Varför ska man spola äggledarna? Barnmorskan svarar
Att spola äggledarna görs bland annat för att en läkare enklare ska kunna se om dina äggledare är för trånga för att släppa fram ett ägg.
När du genomgår en fertilitetsutredning är en av undersökningarna som genomförs en så kallad spolning av äggledarna. Ett lite “osexigare” namn på undersökningen är Hystero Salping Sonografi (HSS). Rebecca Nilsson är legitimerad barnmorska och svarar på några vanliga frågor om att spola äggledarna.
Varför spolar man äggledarna?
– Spola äggledarna kan man göra som en del i en fertilitetsutredning och det gör man för att kunna se om det till exempel sitter något hinder i äggledaren som gör att du inte kan bli gravid. Helt enkelt för att se om äggledaren är öppen och kan släppa igenom ett ägg, svarar Rebecca Nilsson, legitimerad barnmorska.
Gör det ont att spola äggledarna?
HSS beskrivs som en smärtfri metod, men det är inte alla som upplever att den är helt smärtfri. Känslan beskrivs som en mensvärk som sedan kan sitta kvar i ett par timmar. På Familjelivs forum skriver också några användare att de hade ont ett par dagar efter att de spolade sina äggledare.
“Inte det skönaste jag varit med om, men det gick bra,” skriver en användare på Familjelivs forum.
Om du får buksmärtor ska du kontakta vården
Eftersom det finns en viss infektionsrisk efter att du spolat äggledarna är det bra att vara uppmärksam på dina symtom efteråt. Om du känner obehag eller smärtor i buken efter att du spolat äggledare är det alltså bra att kontakta din läkare. Du ska inte ha ont i onödan, kom ihåg det!
När i cykeln spolar man äggledarna?
– 6-13 dagar in i cykeln spolar man äggledarna. Det är för att man vill göra det efter mensen och innan ägglossningen, säger Rebecca.
Sköljning av äggledarna kan bli en behandling av endometrios
En sköljning av äggledarna är inte samma sak som att spola dem när du gör en fertilitetsutredning. Enligt en artikel i Dagens Medicin undersöker man möjligheten att göra en sköljning av bedövningsmedel i äggledarna, för att lindra smärta hos patienter med endometrios.
– Det här kan bli ett hormonfritt behandlingsalternativ för endometriospatienter. Det hjälper inte alla, men kan provas på dem som har fri passage i äggledarna, säger Greta Edelstam, docent och överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, till Dagens Medicin.