Ät folsyra innan du blir gravid
Om du planerar barn kan du börja äta folsyra eller folat redan nu. Har du ätit folsyra, eller folat, en månad innan du blir gravid så minskar du risken för ryggmärgsbråck hos ditt barn. Folsyra är viktigt för celldelningen hos fostret som i början av graviditeten går som snabbast.
Kvinnor som försöker bli gravida, eller kan tänkas bli gravida, rekommenderas att ta tabletter med 400 mikrogram folsyra varje dag fram till den tolfte graviditetsveckan. Det är under tredje och fjärde graviditetsveckan behovet är som störst när anlag för ryggmärg, nerver och hjärna bildas. Har du låga halter folat ökar risken för att ditt barn ska få vissa foster skador.
(Folat och folsyra är olika former av samma B-vitamin. Folat finns naturligt i mat. Folsyra är ett konstgjort framställt folat som används vid berikning och i kosttillskott.)
Om du vill få i dig folsyran genom din kost hittar du de bästa källorna i bland annat mörkgröna bladgrönsaker, kål, bönor och bär. Här är livsmedelsverkets lista över livsmedel som innehåller mycket folat:
- baljväxter, som bönor, kikärter, gröna ärter, sockerärter, linser
- gröna bladgrönsaker som spenat, ruccola, frisésallat, machésallat
- kål som broccoli, brysselkål, blomkål
- rotfrukter som kålrot, rödbetor
- andra grönsaker som röd paprika, majs
- frukt som apelsin, kiwi, honungsmelon
- bär som jordgubbar, hallon, björnbär, svarta vinbär
- fullkornsprodukter, som bröd, råris, fullkornsgryn
- filmjölk och yoghurt
- leverpastej och lever
Källa: Livsmedelsverket & Folsyra 2010