Graviditetstest – en liten sak med stor betydelse
Att ta ett graviditetstest är alltid en stressande upplevelse, oavsett vad man önskar att resultatet ska visa. Det finns många olika typer av tester, men det finns egentligen inget test som är ”säkrare” än något annat.
LÄS ÄVEN: Vilken ställning är "bäst" om du vill bli gravid?
Här är lite fakta om graviditetstest:
Olika typer
Förutom att du kan testa dig hos en barnmorska på en vårdcentral, finns det en uppsjö av hemmatester som både köps på apotek eller online. Dessa kommer både som digitala, dyrare varianter till enklare pappersstickor. Du väljer själv det du tycker känns bäst, men det finns inget som egentligen säger att ett dyrare skulle ge bättre utslag än ett billigare. Skillnanden ligger snarare i sättet du läser av testet och sättet testet tas på.
Ska inte tas när som helst
Om du har haft oskyddat sex under ägglossning och din mens ska komma inom kort, vänta med att ta testet för att se om du verkligen får din förväntade mens eller inte. Kommer den inte som beräknat, vänta ytterligare några dagar för att absolut försäkra dig om att mensen inte bara kommer lite sent. För många är det en stor besvikelse när mensen kommer och de önskar att bli gravida, så ha tålamod och vänta lite extra med att testa dig, helst över en vecka efter beräknad mens. Gör testet på morgonen för säkrast resultat, då morgonurinen är mest hormonfylld.
Pålitlighet
Då graviditetstest reagerar på graviditetshormonet hCG som utsöndras i urinen, är det ett mycket säkert sätt att testa sig med ett vanligt test hemma. Nivåerna på hCG-hormonerna är alltså indikatorn på om du är gravid. Visar testet tydligt positivt är det med allra största sannolikhet så att du är gravid. Däremot kan det hända att ett test visar negativt fastän du är gravid, varför det är en bra idé testa sig fler än en gång ifall mensen fortfarande inte har kommit som beräknat. De tester som köps på apotek och görs hemma är minst lika pålitliga som de som görs på en vårdcentral, då de fungerar på samma sätt.
Negativt test
Om mensen fortfarande är utebliven, efter flera dagar eller en vecka ska du ta ett nytt test då det första kan ha visat felaktigt negativt. Detta kan ske om hCG-hormonet inte ännu har börjat utsöndras i kroppen, det vill säga att du tar testet för tidigt, kan testet nämligen visa falskt negativt. Hormonen börjar inte producerat förrän ägget har fäst i livmoderslemhinnan, vilket sker absolut tdigast tre dagar efter ägglossningen. Om du däremot får din mens som beräknat är det troligast att du inte är gravid. Men ge inte upp hoppet bara för att du får ett negativt svar, det kan ta flera månader eller till och med ett år från att ni börjar försöka till att du faktiskt blir gravid! Se till att timea in din ägglossning och ha samlag ofta när du är fertil. Här kan du räkna ut din ägglossning på vår systersajt med hjälp av vår ägglossningskalender. Fortsätter däremot alla tester att visa negativt efter en längre tid av försök (mer än ett år), är det läge att kontakta en vårdcentral för att få hjälp med att göra en utredning.
Positivt test
Du är gravid! Känslorna svämmar säkerligen över och det är lika vanligt att känna både upprymdhet och lycka som osäkerhet och rädsla. Oavsett vad, så hoppas vi att du får det stöd du behöver.
LÄS ÄVEN: Så räknar du ut din ägglossning
LÄS ÄVEN: 7 stadier du går igenom när du tar ett graviditetstest