Men om aktiviteterna är att åka och bada med hela årskursen eller se film eller köra en femkamp så är det kul aktiviteter i sig men är man tonåring så gör man hellre sådant med sina bästa kompisar på sina egna villkor än att göra det med klassen och lärarna på skolans villkor. Det blir liksom fånigt att hålla på med den typen av aktiviteter i en vecka istället för att bara vara lediga eller göra sånt man faktiskt går i skolan huvudsakligen för att göra.
  • Anonym (förälder)
    Anonym (Maria81) skrev 2022-08-22 09:26:52 följande:
    Ja det kan jag hålla med om. Jag kan förstå första dagen/dagarna när man börjar 1:an el 7:an och gymnasiet att man ska få lära känna lite och mjuka upp sig lite.
    Men i första hand borde skolan vara en utbildningsplats och man kan inte tvinga på barn/ungdomar umgänge med klasskompisar. För en hel del elever är det bara ett stressmoment med dessa lösa aktivitets och lekdagar. Särskilt upp i åldrarna. Låt eleverna ha undervisning istället. 
    Sedan är ändå mängder med planeringsdagar, studiedagar som gör att studier blir lidande. 
    Ja, jag kan också förstå det för de som börjar i en skola eller nytt stadium. Men när även åk 8 går till skolan första dagen för att gå hem en timma senare undrar jag ju vad syftet är. Inte är det att klassen ska lära känna varandra i alla fall...
  • Anonym (förälder)
    Anonym (Gymnasielärare) skrev 2022-08-22 09:41:12 följande:
    Tyvärr delvis för att få ordning på allt det praktiska. Precis startat upp en hösttermin och eleverna ska ha datorer, böcker, hälsobesök, introsamtal. Tyvärr ska flera elever byta program. Schemat behöver göras om då flera lärare sagt upp sig under sommaren. Klassrummen är också så varma att det är svårt att bedriva undervisning. Det är skönare om några veckor när det rullar på.

    Mot slutet brukar man dra i kompletteringar för vissa elever vilket gör att det kan bli lite avslaget för övriga. Rättning av nationella prov gör också att vissa lektioner kan ställas in.
    Jag köper det faktiskt mer, att skolan behöver ägna tiden åt annat. Men då är det märkligt att vissa här i tråden hävdar att eleverna ser film i ett syfte att ha socialt trevligt tillsammans med klassen... 

    Men sen är det fortfarande märkligt att inte klasser där eleverna är gamla nog (högstadiet och uppåt) lika gärna kunde få vara lediga istället för att se film ihop ett par timmar...
Svar på tråden Varför börjar och slutar läsåren i skola med så många meningslösa dagar?