• Tom Araya

    Mångkultur

    Mångkultur - vad det är och varför vi inte ska ha det.

    Många tycks tänka på kultur som sådant som görs inom familj, släkt och närmsta vänner, vilka familjetraditioner och högtider man firar, vilken mat man äter, vilka kulturella nöjen man ägnar sig åt eller avnjuter, vilken andlig tro man har, vilket språk man talar o.s.v.
    Är detta vad man menar med kultur i begreppet mångkultur så får det för mig gärna vara mångkultur i Sverige och då är även många svenskar mångkulturella.

    Mångkultur i politisk bemärkelse handlar dock inte om det som ovan nämnts, utan om de grundläggande värderingar som vårat samhälle vilar på. I fortsättningen är det just detta jag avser med begreppet kultur.
    Vi är i nordvästra Europa, norden eller Sverige långt ifrån perfekta i våra politiska system, samhälls- eller rättssystem, men vi har i alla fall kommit god bit på väg och har sedan länge, nästan uteslutande haft en utveckling åt rätt håll. Vi är relativt sett bra på demokrati, friheter, rättigheter, rättssäkerhet, jämställdhet och sekularisering av stat och samhälle.
    Jag kan inte under några som helst omständigheter gå med på att backa i den utvecklingen och därför är jag mot alla politiska och religiösa extremfalanger samt mångkultur (i den rent politiska bemärkelsen). Vi skall i Sverige endast svensk kultur ha och dit räknas (i sammanhanget) inte att man måste äta kräftor och surströmming, fira jul, ta sig en sup, dansa "Små grodorna" o.dyl. Ej heller har etnicitet eller hudfärg med detta att göra.
    Det kan väl knappast ifrågasättas att människor uppväxta och fostrade i kulturer som står långt ifrån vår, kommer ha svårare att ta till sig och acceptera vår kultur som sin egen, att leva efter och godkänna individer bland sina nära och kära att leva efter.
    I vissa fall har även religiös övertygelse samt grupptrycket inom etniska grupper som delar samma kulturella bakgrund en viss bromsande inverkan i detta.
    Med hänsyn till detta anser jag det inte som självklart att alla som kommer hit som flyktingar ska få permanenta uppehållstillstånd och medborgarskap för att leva här resten av livet, utan vissa bör så snart läget tillåter återvända till sitt hemland.
    De som exempelvis ens någonsin funderar på något som helst stöd (om än bara även det i tanken) eller engagemang för IS/ISIS borde aldrig haft ett svenskt medborgarskap om de inte fått det automatiskt vid födseln och några nya uppehållstillstånd borde då ej heller beviljas för dessa personer, i synnerhet inte om de återvänder till Sverige efter att aktivt tagit del i IS's aktiviteter någonstans i världen.

    Kommentera gärna, men jag undanber kommentarer riktade till mig som handlar om SD, för jag är inte medlem och de får ej heller min röst, så det är inte relevant.

    Här är en länk till en blogg som tar upp ämnet på ett bra sätt tycker jag och förtjänar uppmärksamhet:


    www.kaziva.net/blog-native/2015/8/25/det-har-ar-inte-sverige

  • Svar på tråden Mångkultur
  • Tom Araya
    ljuslykta skrev 2016-06-13 17:06:21 följande:
    Jättebra att du har ett vi-tänk där.

    Du glömmer en sak tycker jag, muslimer ingår även i detta vi-tänk som du har och vi är precis som andra påbjudna att följa de lagar och regler som är fastslagna. Därför blir det aningen besynnerligt när du nu börjar plocka fram Islam som avvikande från ''vår kultur'' - kom ihåg att du anser att ''vi = Sveriges befolkning'' och finns det även muslimer som ingår i Sveriges befolkning så är givetvis även en del av svensk kultur även om den inte utövas av den del av Sveriges befolkning som inte är muslimer. Så är du medveten om vad du så storstilat inkluderar i ''vi = Sveriges befolkning''? 
    Nej, Islamsk kultur är inte en del av svensk kultur för att muslimer är en del av Sveriges befolkning (lika lite som att min kultur blir Iransk om jag skulle flytta till Iran). Mångkultur kan inte existera i samhället om det inte finns minst en ytterligare kultur som inte anses vara svensk. Flera parallella kulturer är ju själva definitionen av mångkultur, vilket inte blir fallet om en kultur helt sugs upp av en annan.

    Man försöker från politiskt håll att intergrera kulturer som kommit genom invandring genom det mångkulturalistiska manifestet, men det leder till konfliker i de fall då kulturen utifrån kraftigt avviker från den svenska, vilket den Islamska kulturen gör. Även kristen eller katolsk kultur så som den såg ut i Sverige förr eller till viss del fortfarande i andra länder kan anses avvika påtagligt från den typiskt svenska samhällsordningen så som den utvecklats till.

    Ett exempel på svensk kultur är den fria klädseln som majoriteten av etniska svenskar och även andra folk i nordvästra Europa står för. Det väckte ju starka protester nu när en kommun införde restriktioner om tunna axelband, urringningar och kjollängd för sina anställda.

    Ett annat exempel på typiskt svensk kultur är strävan efter hög säkerhet i allt vi gör till vardags. Där är vi på vissa håll världsledande och som många andra länder tar efter.

    Exempel på påtagligt avvikande kultur är synen på kvinnor, synen på religion och religionsfrihet, synen på sexualitet och heteronormen, synen på statens roll inklusive rättsväsendet, synen på barnuppfostran, synen på familjen, äktenskap och könsrollerna, hederskultur, konflikthantering, lag och rätt mm.

    Sedan finns såklart många exempel på kultur av utländskt ursprungsom vi tagit till oss som vår egen, men det har skett med en långsam, naturlig och icke påtvingad process som gör att svensken känner sig bekväm med förändringen.
    Kultur är ju inte statisk och oföränderlig, men i sin naturliga förändring så finns alltid utrymmet för att värdera förändringen och förkasta det som inte är positivt för samhället. På så vis har vi under lång tid förändrat vår kultur till vad den är idag. Jag tror ingen eller ytterst få vill gå tillbaka till hur det var i Sverige för flera hundra år sedan och av samma skäl ska man överväga förändringar som kan komma av utländsk kultur som kommit med invandring.

    Observera att jag helt bortser från rent familjära traditioner i hemmet, som att man firar andra högtider än de med kristet eller fornnordiskt ursprung, äter mat från sitt eller sina föräldrar hemland, talar andra språk med sina släktingar e.t.c. Det är inte vad som avses med den kultur jag menar som icke önskvärd i det svenska samhället.
  • Tom Araya
    ljuslykta skrev 2016-06-13 17:06:21 följande:
    Nej, tycker inte vi ska diskutera andra religioner eftersom de inte heller hör till hur du startade denna tråd. 
    Vilken kultur eller religion som helst kan diskuteras här, jag tog Islam mest som exempel som den idag dominerande av avvikande kulturer i Sverige. Man kan finna liknande i alla konservativa falanger av abrahamitiska religioner.

    Men jag står för att jag är extra kritisk till just religionsbaserad kultur då vi i vårt samhällssytem ska ha full personlig frihet att själv välja, vilket gör att religion förutom religiösa samfund blir mer en personlig angelägenhet än något samhället i stort ska engagera sig i.
  • Tom Araya
    Kära migranter!

    Visst är det jobbigt att komma till ett nytt land där allt är helt annorlunda från där du kom ifrån? Jag förstår det, jag misstänker att ingen av er blir minsta informerade om hur man beter sig i Sverige. Varför skulle man bry sig om att meddela er om skillnader i samhället när man inte ens kollar er ålder eller tar ett blodprov för att se att du inte drar med dig virus som kan döda många av oss stackars svenskar. Så jag tänkte dela med mig lite av hur saker går till här.


    lillajamtland.wordpress.com/2016/03/15/kara-migranter/


     


     


    ?Svenska värderingar behöver försvaras?

    www.svd.se/svenska-varderingar-behover-forsvaras

  • Tom Araya

    Jag vill konkretisera debatten och fråga er mångkulturalister vilka kulturer som är bra för Sverige och varför?

    Är kultur som beskrivs i de artiklar nedan länkade exempel på kultur som är bra för Sverige och i så fall på vilket vis? Om inte, berätta varför och vart drar vi gränserna?


    Övervakas och kontrolleras av den egna familjen


    Videospelare


    Övervakas och kontrolleras av familjen


    Helst vill de ta av sig slöjan - men männen i familjen säger nej. ? Uppför man sig inte pratar folk bakom ryggen på en. Det är inte bra, säger Miranda.


    www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/overvakas-och-kontorlleras-av-den-egna-familjen


    www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/f%C3%B6rel%C3%A4saren-de-kallade-mig-b%C3%B6gj%C3%A4vel-1.2328838


    www.facebook.com/1581192728833264/videos/1616707418615128/


    tv.aftonbladet.se/abtv/articles/127399


    www.corren.se/nyheter/ostergotland/flickor-riskerade-bortgifte-om4164855.aspx


    www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/hotade-pa-grund-av-sin-tro

  • Tom Araya
    ?Sverige har blundat för klanernas makt?
    Publicerad 6 jun 2016 kl 19.43

    Myndigheter och politiker har ytterst dålig kunskap om den viktigaste sociala enheten för många människor som kommer till Sverige: klanen.


    Men om vi ska lyckas med integrationen måste vi förstå klanstrukturerna, menar författaren Per Brinkemo som intervjuas av Patrik Kronqvist i ledarredaktionens podcast.

    www.expressen.se/ledare/podcast/politiknorden/sverige-har-blundat-for-klanernas-makt/


  • Tom Araya
    Tom Araya skrev 2016-06-18 12:58:27 följande:

    Jag vill konkretisera debatten och fråga er mångkulturalister vilka kulturer som är bra för Sverige och varför?

    Är kultur som beskrivs i de artiklar nedan länkade exempel på kultur som är bra för Sverige och i så fall på vilket vis? Om inte, berätta varför och vart drar vi gränserna?


    Övervakas och kontrolleras av den egna familjen


    Videospelare


    Övervakas och kontrolleras av familjen


    Helst vill de ta av sig slöjan - men männen i familjen säger nej. ? Uppför man sig inte pratar folk bakom ryggen på en. Det är inte bra, säger Miranda.


    www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/overvakas-och-kontorlleras-av-den-egna-familjen


    www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/f%C3%B6rel%C3%A4saren-de-kallade-mig-b%C3%B6gj%C3%A4vel-1.2328838


    www.facebook.com/1581192728833264/videos/1616707418615128/


    tv.aftonbladet.se/abtv/articles/127399


    www.corren.se/nyheter/ostergotland/flickor-riskerade-bortgifte-om4164855.aspx


    www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/hotade-pa-grund-av-sin-tro


    Ett annat exempel på utländsk kultur jag inte vill se i Sverige...
    Senaste nyttlör 25 jun 2016
    Iransk åklagare: Hundar är haram

    www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/utrikes/article23065524.ab
  • seriösanvändare

    Jag tycker att det är ganska tydligt att de flesta anser att man kan ha sin kultur, men bara så länge man följer svenska lagar och accepterar svensk värdegrund. Problemet är nog snarare att många politiker, journalister mm, har hoppats att resten liksom bara ska lösa sig av sig självt. Att alla som kommer hit vill bli "som vi", i betydelsen jämställda, respektera mänskliga rättigheter mm. Först på senare tid har det börjat gå upp för fler och fler att det inte är så enkelt. Att även värderingar som går stick i stäv med det svenska samhällets, ibland sitter djupt rotade.


    Om du alltid är seriös, lever du bara ditt liv till hälften.
Svar på tråden Mångkultur