IVF behandling satte punkt för 5 års barnlöshet

Ett par som önskar få barn och inte lyckas inom ett år sägs vara ofrivilligt barnlösa. Anna och hennes sambo försökte i fem år innan de sökte hjälp och blev utredda. Under tiden hann många vänner bli gravida och få barn, berättar Anna.


Ofrivillig barnlöshet

Det är svårt att veta hur vanligt det är med ofrivillig barnlöshet. En del siffror säger att 15-20 % av befolkningen lider av detta. Orsakerna är förstås olika och kan finnas både hos mannen och hos kvinnan eller i en kombination.

Hos männen är det vanligt att spermiekvaliteten är försämrad medan det hos kvinnan är vanligt att äggledare eller ägglossning inte fungerar. En dålig spermiekvalitet kan vara medfött eller bero på sjukdom eller miljöpåverkan. I fyra fall av tio har den ofrivilligt barnlösa kvinnan problem med ägglossningen.

Men de finns de som inte ges någon förklaring även efter grundliga utredningar. Det kallas då oförklarad barnlöshet. Kanske är det dessa som till slut får barn naturligt men efter en lång tids försök, för det händer det också.

Anna fick barn med IVF behandling

Anna och hennes sambo har en ettåring de fått genom IVF. De hade genomgått en lång period av ofrivillig barnlöshet innan de fick hjälp. Under fem år använde de inget skydd men något barn blev det inte.

Tiden medan de försökte den naturliga vägen gick visserligen ganska fort tyckte Anna men det var samtidigt påfrestande.

– Alla kompisar runt omkring fick ju barn utan att behöva vänta så länge. Det blir ju lite dubbla känslor varje gång någon annan blir gravid medan man själv inte lyckas, säger Anna.

Samtidigt som man är glad för sin kompis påminns man om sin egen situation när någon annan blir gravid berättar Anna. Men ganska tidigt berättade de för vänner och familj om att de försökte få barn men att det verkade ta tid.

– Det var ganska skönt att berätta eftersom man ju får frågor om att skaffa barn. Alla har varit väldigt angelägna och stöttat oss i det här.

Under de här åren fanns oron för att aldrig få något barn och Anna menar att man ju tar det för givet att man ska kunna få barn naturligt.

– Det jobbigaste med att försöka bli gravid så länge var nog att åren bara gick och förstås oron att det aldrig skulle gå att få barn på något sätt. Man vet ju inte om man är en av dem som aldrig får barn överhuvudtaget.

När de sökte hjälp var hon 25 år och sambon 32. De fick gå igenom en undersökning som ganska snart visade att hans spermier var bra men för få. De rekommenderades då en IVF-behandling.

– Vi var nog lite långsamma med att kontakta läkare. Fem år väntade vi och från det att vi sökt hjälp tog det nästan ett år innan IVF gjordes.

Det var en lång kö på landstinget men de hade lite tur eftersom det hade kommit in lite extra pengar som gjorde att kön gick lite fortare. De är jättenöjda med den klinik landstinget anvisade dem, Carlanderska sjukhuset i Göteborg.

Genast började de med hormonbehandlingen för att kunna få fram ägg att provrörsbefrukta. Anna hade hört från andra om hur jobbigt det kunde vara med hormonbehandlingen men tyckte inte att det stämde på henne.

– Man kan ju bli känslig och ganska mycket upp-och-ner känslomässigt av hormonbehandlingen. Det är ju en procedur med att ta sprutor och nässprej. Jag var beredd på att jag skulle gråta och skrika och må jättedåligt men jag tyckte det gick ganska bra.

Vid andra försöket med hormonbehandling fick de fram två bra ägg, ett sattes in och det andra sparades för framtiden. När ägget satts tillbaka var det bara att vänta ett par veckor innan de kunde testa om hon blivit gravid och det hade hon blivit. IVF-kliniken följde dem i 7 veckor och sedan gick de över till den vanliga MCV och förra hösten föddes deras första barn.

Idag väntar Anna och hennes sambo sitt andra barn tack vare ett nedfryst ägg från den förra hormonbehandlingen. Hon är glad att det gått så bra och att det blev ett syskon så snabbt.

För andra som inte lyckats få barn naturligt vill Anna säga att de inte ska vänta med att söka hjälp utan att se till att gå och få det utrett.

– Man behöver ju inte vänta fem år som vi gjorde innan vi sökte hjälp.

Fakta ofrivillig barnlöshet

Inom den svenska vården är det vanligt att man bli utredd efter ett års försök om det inte är så att man redan känner till att man har problem, då ska man söka hjälp omedelbart. Så här kan det gå till:

  1. Man söker till sjukhusets kvinnoklinik eller till en privat fertilitetsklinik för utredning.
  2. Mannen får lämna spermaprov för att man ska kunna utreda spermiernas kvalitet. Det avgör om en frisk kvinna har en chans att få sina ägg befruktade. Antal spermier och deras rörlighet är det man tittar på.
  3. Kvinnan utreds på fler sätt. Det kontrolleras t.ex. om äggledarnas gångar är fria, om kvinnan producerar ägg och har ägglossning. Detta görs genom bl. a. ultraljud och blodprov som visar hormonnivåer.
  4. Efter utredning kan behandlingar sättas in förutsatt att man funnit någon orsak.

Det som är orsaken till barnlösheten avgör behandlingen. Kvinnan kan t.ex. få hormonbehandling om det är ägglossningen som inte fungerar. Hon kan också få hjälp för äggledarna. Men det mest kända är nog provrörsbefruktningen som används t.ex. om kvinnan inte har fri passage i äggledaren. Då tar man ut ägg ur äggstocken för befruktning i provrör för att sedan sätta tillbaka ett ägg. En annan liknande metod används om spermierna är av dålig kvalitet, då ett ägg genom injektion befruktas med en enstaka spermie innan ägget sätts tillbaka i kvinnans livmoder.

Har du svårt att bli gravid? Träffa andra i samma situation i vårt forum!

Källa: sjukvardsradgivningen.se


/
stats