Bli gravid – så här ökar du chanserna!
Du som önskar att bli gravid och har börjat planera en graviditet, önskar veta vad du kan göra för att öka dina chanser för att bli gravid, och för att vara i bästa möjliga form för en graviditet. Både din egen och din partners hälsa är väsentlig vad gäller möjligheterna för att bli gravid och genomföra en graviditet.
En graviditet är fysiskt krävande och ju hälsosammare du är ju bättre kommer kroppen klara av att bära och föda barnet.
Här nedan hittar du många råd gällande kosthållning, träning, behov av tillskott och annat som är viktigt för fruktbarhet, och råd om hur du lägger till rätta så att ett friskt barn ska kunna utvecklas under optimala förhållanden.
Kosthållning
Du som läser detta är troligtvis skandinavisk och har obegränsad tillgång på butiker som är fyllda av allt du behöver för att ha en god kosthållning. Du har troligen även såpass god ekonomi att du aldrig funderar över om du har råd att köpa maten du behöver. Ändå – är kvaliteten på vår kosthållning i denna rika del av världen inte god nog. En rad konsumentundersökningar visar att män och kvinnor äter för lite färska frukt och grönsaker. Många lovar sig själva att när jag blir gravid, då ska jag ändra min kosthållning så att jag lever sunt. Men ett foster behöver en optimal miljö redan från dag 1 efter befruktningen, så att cellerna kan dela sig i raskt tempo och få fostret att växa.
Brist på vitaminer och mineraler har visat sig påverka fruktbarheten hos djur och detsamma gäller människor. En varierad och sund kost kommer se till att du får dom nödvändiga vitaminerna och mineralerna som du behöver. En sådan kosthållning gör kosttillskott onödiga. (Detta gäller inte folsyra, som kvinnor som är gravida eller planerar att bli gravida behöver! Se nedan.)
Undernäring precis före och efter befruktningen kan verka negativt på fostrets hälsa och bör undvikas.
Infektioner som kan överföras via mat.
Du som planerar att bli gravid bör undvika de matvaror som gravida rekommenderas att låta bli. En del matvaror kan innehålla bakterier som kan skada fostret. En del gånger tar det tid innan en sådan infektion slår ut och du kan då redan vara gravid. Här kan du läsa om dessa matvaror.
Ät folsyretabletter
Forskning har visat att en låg nivå av folsyra tidigt under graviditeten ökar risken för skador på hjärna och ryggmärg. Vanlig kosthållning kommer i de flesta fall se till att du har en tillräcklig tillförsel av folsyra (spenat, broccoli, gröna bladgrönsaker, apelsin, mjölk, kornprodukter och inälvsmat är rika på folsyra). För att försäkra sig om att gravida får i sig tillräckligt med folsyra rekommenderas de att ta folsyretabletter dagligen, från det att man planerar att bli gravid, ev. från när man vet att man är gravid, och fram till och med 12:e graviditetsveckan.
Dra ner på te och kaffe
Koffein som finns i te och kaffe är känt som ett starkt ämne och för sina stimulerande egenskaper. Även om koffein aldrig har visat sig leda till sterilitet visar flera undersökningar att så lite som 2-3 koppar kaffe om dagen kan göra det svårt att bli gravid. Dessa undersökningar är noga diskuterade – bland annat kan det vara så att kvinnor som dricker mycket kaffe också röker, och på så sätt blir fruktbarheten reducerad... Oavsett kan det vara en idé att dra ner till 1-2 koppar medan du väntar på att bli gravid och helst byta till koffeinfria alternativ när du blivit gravid.
Det är okänt om koffein har någon inverkan på sädescellerna.
Alkohol:
Vi vet helt säkert att alkohol under graviditeten är skadligt. Man räknar med att 10% av psykiskt utvecklingshämmade barn har blivit sådana för att mamma drack mycket alkohol under graviditeten. (Nylander 2002) Du som försöker att bli gravid bör undvika att dricka alkohol under dom 2 sista veckorna av din menstruationscykel. Förut ansåg man att fostret inte tog skada av att mamman drack alkohol under de två första veckorna. Men sa att om barnet blev skadat skulle man få ett tidigt missfall, eller annars klara sig oskadad. Detta är man inte säker på längre. Total avhållsamhet under de två första veckorna med en möjlig graviditet måste därför rekommenderas.
Användning av alkohol kan även reducera kvaliteten på mannens sädesceller.
Rökning kan reducera fruktbarheten
Man finner ämnen från tobaken både i vätskan där ägget ligger och mognar, såväl som i sädesvätskan. Flimmerhåren på äggledarna hos kvinnor som röker bli också förstörda. Det medför att äggen inte kommer fram dit det ska och risken för graviditet utanför livmodern ökar. Sädescellerna hos män som röker rör sig sämre än hos icke-rökande män. Flera undersökningar har visat att missbildningar och cancer oftare förekommer hos barn om föräldrarna rökte året innan barnet föddes. (Nylander 2002)
Det är antagligen klokt att mannen slutar röka innan ni försöker att bli med barn. Kom ihåg att det tar 74 dagar att få nya sädesceller!
Marijuana skadar säden så att simkunnigheten och ämnen som gör att de kan klibba fast sig vid ägget blir försämrat. Man vet inte med säkerhet om sädeskvaliteten blir varaktigt skadad efter marijuanaanvändning. (Forskning.no)
Tobaksrökning och graviditet hör inte ihop. Trodde du att det ”bara” var så att den nyfödde blir några hundra gram lättare än nyfödda vars mammor inte röker? Du utsätter fostret för betydligt större hälsorisk än detta! Läs om risken fostret utsätts för om mamman röker under graviditeten.
Mediciner
Har du en kronisk sjukdom som kräver att du använder mediciner? I så fall bör ett samtal med läkaren vara en viktig utgångspunkt när du planerar en graviditet. Många mediciner vet vi kan inverka negativt på fostrets utveckling. Ännu fler mediciner vet vi inte något om hur dom verkar i förhållande till fostret. Dessa mediciner bör man inte använda under en graviditet. Speciellt under de första levnadsveckorna och månaderna är fostret utsatt för fara om mamman använder mediciner.
Fysisk hälsa – träning gör i stort sett bara gott!
Du behöver inte vara i god form för att bli gravid, men det ökar dina chanser. Regelbunden, moderat träning verkar positivt på både sinnestillstånd och fysiskt välmående. Träning leder också till bättre sömn och förebygger hjärt- och kärlsjukdom. Under en graviditet måste hjärtat jobba hårdare p.g.a. större blodvolym, då är det en fördel att vara i bra fysisk form. Här kan du läsa om graviditet och träning.
Regelbunden träning kan också reglera den menstruationscykeln och hålla en normal kroppsvikt. Det kan vara svårare att bli gravid för både underviktiga och överviktiga kvinnor, och båda delar medför en sämre utgångspunkt för en graviditet. Överviktiga kvinnor har också en ökad risk för graviditetsdiabetes.
”Träning hjälper också mannens fruktbarhet då blodtillförseln till testiklarna ökar och därmed tilltar sexlusten och kroppsvikten hålls på en sund nivå.” (Trewinnard-99)
Tuff, hård träning i sporter som maratonlopp och långdistanslöpning kan påverka möjligheterna att bli gravid. Unga kvinnor som tränar hårt kan uppleva att menstruationen blir oregelbunden eller försvinner. Ett krävande träningsupplägg kan också hindra ägglossning. Menstruationen kan även försvinna vid extrem bantning som gör att kroppens reservlager med fett försvinner. Ofta kan det vara en kombination av hård träning och lite mat som gör att menstruationen uteblir.
Den gyllene regeln bör vara att om man vill bli gravid medan man tränar, ska man se till att äta och dricka tillräckligt. Ha också koll på menstruationscykeln och att den är regelbunden.
Vaccination mot röda hund måste eventuellt tas i god tid före en graviditet
Er du säker på att du fick vaccin mot röda hund när du var ung? Om du bodde i ett annat land när du var yngre kan det tänkas att du inte fick det. Om du inte heller har haft sjukdomen bör du överväga att vaccinera dig nu. Gravida som utsätts för rubeola-virus (röda hund-virus) tidigt i graviditeten utan att ha antivirus i kroppen, riskerar missfall eller att barnet får skador. Detta är orsaken till att man vaccinerar befolkningen mot röda hund.
Genetisk vägledning
Även om både du och din partner är friska är det viktigt att prata med familjen för att ta reda på om det finns några sjukdomar eller handikapp som kanske är ärftliga. Hur har graviditeterna och förlossningarna varit för din mor och dina systrar? Förekommer det förlossningar av döda barn eller väldigt många missfall i familjen? Har många haft havandeskapsförgiftning? Detta är saker som du kan få svara på under graviditetskontrollen. Det kan vara en fördel om du tagit reda på detta i förhand. Om du vet att det finns ärftliga sjukdomar i din eller din partners familj kan du ta kontakt med din läkare och be om en genetisk vägledning.
Förbered er tillsammans
Att bestämma sig för att göra ett barn tillsammans är som att åka på äventyr på okänt vatten. En del par är rädda medan andra tar de första stegen utan att vända sig om. Detta val ska ni göra tillsammans. Det kan vara bra att förbereda sig för föräldrarollen genom att prata med din partner om:
- Hur kommer förhållandet att förändras av graviditet och efter att barnet är fött?
- Vilken syn har ni på barnuppfostran? Hur var er egen uppfostran, och vad tycker ni om detta?
- Vem ska ta hand om spädbarnet om båda önskar arbeta?
- Kommer ni klara av det ekonomiska när ni får barn?
- Har ni rensat upp i saker och gjort allt ni önskar göra innan ni får barn? T.ex. flyttat, utbildning, gifta sig, åka på en resa jorden runt?? Man kan självklart göra det mesta även med ett barn i magen, men ofta är det mer än nog att bara vara gravid.