Inlägg från: Moonprincess |Visa alla inlägg
  • Moonprincess

    Är det "farligt" eller dåligt att ta med sitt barn till kyrkan?

    Jag har just hittat en församling som jag verkligen trivs med, och det råkar vara en Frikyrka, en Pingstkyrka tror jag i och med att pastorn är från en Pingstkyrka. Hur som haver.
    Alla i mina närhet är emot att jag går dit. Mer eller mindre alla, iaf alla i min familj.
    Vi är alla troende, har alltid trott på Gud och Jesus. Men bara för att detta inte är Svenska Kyrkan så säger dom att det är en Sekt och jag ska inte dit.
    Sekter är väl mer tänkt att vara hemliga? Den här kyrkan finns överallt i världen och är väldigt öppen med "Kom som du är, trivs du inte så är det ok att gå men du är alltid välkommen".

    Jag trodde också att det var en sekt först när jag kom dit, men det är det inte. Jag har frågat runt andra kyrkor och så och det är en godtagen kyrka.

    I min kyrka, som heter Hillsong Church, så har vi ett rum som heter "Kids" där alla barnen får leka av sig osv medan föräldrarna är på Gudstjänsten. Jag har själv varit där inne med min dotter tre gånger kanske, och dom har ritat, pysslar, sjungit, spelat tv-spel om dom vill osv. Och sen fikar dom lite.

    Men nu säger min mamma att min dotters pappa vill gå till soc med detta om jag tar dit dottern fler gånger. Och mamma är lika emot det som alla andra. "Man ska inte ta med barn till sån där hjärntvättning". Men dom sitter ju och leker! När jag själv snackade med hennes pappa så var han så positiv till allt och han ville själv följa med någon gång. Men jag vet också att han är falsk och säger en sak till mig och en annan till min familj.

    Min fråga nu är alltså:

    Kan jag bli av med vårdnaden för att jag tar med min 4åriga dotter till denna kyrka??

    Jag blev falskt anmäld en gång till soc när min dotter var 2 månader, men soc lade ju ner fallet rätt omgående i och med att dom märkte att inget stämde. Bara falska anklagelser.
    Men mamma säger att har man en stämpel är det lättare att bli av med vårdnaden.
    Men för en sån här grej??? När det finns dom som knarkar, är brottsliga eller till och med våldtar sina egna barn, och får behålla vårdnaden???

    Någon som vet?

  • Svar på tråden Är det "farligt" eller dåligt att ta med sitt barn till kyrkan?
  • Moonprincess
    mylife skrev 2011-10-23 00:25:41 följande:
    Lyssna på dina föräldrar. Om du nu är troende så varför inte bara vara medlem i Svenska kyrkan? Varför gå in i en rörelse som faktiskt är en sekt. Gå in där själv om du vill men dra inte in ditt barn.

    Tänk på Knutby. 
    Och vad får dig att säga att det är en sekt? Eller ens i närheten av det som hände i Knutby?

    Jag är medlem i Svenska kyrkan
  • Moonprincess
    Kimona skrev 2011-10-23 00:51:38 följande:
    Det är ingen sekt, men jag märkte skillnad när jag var barn på de i klassen som gick i missionskyrkan och pingstkyrkan jämfört med de andra. De var så EXTREMT troende.

    På lunchen härmade de apor runt mig eftersom de tyckte jag var blåst som trodde på människans utveckling från aporna. Att jag var sååå korkad som "inte fattade" att Gud hade skapat oss människor....

    Samma med dinosaurierna - allt var bara fejk enligt dom. Skulle vi prata om det antika Egypten på historia lektionen blev det helt hysteriskt (p.g.a historien om Moses och allt detta) så hur de skulle klara skolan alls förstår jag inte...

    Jag tror inte att alla är såna, men de som betedde sig såhär hade föräldrar som var väldigt troende och aktiva i kyrkan och tvingade barnen att gå på kyrkliga aktiviteter (kyrkands scouter, körsång, religiösa läger) och jag anser att de blev hjärntvättade.
    Ja verkligen! Shit, nej usch, det där känner jag igen. Finns dom som är lite... ja "för" troende :P Jag älskar dinosaurier! Min dotter också! alltså, det här med vetenskap och sånt, det är fine! Jag har faktiskt själv försökt förstå mig på hur allt kan gå ihop... inte gått ihop det än dock :P
    Egypten älskar jag, alla dessa Gudar dom hade! Jag har mer min syn som att... ja, deras Gudar var kanske änglar eller något. Som en Jesus för oss. Änglar som var barn till Gud. Svårt att förklara, låter sååå logiskt i huvudet :P
    Jag är väldigt annorlunda än många i kyrkan, men dock så är det mååååånga som är som jag där också.
    Alltså, man är precis som alla andra. Jag godtar alla, om man tror på djävulen eller är ateist, var det, om det gör dig lycklig, men klanka inte ner på mitt troende :)
    Man får klä sig som man vill, tatuera sig, sminka, pierca, ja allt som vissa kyrkor skulle säga "ehum, ursäkta mig" för :P BARA man visar respekt och inte är någon som man inte är.
    Plus att jag också tror på New Age, med andar och reinkarnation osv. Och det accepteras jag för. Vissa kan ju liksom "det där är ondska som vill ta din blick från Gud" men när jag då förklarar hur jag ser det, att det får mig att tänka ännu mer på Gud och himlen osv, så blir dom mer lättade och förstående.

    Jag skulle ALDRIG tvinga med min dotter. Hon vet att jag åker iväg varje söndag en stund, jag bor ju hemma hos mamma så det är ju lugnt. Och ibland säger min dotter att hon vill följa med till "gurkan" som hon säger, och så klart så vill jag ju kunna ta med henne utan att känna ångest för hur andra i familjen tycker
  • Moonprincess
    edonator skrev 2011-10-23 01:02:20 följande:
    Jag tror inte att barnen far illa av att du som förälder tar med dem till en kyrka du själv trivs med, däremot gäller samma regler i kyrkan som överallt annars i samhället. Självklart ska man vara observant med VEM man överlämnar sina barn till, oavsett det är lekrummet på IKEA eller någon i en kyrka. Du skulle knappast lämna dina barn till en okänd människa på stan, samma princip gäller naturligtvis de som ansvarar för ditt/dina barn i kyrkan.

    Jag tror att många gör misstaget att tro att allt är okej bara för att det står "kyrka" på lokalen man går in i (kanske inte bokstavligt, men ni förstår nog). Men hjärnan kan man ju fortfarande ta med sig och vara sunt kritisk till allt som sägs och görs, i synnerhet det de egna barnen utsätts för.
    Ja absolut, men än så länge har jag varit med henne varje gång ändå. Även om hon totalt dissar mig för att några tjejer i Kids kan göra såååå häftiga grejer som inte morsan kan... men ja, den dagen skulle komma då sitt barn tycker man är töntig :P
  • Moonprincess
    mylife skrev 2011-10-23 00:58:16 följande:
    Det i knutby var bara en jämförelse med hur det kan gå med sekter. Det är inte enda sekten i världen som har spårat ur. Det finns massvis.

    Och ja, det är hjärntvättning. 
    Jo jag vet hur sekter fungerar. Jag har varit jääääääkligt försiktig med denna kyrka kan jag tala om. Var helt bombis på att det var en sekt först men när jag väl frågade runt andra kyrkor och kollade runt om i världen och märkte på hur öppet det var med att "kom och gå som du vill" så slappnade jag av. Men jag hänger bara med dom som är som jag, alltså troende, men mer avslappnade.
    Jag håller fortfarande ögonen öppna för mystiska saker
  • Moonprincess
    edonator skrev 2011-10-23 01:04:21 följande:
    Men vad är det specifikt som gör kyrkan i Knutby till en sekt? Visst vet vi att det var någon form av svartsjukedrama där en kvinna manipulerades att skjuta ihjäl sin älskares fru, men bortsett från det? Vem definierar egentligen begreppet och vad är hjärntvätt?
    Ja precis... jag menar... "Livets Ord" fick stämpeln som Sekt, men sedan har det blivit nya ledare och pastorer och dom har kämpat för ett renare rykte. Alla förtjänar en andra chans. Det är ju inte kyrkan som är en sekt, det är ju grundarna liksom...
  • Moonprincess
    mylife skrev 2011-10-23 01:09:41 följande:
    Lite mer än så hände i Knutby. Knutby som tillhörde pingströrelsen drog sig ur därför att Pingströrelsen började ställa krav på Knutby i form av kyrka. Därför drog de sig ur. Det var mycket som hände där. Det var brördraröleser, kristi brud, barnflickan var i princip slav, Pastorn hade varit gift tididare och mördat den frun, det finns en massa annat inom rörelsen som jag inte orkar dra upp här men det finns böcker om dem och det finns på nätet. Dessutom försökte de vara hemliga på en del punkter som inte frikyrkor brukar vara.

    Hillsong church är också en sekt. 
    "

    Karl-Erik Nylund (ledande expert på sekter) karakteriserar manipulativa och farliga sekter med fyra A:


    - Aggression (intern kritik accepteras inte
    - Aversion/motvilja (mot utomstående)
    - Alienation (stänger av samhället utanför)
    - Absolut sanning"


     


    och jag kan säga att Hillsong inte är något av dessa.


    Jag har fortfarande dock inte fått svaret på vad som får dig att säga att Hillsong är en sekt

  • Moonprincess
    Pyrola skrev 2011-10-23 01:15:04 följande:
    Utan att vara någon sektexpert så är det bland annat att man inom församlingen isolerar sig, man umgås i stort sett bara med dem i församlingen i tex Jehovas förskjuter man familjemedlemmar, en eller några karismatiska ledare bestämmer, en hierarikisk maktstruktur.
    Mycket logiskt.
    Som jag sagt, sekter är hemliga med sina grejer. Hillsong är ju så öppen mot alla
  • Moonprincess
    Pyrola skrev 2011-10-23 01:19:10 följande:
    Fast vad menar du med öppen? I stort sett alla församlingar missionerar och vill utöka sin församling.
    Ja alltså, dom hemlighåller inget. Dom är mer brutalt ärliga, på ett bra sätt alltså. Vill du komma så är du välkommen, trivdes du inte så är det helt ok. Så menar jag
  • Moonprincess
    edonator skrev 2011-10-23 01:21:51 följande:
    Moonprincess skrev 2011-10-23 01:10:47 följande:
    Ja precis... jag menar... "Livets Ord" fick stämpeln som Sekt, men sedan har det blivit nya ledare och pastorer och dom har kämpat för ett renare rykte. Alla förtjänar en andra chans. Det är ju inte kyrkan som är en sekt, det är ju grundarna liksom...
    Okej, det är såhär. Jag är naturvetare vilket gör att jag älskar att leka "Djävulens advokat". Jag är kritisk till precis ALLTING, oavsett vad det gäller. Jag är skeptisk till frikyrkan överlag, så även till kyrkan i Knutby och Livets Ord. Jag har själv besökt Livets Ord ett par gånger och jag vet inte i vilket avseende det är en sekt egentligen. De pratar mycket om Gud, Jesus och bibeln, men det är ju en kyrka? Det är vad man brukar göra där? Att anklaga en kyrka för att de pratar mycket om sin tro är ju rent idiotiskt. De har sin tro, den skiljer från Svenska Kyrkan, men det är ju det som är poängen. Varför annars starta en egen kyrka?

    Sedan är det alltid tråkigt att folk mår dåligt och känner sig illa behandlade. Men folk mår dåligt precis överallt i dagens samhälle, folk dödar varandra och det är svartsjukedraman hit och dit både inom och utanför kyrkan. Om någon i en kyrka går runt och tror sig vara "Kristi brud", varför bry sig? Vi är vuxna människor som har möjlighet att ta ställning, tror vi på det här? Tror vi på tomten, tror vi på änglar, tror vi på att jorden är platt? Folk får väl tro vad de vill?

    Jag tycker bara TS ska vara observant på vad barnen utsätts för, men det är precis likadant som överallt annars i samhället. Barn kan råka illa ut och hamna i fel umgänge i skolan, bland kompisarna ute på gården, inom familjen, i idrottsklubben osv. Och som förälder ska man alltid vara observant på sådant, oavsett sammanhang. Det är inte andra regler som gäller bara för att det råkar vara en kyrka, jag tror inte den eller den kyrkan är sämre eller bättre än någon annan.
    Wow.... helt underbart att höra... öööh läsa! Det där gillar jag, att man bara kan godta alla för de personer de är, inte för vad dom tror på. Att man döms på förhand bara för att man säger att man är kristen är bara så fel, jag är ju samma tjej som alltid bara att jag nu gått med i en kyrka. Jag svär lika mycket (illa jag vet...), jag har samma humor och fortfarande ett rätt taskigt humör. Men jag tror på Jesus och Gud. that's it. Svårare än så är det inte :P

    Jag ska uppfostra min dotter som min mamma uppfostrat mig, att hon får tro och tycka på det hon vill, bara det inte skadar henne eller andra. Jag är livrädd för spindlar men visar inte min dotter det för att hon ska få sin egen uppfattning av dom små monsterna. Likadant med tron. Jag säger hur JAG ser på saker och ting och på ett sätt som även mamma sa till mig som barn. Jag predikar inte eller så. Vi snackar mer som... ja... Gud är som en pappa i ett stort hus där alla änglar bor, och han tar hand om alla. När himlen är rosa så har dom fest för att välkomna en ny ängel. Änglar kan flyga jättefort och vart dom vill. Dom tar bort det onda när man gjort illa sig och väcker dig om du har mardrömmar. Är man ensam och rädd så finns dom hos en för att trösta.

    Alltså det där låter så flummigt men det är ju BARN vi snackar med :P Hur det står i bibeln kan barnen läsa själva sen när/om dom får intresse för det.

    Tills dess ska jag bara fortsätta tala om allt det där på mitt sätt. Att det är en fint och kärleksfullt ställe. Skulle min dotter senare be mig sluta tramsa och hålla käft så må så vara :)
Svar på tråden Är det "farligt" eller dåligt att ta med sitt barn till kyrkan?