Ny frysteknik ger resultat - första barnet är fött
Ny frysteknik av obefruktade ägg vid Fertilitetscentrum på Carlanderska i Göteborg har nu gett resultat - första barnet är nu fött.
Nedfrysning av obefruktade ägg (oocyter) är jämfört med befruktade ägg (embryon) mer komplicerat och resultaten avseende födda barn har runt om i världen fram till för något år sedan varit blygsamma. Så sent som 2007 hade i hela världen endast 200 barn fötts, en siffra som 2 år senare ökat till ca 900.
Ett fåtal fertilitetscentra står emellertid för majoriteten av dessa barn. En pågående vetenskaplig studie på Fertilitetscentrum i Göteborg där en relativt ny frysmetod benämnd ”vitrifiering” utvärderas har hittills resulterat i 4 pågående graviditeter.
Frysmetoden
Frysmetoden innebär att äggen direkt kan placeras i flytande kväve (- 196 grader). Nu har första barnet, en välmående pojke fötts.
På flera fertilitetskliniker i Sverige har man påbörjat nedfrysning av obefruktade ägg i så kallade ”äggbanker”. De flesta kliniker använder sig av vitrifieringsteknik vilken i studier visat sig mer framgångsrik än den äldre metoden, slow freezing, där chansen till överlevnad efter tining och graviditet efter befruktning är låg.
Ägget är kroppens största cell och det har visat sig svårt att få frysmetoden att fungera kliniskt. Syftet med vår pågående studie är att vetenskapligt säkerställa hur väl den inhämtade tekniken fungerar på plats, säger laboratoriechef Thorir Hardarson.
Inga tecken på ökade risker
Hittills publicerade data på födda barn efter IVF behandling (provrörsbefruktning) med vitrifierade oocyter visar inga tecken på ökade risker.Tekniken används i andra delar av världen men nu har även det första barnet i Norden blivit fött efter provrörsbefruktning där obefruktade vitrifierade ägg tinats.
Vill du veta mer om IVF och den nya frystekniken kan du besöka Ivfsverige.se