Ofrivillig barnlöshet - Så får du hjälp

10-15 procent av alla par som försökt bli gravida i ett år drabbas av ofrivillig barnlöshet. Utav dem kan två av tre par få hjälp efter utredning och behandling med provrörsbefruktning.


Så går en utredning till

När ni har försökt bli gravida i ett år utan resultat kan en utredning börja. Vid det första besöket som sker på en gynekolog mottagning tar läkaren reda på hur ofta ni har samlag och om samlagen sker på de dagar då du har ägglossning och störst chans att bli gravid. Läkaren ser även över sexuella problem som tillfällig impotens. Om läkaren inte hittar orsaken till att ni inte blir gravida här så går undersökningen vidare. Då tar man reda på om.

• du har ägglossning

• dina äggstockar fungerar på ett bra sätt och kan bilda normala mogna ägg

• dina äggledare fungerar, så att ett ägg kan fångas upp, befruktas av spermier som simmat upp i äggledarna och det befruktade ägget kan transporteras till din livmoder.

• din partner har tillräckligt med spermier av bra kvalitet

När utredningen är klar kan man se vilken behandling som behövs och då skickar er läkare en remiss till fertilitetsenheten.

Innan behandlingen börjar får ni träffa läkaren för eventuell kompletering av uppgifter och information kring behandlingen. Ni avgör tillsammans om det behövs en behandling och vilken det blir.

Fyra olika behandlingar

Stimulering av äggstockarna, insemination, provrörsbefruktning och ägg- eller spermiedonation är de fyra vanligaste behandlingar. Om ni skulle behöva en individuell behandling så kan det även göras.

Stimulering av äggstockarna

Om du inte har en regelbunden ägglossning gör man en stimulering utav dina äggstockar. Metoden används också för att öka effektiviteten vid en insemination av spermier vid provrörsbefruktning. Hormoner stimulerar tillväxten av äggblåsor i äggstocken.

Provrörsbefruktning

Vid en provrörsbefruktning (IVF) hormonbehandlas du och ett eller flera ägg hämtas från dina äggstockar och befruktas sedan av din partners spermier.

Själva befruktningen när ägg och spermier smälter samman sker i ett laboratorium. Ett ägg förs tillbaka till livmodern, ibland två ägg. En hormonbehandling görs för att livmoderslemhinnan ska kunna ta emot ägget.

Om det blir över ett embryo kan man frysa ner det ifall att det som förts in i dig inte blir en graviditet. Man kan även använda det nedfrysta embryot senare.

Ägg- eller spermiedonation

Vid provrörsbefruktning är det tillåtet med ägg- eller spermiedonation. Detta göra om du som kvinna saknar fungerande ägg eller om din partner saknar fungerande spermier. Då sker befruktningen med hjälp av en donation.

Så fungerar en insemination

Vid en insemination sprutas spermier in i livmodern när du har ägglossning. Du ligger i en gynekologstol, läkaren lägger in en tunn slang i din livmoder och spermierna sprutas in. Det gör inte ont med insemination och därför behöver du inte bedövas.

Förberedelser

• Kartläggning av din menscykel, eftersom att spermierna sprutas in i livmodern då du har ägglossning.

• Spermaprovet renas och anrikas med de spermier som simmar bäst.

Utrustning

Vid insemination används samma utrustning som finns hos gynekologen, ultraljudsapparat och ett enklare laboratorium där spermierna förbereds.

Ultraljudsapparaten används för att man ska kunna följa med i tillväxten av äggblåsorna i äggstockarna.

Källa: Vårdguiden.se

/
stats