Inlägg från: Anonym (Konstgjord frågeställning) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Konstgjord frågeställning)

    Vilja ta över mammans plats?

    Anonym (Pappan) skrev 2017-04-29 11:53:01 följande:
    Fast måste det vara antingen eller? Finns det bara alternativen att ta en föräldraroll eller att behandla sina bonusar illa? Kan inte en bonusmamma vara en närvarande och bra vuxen vid sidan om pappan som tar föräldraansvaret?

    Det många bonusmammor inte verkar förstå är att biomammor redan tillbringar mindre tid med sina barn än mammor som lever med barnets pappa. Den sorgen kan de flesta acceptera och leva med för att barnet får umgås och bygger en bra relation med sin pappa. Att avstå tid med sitt barn regelbundet för att barnet ska vara med en annan vuxen som barnet inte själv har ett behov av att umgås med (till skillnad från när barnet vill vara med kompisar, hälsa på mormor osv.) är säkert mycket tuffare. Och innan någon skriker högt att just din bonus har ett behov av att umgås med just dig framför bioföräldern. Jag tror att ni har byggt en relation under lång tid och på så sätt skapat ett behov eller att du överskattar din egen betydelse.

    Det finns också en växelverkan med övriga personer i barnets liv där man som förälder blir tillfrågad och kan planera tillsammans. Därmed uppstår så klart inte heller de känslor av att avstå sitt barn även om det i praktiken kan se ut så när barnet tillbringar en helg hos mormor. Men lika ofta passar säkert mormor när föräldern vill göra något särskilt. Inte som en bioförälder som måste jaga barnvakt på "sin tid" med barnet (om den andra föräldern håller strikt på schema) och avstå barnet när hen är ledig. Till exempel. Det är en helt annan obalans.
    Fast vad är fel med att behandla alla barn i hushållet lika? När mina barn har kompisar hemma ger jag dem mat, tröstar dem om de gör illa sig och säger åt dem om de gör sådant de inte får göra.
    Det betyder inte att jag vill ta föräldraskapet ifrån deras föräldrar, det betyder bara att jag ikläder mig rollen som ställföreträdande föräldraperson så länge deras riktiga föräldrar inte är närvarande.
    Jag förväntar mig faktiskt att kompisarnas föräldrar gör detsamma för mina barn när jag inte är med.

    Det finns ett afrikanskt ordspråk som säger att det krävs en hel by för att uppfostra ett barn, och jag tycker att det är adekvat.
    Föräldrar som gastar om att bonusföräldern försöker ta deras plats har oftast andra problem, tex att de själva är så sårade att de inte förstår att de skadar sina barn genom att kräva att bonusföräldern ska ta avstånd från dem.
    Barnen mår bäst av att vara omgivna av vuxna som bryr sig om dem och tar hand om dem, oavsett blodsband!
    Däremot är det givetvis bioföräldrarnas ansvar i första hand, i alla lägen.
  • Anonym (Konstgjord frågeställning)
    Anonym (Pappan) skrev 2017-04-29 14:49:18 följande:
    Det är inget fel i att behandla alla barn i hushållet lika om vi tex pratar om regler eller vilka dagar man äter godis. Jag delar också helt din uppfattning och jämförelse med kompisars föräldrar. Men din sista mening är det som sammanfattar min poäng lite. Skulle du trösta kompisens barn om föräldern var precis intill eller skulle du då backa och låta föräldern göra det?

    Hela min poäng är att det är pappan (vilket det oftast handlar om här) som är förälder. Är pappan sund och ansvarstagande så finns det ingen anledning för en bonusförälder att ta en föräldraroll eftersom han då är närvarande på sin HALVA tid med barnet. Är han inte närvarande borde ju barnet vara hos den andra föräldern, det vill säga sin mamma.
    Jag håller med till viss del.
    Om bioföräldern är bortrest bör den andra föräldern tillfrågas i första hand, men om det bara är så att bioföräldern kanske jobbar lite längre än bonusföräldern ser jag inget fel i att bonusföräldern hämtar om h*n vill göra det.
    Man kan hårddra allt in absurdum bara man vill
    Sen är ju detta MIN åsikt. Om mitt barns andra förälder har en annan åsikt är det inte mycket jag kan göra åt det, för det är hans rättighet att ha sina egna åsikter och leva efter dem så länge det inte skadar någon annan.
Svar på tråden Vilja ta över mammans plats?