• Brumma

    Vilja ta över mammans plats?

    Med anledning av att det i vissa trådar, senast idag, kommer påståenden om att det är vanligt att bonusmammor VILL ta mammans plats och ARBETAR FÖR att utmanövrera mamman och ta hennes plats i barnets liv tänkte jag fråga er bonus/styvmammor här på forumet om det stämmer.

    Själv har jag nämligen aldrig känt någon bonusmamma som önskar att de var mamma åt sina bonusbarn. Jag har heller aldrig pratar med någon som kommit i kontakt med någon som vill detta.

    Men så kan jag ju naturligtvis missat några :)

    Så, bonusmammor, har ni någon önskan om att ta över mammans plats?

    Om så är, vad ligger bakom denna önskan?

    För att vara övertydlig (vi är ju på FL) så pratar jag inte om fall där mamman är helt ute ur bilden redan utan där barnet har en mamma som är mer eller mindre närvarande.

    Personligen vill jag inte ta mammans plats utan vara en extra vuxen i bonusbarnet liv. Jag har haft en föräldraroll men har aldrig velat ta över mammans plats. Tanken känns ärligt talat väldigt främmande. Jag är mamma till mina egna barn, det är fullt tillräckligt :)

  • Svar på tråden Vilja ta över mammans plats?
  • Brumma
    Anonym (nej) skrev 2016-02-25 20:28:12 följande:

    Nej, varför skulle jag vilja ta över mammans plats? De har sin mamma och de har mig, men jag kan inte se någon vettig anledning att jag skulle försöka "knuffa bort" deras mamma. Svartsjuka? Nja, min man har ett förflutet, men det är mig han valt att dela liv med nu. Barnens mamma är inget hot.


    Det är så jag uppfattar de flesta inställning också. Även vid de tillfällen där kommunikationen med mamman är obefintlig eller där det är mycket konflikter.

    Jag kan önska att mamman är mindre närvarande i MITT liv (när det är mkt konflikter) men inte i dotterns.
  • Brumma
    Anonym (Biobonusmorsan) skrev 2016-02-25 20:37:57 följande:

    Kanske kan det vara så i fall där bonusmamman inte har egna barn? Jag vill absolut inte vara mamma åt mina bonusbarn. Jag finns där som en extra vuxen, den där hemska tråkiga som har regler och rutiner man måste följa. ;)


    Har faktiskt aldrig varit med om det heller, men det kanske kan stämma (inte att det är vanligt utan att det kan hända ;) )

    Jag hade inga barn när jag träffade min man. Min bonusdotter var dessutom bara ett år när vi träffades, vi klockade direkt och har varit väldigt nära varandra under uppväxten.

    Hon har mig angiven som mamma på Facebook och uppvaktar på mors dag. Men jag ÄR inte hennes mamma, har varken haft ngn önskan om att bli det eller haft möjlighet (hon har en mamma redan liksom ). Hon är mig kär och hon är en del av min familj. Men hennes mamma, det är jag inte :)

    Men nu pratar jag naturligtvis bara ur min egen synvinkel. Därav startande av tråden :D
  • Brumma
    Anonym (Molly) skrev 2016-02-25 20:37:33 följande:

    Jag tror att det oftast är mammor som tror att det är så att pappans nya vill ta över deras roll, de känner sig väl osäkra och avundsjuka på att en ny kvinna får en stor plats i barnens liv.

    Som mamma i en kärnfamilj kan jag ändå förstå den känslan, jag skulle tycka det vore ofattbart smärtsamt att tvingas vara ifrån mina älskade barn varannan vecka, och att sen se dem ha en nära relation med en för mig okänd kvinna vore väldigt jobbigt. Säkert skulle jag få känslor av ilska och svartsjuka.

    Men, jag skulle göra allt för stt hantera dessa känslor och jag skulle vara tacksam om hon är en snäll kvinna som behandlar mina barn väl.

    Jag skulle även vilja ha barnen varannan vecka, för deras skull, även om jag rent egoistiskt skulle vilja ha dem mer.

    Tror faktiskt det är ytterst få som vill ta över rollen som mamma, de vill väl bara få en bra relation till barnen till mannen som de älskar.


    Ja jag kan också förstå smärtan i att inye få ha sina barn hos sig alltid. Känslan att någon annan nattar istället för jag tex.

    Men samtidigt, jag är själv en bonusmamma som engagerat mig och om mina barn får en bonusmamma i framtiden är min önskan att bonusmamman engagerar sig i mina barn :)
  • Brumma
    Anonym (mn) skrev 2016-02-25 21:06:30 följande:

    jag har läst här om ganska unga barnlösa tjejer som försökt gå in och "leka mamma" när de träffat en man som redan haft barn. Det kan ju bero på att de så gärna vill ha egna barn, men det kan lika gärna var en rätt oduglig pappa som liksom "vill ha" en ny mamma som sköter marktjänsten och låter tjejen flytta in efter typ 2 månader.

    Däremot människor som är mer vuxna har jag inte uppfattat på det viset. 

    Är själv både mamma och bonusmamma. Jag älskar bonusbarnen men de har ju en mamma. Jag tror de mer ser mig som en "vuxen kompis". 


    I mina ögon är inte "leka mamma" synonymt med att vilja ta över mammans roll. De trådar jag läst har varit att bonusmamman börjat hämta/lämna på förskolan. Planera kalas. Natta. Saker man gör i en familj.

    Det kan man göra utan att vilja ta över mammans roll.

    Du får gärna länka till någon sådan tråd, så jag mer förstår vad du menar. Om det är andra trådar än de jag läst eller om vi uppfattar TS på olika sätt.
  • Brumma
    sextiotalist skrev 2016-02-26 13:32:52 följande:

    I de flesta fall nej, men jag har faktiskt ett väninna där pappans nya (inte så ny, har nog varit med nu i rätt många år) tillsammans med pappan gör allt för att ersätta min väninna, de kör över henne, den nya har vid flera tillfällen fysiskt flyttat bort henne när min väninna skulle t.ex knyta barnens skridskor. Det är massor av småsaker och större saker som gör att min väninna känner att hennes roll som förälder minimeras. Till saken gör att hon valde en fel man en gång i tiden (den relationen är sedan länge över) som gjorde att barnen och hon själv for illa och pappan, med all rätt då, drev igenom enskild vårdnad. Men vägrar att ändra vårdnadsformen (nej, hon har inte ekonomi för att driva det vidare, men hon samlar information på hög, en advokat sa att hon har tillräckligt för att påvisa att pappan missbrukar sin roll som enskild vårdnadshavare) trots att hon har en helt annan situation idag.

    Men det är nog det enda fallet som jag vet att en ny aktiv försöker ta mammans roll.


    Ja, jag tror tyvärr att det händer. Otrevliga människor finns i alla led. Mammor, pappor, bonusföräldrar.

    Det är så sorgligt när det händer just när det är barn inblandade. Det är de som kommer i kläm och mår dåligt i längden.
  • Brumma
    Anonym (Louise) skrev 2016-02-26 14:05:55 följande:

    Jag kan väl erkänna att jag känner så och att jag har arbetat hårt på att utmanövrera ungarnas mamma. Det är mest för att jag tycker att jag är bättre än henne på egentligen allt, men det är också för att kontakten mellan henne och min sambo stör mig. Eller störde mig, numera är det inget problem eftersom dom inte har nästan nån kontakt längre alls och den dom har har jag full insyn i. 


    Tycker väl som ovan att du borde arbeta med dig själv.

    Att inte gilla den andra föräldern är en sak. Att minimera kontakten är oxå en sak (inte ok om samarbetet funkar men ändå) men att förstöra kontakten mellan barn och föräldern är aldrig någonsin ok.

    Aldrig!
  • Brumma
    Anonym (Louise) skrev 2016-02-26 15:21:39 följande:

    Det är inget jag brukar prata öppet om med vem som helst, men så här i skydd av anonymitet och eftersom det efterfrågades så tyckte jag att jag kunde svara ärligt på frågan som ställdes. Jag upplever inte själv att det är något som helst fel på min självkänsla. Däremot kanske det inte är så vanligt att aktivt se till att livet blir som man vill ha det, så som jag gör. Men jag tror inte att det är direkt ovanligt heller. 


    Om man måste trampa på andra och förstöra relationer på sin väg så jo, då skulle jag nog säga att man behöver jobba med sig själv.

    Någon med bra självkänsla hade inte haft behovet att förstöra för andra på det sättet.
  • Brumma
    Anonym (Louise) skrev 2016-02-26 16:01:42 följande:

    Som sagt, jag upplever inte själv att jag har dålig självkänsla, men om det nu skulle vara så ändå så är det inget jag lider av och inget jag har behov av att förändra. Jag har egentligen inget behov av att diskutera saken heller, det var mer bara att jag tänkte att jag skulle svara på din tråd och det har jag ju gjort nu så...


    Och det tackar jag för :)

    Jag förstår bara inte varför man medvetet vill förstöra för ett barn :/
  • Brumma
    Anonym (Njaoe..) skrev 2016-02-26 19:42:47 följande:

    Jag har väl eg ingen önskan om att utmanövrera mamman som så, jag gör heller inget aktivt för att göra det.

    Men min uppriktiga övertygelse är att bonus skulle ha det bättre om han bodde heltid här och var hos mamman på helgumgänge.

    Bonus har en del svårigheter som mamman inte riktigt orkar med trots hjälpinsatser från soc. Mamman klarar helt enkelt inte av att sätta gränser och hålla dem och bonus är ett barn i skriande behov av gränser som är konsekventa.

    En ny insats är på gång och jag hoppas innerligt att det fungerar denna gång, för jag orkar inte oroa mig mer nu för bonus.

    Bonus drog en stor nitlott i föräldralotteriet. En pappa med psykisk sjukdom som inte ville ha barn någonsin, men som ändå älskar sin son och gör sitt bästa. Utan mig klarar inte pappan att vara pappa och min ork är snart slut.

    Skulle vi ha bonus här så skulle han inte behöva testa våra regler gång på gång på gång för att när han har landat i att allt är som förut, ja då ska han hem till mamma igen. Helt värdelöst.

    Mamman ogillar situationen med att jag tar en stor roll i barnets liv, eller att en annan kvinna gör det, det är inte just mig. Men hon är trygg med mig och gillar väl mig på sitt eget sätt. Hon är dock arg på pappan vilket försvårar deras samarbete enormt.

    Bonus är i stort behov av lugn och ro, men ibland gör vi skojiga saker ihop och även om mamman tycker att det är roligt för bonus så har hon svårt för att vi ses som en familj om vi är någonstans.

    Jag vet att hon har skrivit syrliga kommentarer om oss på facebook, bla då att det verkar som att jag tror att jag är bonus mamma osv.

    Det är komplext helt enkelt.


    Jag är också övertygad om att bonus skulle fått det lättare i livet om hon bott på heltid, eller iallafall halvtid,hos oss.

    Nu är situationen en annan och det är som det är.

    Men precis som för dig hade heltid inte inneburit att jag vill vara hennes mamma.
Svar på tråden Vilja ta över mammans plats?