Inlägg från: Anonym (allis) |Visa alla inlägg
  • Anonym (allis)

    Vilja ta över mammans plats?

    Anonym (Louise) skrev 2016-02-26 15:21:39 följande:

    Det är inget jag brukar prata öppet om med vem som helst, men så här i skydd av anonymitet och eftersom det efterfrågades så tyckte jag att jag kunde svara ärligt på frågan som ställdes. Jag upplever inte själv att det är något som helst fel på min självkänsla. Däremot kanske det inte är så vanligt att aktivt se till att livet blir som man vill ha det, så som jag gör. Men jag tror inte att det är direkt ovanligt heller. 


    Det finns ingenting negativt med att försöka skapa sig det liv man liv man vill ha. Tvärtom är det en bra egenskap att ta ansvar för sin eget liv och arbeta målinriktat för att nå det man vill uppnå.

    MEN även de mest målinriktade människorna undviker att skapa sig lycka på andras bekostnad. Vad beror det på? Jo på en mänsklig egenskap som kallas för empati.

    Om man är beredd att medvetet skada andra för att uppnå sina egna mål så lider man av någonting som kallas för bristande empati. Bristande empati är ett karakteristiskt psykopatdrag. Nu säger jag inte att du är en psykopat utan bara på att du verkar ha psykopatiska egenskaper.

    De med bristande empatisk förmåga lider oftast inte av det. Varför skulle de?

    De flesta av oss med välfungerande empatisk förmåga tycker att det är obehagligt med människor som dig. Vi tycker det är obehagligt med egoism som kör över och skadar andra. Mest för att det går emot allt vad vi tror på. Men det kommer du säkert aldrig heller förstå.
  • Anonym (allis)
    Anonym (Hoppas) skrev 2016-02-27 16:27:56 följande:

    Jag tycker att jag är bättre mamma än biomamma och tar hand om barnen mera.Ändå får jag inte adoptera.


    Nej för det vore förmodligen inte för barnens bästa.

    Och nej, det är inte synd om dig. Det är synd om barn som har dåliga mammor.
  • Anonym (allis)
    Anonym (Louise) skrev 2016-02-29 12:15:37 följande:

    Jag tror de flesta av oss på någon punkt kan uppvisa och dela ett eller flera drag med psykopater, säkert även jag. Jag har till exempel lätt för att dupera människor och jag är mycket trevlig och omtyckt, det är två drag som psykopater brukar förses med. Men hur förklarar du all empati jag känner med och för ungarna? För min sambo? För andra människor som står mig nära? Jag känner empati för ungarnas mamma också, och tycker att jag till viss del hjälper även henne. Jag vet inte hur medveten hon är om mina manipulationer men hon har trots dom, eller tack vare, vem vet, ofta förklarat hur tacksam hon är mot mig. Nu ska hon få nytt barn med ny man, så särskilt olycklig verkar hon inte vara. Hon kanske i själva verket är en gökmamma som bara råkade få extra skjuts på vägen av mig. Allt fungerar i alla fall mycket bättre nu när ungarna bara hälsar på hos henne och då är jag oftast med. 


    Ja förmågan till empati varierar. Förmodligen efter någon normalfördelningskurva där de flesta uppvisar relativt mycket empati för sina medmänniskor. De med normal till god förmåga till empati är oftast empatiska överlag mot mer eller mindre alla människor. De med sämre förmåga kanske bara med sina nära och kära. De som är psykopater känner nog inte empati med någon. Den enda anledningen en renodlat psykopat inte slår ihjäl sin egen morsa kan exempelvis bara vara rädsla för att förlora arvet. Inte att de egentligen bryr sig om mamman.

    Hur mycket empati du hyser för dina bonusbarn låter jag vara osagt. Om du skulle ha en god empatisk förmåga skulle du aldrig försöka utmanipulera deras egna mamma ur deras liv eftersom det med allra största sannolikhet inte är för deras bästa. Du skulle känna mer med barnen och visa större hänsyn till deras behov trots att de står stick i stäv med dina egna.

    De flesta med psykopatdrag kan inte hjälpa det. Vi andra tycker att ni är obehagliga och tycker synd om er för att ni aldrig kommer kunna uppleva äkta närhet och kärlek. Ni däremot fattar inte vad vi babblar om och tycker bara vi är irrationella och dumma.

    Olika sätt att se på världen, livet och människor.
  • Anonym (allis)
    Brumma skrev 2016-03-03 11:56:21 följande:

    Jo. Jag vet att du tycker att man inte skall basera umgänge på att man får hjälp av sin partner. Men vi hjälps åt som familj och lägger upp vår tid så att det passar vår familj bäst. Vilket innebär att det är jag som hämtar min bonus tex.

    Om båda inblandade är med på det håller jag ibte med om att det är att "inte ta sitt ansvar" utan snarare att man gemensamt delar upp ansvaret så som passar familjen bäst.

    Eftersom det passar oss bättre att min man fortsätter med obekväma arbetstider och jag tar den biten så väljer vi det. Tillsammans.

    Hade jag däremot inte velat vara delaktig på detta sätt och han inte löst det ändå - DÅ hade det varit att inte ta sitt ansvar.

    Det är en viss skillnad.

    Och naturligtvis gäller detta inte bara vår familj. Många gör så och gör det genom ett gemensamt beslut. För att hjälpas åt passar familjen bättre än att göra allt själv.

    Jag tror nog inte heller det är många som planerar umgänget efter att det kanske tar slut med partnern om fem år. Man planerar efter hur livet ser ut just nu.


    Det kan man ju visst göra även om det inte är optimalt. Men en vettig förälder ser till att ändra om sitt liv vid förändrade livsomständigheter (exempelvis separation från styvförälder). Sedan går det ju oftast inte att byta jobb eller arbetstider hur som helst. Ibland kan det ju vara smått på omöjligt. Men försöka bör man åtminstone.
Svar på tråden Vilja ta över mammans plats?