Tips för bättre fruktbarhet

Mikael jobbar på en klinik där han behandlar runt 3000 kvinnor årligen. De flesta av dom som uppsöker honom önskar att få barn eller är gravida. Här är Mikaels råd för optimal fruktbarhet:

Speciellt för kvinnor:

  • En sund livshälsa är viktigt. Slidkatarr, svampinfektioner eller andra infektioner som klamydia kan göra det svårt att bli gravid samt påverka risken för missfall. Man kan ha sådana infektioner utan att vara medveten om det efter som symptomen kan vara svåra att märka av. Därför är det viktigt att undersöka och eventuellt behandla infektioner i underlivet.
  • Undvik att använda p-sprutor under lång tid. Ju längre man har använt dom, ju längre tid kan det ta innan man får tillbaks menstruationen.
  • Försök – och det är svårt – att vara avslappnad inför att bli gravid! Ju mer man stressar, ju svårare är det att bli gravid. Detta är en av orsakerna till att de som adopterar barn blir spontant gravida efteråt. De slappnar av när de har fått ett barn.
  • Njut av sexlivet! Orgasm hos kvinnan främjar befruktning på grund av spasmerna man får som driver fram säden.
  • En plan för kosthållning och viktreduktion om man är överviktig. Förändrade kostvanor om man är för smal. Vid båda tillstånden kan äggen påverkas och menstruationen utebli.
  • Ålder: man bör inte vänta för länge! Chansen för att bli mamma sjunker redan efter ca. 35 års ålder och det blir gradvis svårare efter det. Risken för missfall ökar också som mest efter 35 år. Det kan även vara viktigt att se när andra kvinnor i familjen kommit i klimakteriet. Om detta sker tidigare än normalt bör man ta med det i beräkningen eftersom den fertila åldern då mest troligtvis kommer att vara kortare.
  • Om man haft infektion i prostatan och eller sädesledare och testiklar har man större risk för att ha nedsatt sädeskvalitet. Detsamma gäller för de som har opererat testiklarna som barn eller ungdom på grund av att testiklarna inte har kommit ner i pungen eller om man haft ljumskbrock.
  • Män bör undvika trånga byxor. Detta gäller speciellt eftersom man får högre temperatur än vad sädescellerna trivs i. Boxershorts istället för trånga kalsonger.
  • Vissa aktiviteter kan leda till dålig sädeskvalitet. Aktiva cyklister kan ha reducerad fruktbarhet. Smala cykelsitsar kan klämma på blodtillförseln till sädesledarna. Man rekommenderar inte cykling mer än 3 timmar per vecka. Om man önskar cykla mer bör man resa sig upp från sätet med jämna mellanrum.
  • För tät sädestömning! Det tar tid efter en sädestömning att få tillbaks maximal sädeskvalitet. Därför rekommenderas samlag varannan dag från dag 10 i menscykeln och fram till ägglossningsdagen.
  • Dator i knät kan reducera fruktbarheten. Orsaken är uppvärmningen av underlivet. Sädescellerna trivs bäst mellan 34,5-36 grader.

För båda:

  • Lev sunt gällande mat och träning
  • Reducera stress och sov tillräckligt
  • Låt bli alkohol och rökning
  • Narkotiska ämnen sänker fruktbarheten

Detta hjälper inte:

  • Alternativa behandlingsmetoder utan dokumenterad effekt bör du vara väldigt skeptisk till. Det är dyrt och det ger falska förhoppningar och därmed ännu mer frustration när ingenting hjälper.
  • Det finns en hel del saker inom hälsokosten som lockar med ökad fruktbarhet. Många av dom uppger att de ökar progesteronet så att det främjar gulkroppar. Det hjälper inte. Först när man har påvisat en brist på progesteron är det en indikation till att behandla detta med mediciner i kontrollerad form. Hälsokost kan vara fel både i förhållande till innehåll och eventuell dosering och rekommenderas därför inte av läkare.
  • När det gäller råd om att använda månfaser, har jag ingen tro på detta, säger Mikael.
  • Detsamma gäller speciella samlagsställningar.
  • Jag har ingen speciell åsikt om att speciell mat ökar fruktbarheten, annat än att man generellt bör äta hälsosamt.

Vid utebliven graviditet:

Om man upplever att det tar längre tid än förväntat att bli gravid behöver man utreda orsaken; kontrollera hormonbalansen, kolla äggen, kolla om det är passage i äggledare, kolla om livmodern bygger bra slemhinnor och kontrollera mannens säd, säger den erfarna gynekologen. Man har rätt till utredning via offentlig sjukvård när man har försökt i mer än ett år. I det privata väljer man själv när man vill utredas.

Det är viktigt att kvinnokroppen har rätt hormonbalans, berättar Mikael. Det är speciellt viktigt för att livmodern ska kunna bygga bra slemhinnor så att fostret fäster sig efter befruktning. Om man har misstanke om att hormonerna är ur balans bör man kontakta en gynekolog för att kolla det.

Mitt viktigaste råd är, kolla alltid upp dig hos en gynekolog för att ta reda på om det finns en orsak till er barnlöshet innan ni reser runt och provar alternativa behandlingar. Jag har sett allt för många trista öden som är lurade av alternativ medicin. Det är dyrt, det tar tid och kan inte hjälpa saker som dålig säd, bristande hormoner, täta äggledare, infektioner och liknande. Det kostar lika mycket med en timme hos en homeopat som det kostar hos en gynekolog.


Översatt av: Ida Otterholm

/
stats