Fortsätt njuta av ost - men inte all
"Jag är en obotlig ostälskare, och nu när man är gravid ska man ju undvika vissa ostar. Att man inte får äta brie, camembert och andra mögelostar är jag fullt och smärtsamt medveten om", skriver en medlem som hoppas få hjälp med att hitta några alternativ till sina favoriter.
Här är ostarna du kan fortsätta njuta av
Hårdost är ett bra alternativ för dig som är gravid och vill fortsätta att äta ost. Ostens pH-värde och vattenhalt är låg och därför kan inte listeria växa i hårdostar, förklarar Livsmedelverket.
De goda nyheterna för alla ostälskare är alltså att även parmesan gjord på opastöriserad mjölk är helt okej att fortsätta njuta av.
Det här ska du undvika
Du som är gravid ska undvika dessertostar gjorda på opastöriserad mjölk. Det vet de allra flesta idag. Det finns dock dessertostar, såsom brie och cambozola, som är gjorda på pastöriserad mjölk. Det kan bli förvirrande och många tror att de är okej att äta under graviditeten, men så är det inte.
Livsmedelsverkets rekommendationer är dock tydliga: undvik alla typer av mögelost och kittost även om de är gjorda av pastöriserad mjölk.
Däremot går det bra att äta alla typer av ost om du först hettar upp dem tills den bubblar. Listeriabakterierna dör vid cirka 70 grader.
Så, vad är då listeria?
Listeriabakterien är finns ute i naturen och därför även på många av våra livsmedelsråvaror. Den etablerar sig också lätt som husflora i vissa miljöer, till exempel i lokaler för livsmedelstillverkning.
Det som utmärker listeria är att den kan växa i kylskåpstemperatur och i vakuumförpackningar. Bakterien växer långsammare ju lägre temperaturen är, så därför är det viktigt att se till att maten snabbt kommer in i kylskåpet när du har handlat och att kylskåpet håller kallt, fyra grader är lagom.
Ju längre tid livsmedlet förvaras desto större är risken att bakterien växer till skadliga halter. Kontrollera därför tillverkningsdatum på förpackningar med smörgåsmat och färdig kall mat och ät dem inte om bäst före-datumet närmar sig. Listeria tål höga salthalter och frysning men kan inte växa i sur miljö, till exempel ättiksinläggningar.
Livsmedel där det finns risk för listeriasmitta är sådana där bakterien får möjlighet att föröka sig under produktionen eller förvaringen, och som inte upphettas innan den äts. Exempel är vakuumförpackad rökt och gravad fisk, skivad skinka, patéer, dessertostar och kall färdigmat.
I Sverige rapporteras årligen 40 till 56 fall av listeriainfektion, varav 2 till 5 är bland gravida kvinnor. De främsta riskgrupperna är äldre och personer med nedsatt immunförsvar.
Gravida kan få influensaliknande symtom eller vara symtomfria. Under infektionen kan fostret smittas vilket i värsta fall kan leda till missfall eller allvarligt sjukt barn. Detta är mycket ovanligt. Det kan dock finnas ett mörkertal som gör att det verkliga antalet som smittas är större.
Ost? Ja tack, om det är en ...
Hårdost, som grevé, herrgård, prästost
Parmesanost, både gjord på pastöriserad och opastöriserad mjölk
Smältost och annan bredbar ost i tub eller plastask, gjord på pastöriserad mjölk
Fetaost gjord på pastöriserad mjölk
Mozzarella, Ricotta, Halloumi - nyförpackade
All ost som hettas upp tills det bubblar, till exempel i såser och gratänger
Nej tack! Jag kan inte äta ...
Mögelost, exempelvis brie, camembert, gorgonzola, chèvre, även om den är gjord på pastöriserad mjölk
Kittost, till exempel vacherol, taleggio och munster, även om den är gjord på pastöriserad mjölk
Färskost och annan mjuk ost gjord på opastöriserad mjölk
Fetaost gjord på opastöriserad mjölk
... för jag är gravid!
Ostälskare och gravid? Vad äter du istället för brie, ädelost osv? Diskutera i matforumet.
Källa: Livsmedelsverket
Det finns flera andra goda saker du kan njuta av även om du är gravid. I videon nedan ser du några av de sakerna.