Designa din egen vigselring

Att välja förlovnings- och vigselringar är en speciell händelse – och valet är inte alltid så enkelt. Ringarna ska fungera till både vardag och fest och dessutom vara tillverkade så att de tål att bäras år ut och år in.

Idag finns det ett stort utbud av både förlovningsringar och vigselringar, vilket kan göra att det blir svårt att skilja agnarna från vetet.

– Många smycken massproduceras numera. För dessa smycken ligger ofta fokus på att erbjuda ett lägre pris, men det lägre priset har alltid en förklaring. Kostnaderna hålls nere genom lägre kvalitet på material, ädelstenar, infattning med mer, och då blir hållbarheten lidande, säger Jenny Fors Gentele, guldsmed i tredje generation med egen ateljé i Hägersten utanför Stockholm.

I Sverige finns det idag omkring 200 aktiva guldsmeder som är medlemmar i Guldsmedsmästarnas riksförbund och som tillverkar stycktillverkade smycken. Många av dem arbetar med återvunnet guld, vilket har minsta möjliga påverkan på miljön. Dessutom har de full kontroll över arbetsmiljön som deras smycken tillverkas under tack vare få eller inga mellanhänder i produktionen.

Men det viktigaste för er som blivande brudpar är förstås möjligheten att vara med och skapa helt unika ringar till er stora dag.

– Ett besök i min guldsmedsverkstad är ett minne för livet där kunden får inblick i hur ett smycke tillverkas och själva kan vara med i processen att designa sina unika ringar. En stycktillverkad ring skapas helt utifrån önskemål och fokus ligger på hållbarhet, formgivning och genomgående hög kvalitet på allt ifrån material till arbete, säger Jenny Fors Gentele.

Hur ska jag som kund kunna välja rätt?
– Ställ frågor till producenterna och fråga även er själva vad ni tycker är viktigt och gör därefter ett aktivt val. Jämför inte bara produkter utifrån pris utan väg även in saker som kvalitet, bemötande, hållbarhet och personlig service.

Designa sin egen ring låter spännande, hur kan man vara säker på att det blir som man tänkt sig?
– Hos oss bokar kunden ett besök i vår guldsmedsateljé och under detta besök går vi igenom allt ifrån vilken budget kunden tänkt sig, vilken typ av ring, eventuella ädelstenar och storlek på dessa, vilket material och så vidare. Vi provar ut lämplig bredd, höjd och form på ringskenan och tittar på eventuell befintlig ring. Utifrån det vi kommer fram till så ritar vi sedan upp ett förslag i CAD, vilket ger fotorealistiska bilder på vigselringen innan den tillverkas. På så vis kan vi vara säkra på att vi förstått varandra och talat om samma sak. Vi är väldigt grundliga och därför tar ett möte hos oss mellan en och två timmar.

Om jag som kund inte har möjlighet att besöka er då?
– Inga problem, vår nyhet för i år är faktiskt att vi numera kan erbjuda onlinemöten! Via länk kan ni se när vi ritar upp i CAD samtidigt som vi per telefon stämmer av era önskemål. På så vis går det faktiskt att hemifrån soffan vara med och designa sin egen drömring.

– Inget smycke är så exklusivt som det unika och tillsammans med en guldsmed kan ni alltså själva vara med och skapa designen helt utifrån era önskemål och vara säkra på att ni bär på ett hantverk som är närproducerat och har tillverkats av återvunnet material under schyssta arbetsförhållanden.

Guldsmeden Jenny Fors Gentele driver Jewellery by Jenny. Ni hittar hennes unika smycken HÄR --->