Så maxar du fertiliteten – 10 tips från forskningen
Hur ökar du chanserna att bli gravid? Så här säger forskningen!
10 knep för att boosta fertiliteten
- Ha mycket sex!
- Håll koll på ägglossningen. Två dagar före ägglossning är det lättast att bli gravid.
- Satsa på att ha ett BMI mellan 18,5 och 25.
- Kolla upp dina mediciner. Vissa läkemedel försämrar fruktsamheten hos både män och kvinnor.
- Sluta röka och dra ner på alkoholen.
- Drick max två koppar kaffe om dagen.
- Träna lagom hårt och mycket.
- Se till att få i dig jodberikat salt.
- Dra ner på snabba kolhydrater, de kan påverka hormonerna.
- Undvik feta fiskar från svenska vatten och fisksorter som kan innehålla kvicksilver.
Om du har försökt att bli gravid en tid, ser du antagligen mammamagar överallt. Kanske känns det som om precis alla har en bebis i magen, medan din sticka envist fortsätter att vara negativ. Men då kan du trösta dig med att det för de allra flesta krävs mer än lite vitt vin och räkor för att bli med barn.
Det är faktiskt fullt normalt att det tar det runt ett år – och då pratar vi om normalfertila par som aktivt försöker bli gravida.
Var sjätte par har svårt att få barn
Enligt Anna Bratt, författare och tidigare medicinjournalist på Dagens Nyheter, har vart sjätte par har svårt att få barn. Men att ha svårt är långt ifrån detsamma som att inte kunna få barn. Det finns nämligen mycket man kan göra på egen hand för att påverka sin fertilitet.
Många råd som cirkulerar är förstås mer vidskepliga än dokumenterade. Vilken samlagsställning man väljer spelar till exempel ingen roll. Förr eller senare hittar spermien fram till ägget ändå. Akupunktur och örter som ska boosta fertiliteten har inte heller någon effekt.
– Akupunktur kan hjälpa mot smärta, illamående och vissa sjukdomstillstånd. Men det finns inga vetenskapliga bevis för att traditionell kinesisk akupunktur gör det lättare för kvinnan att bli gravid, säger Anna Bratt.
Skippa kaffet
Sedan finns det en hel del tips som verkligen fungerar. Visste du till exempel att kaffe kan vara en fertilitetsbov om man dricker mycket? Forskarna tror att det är koffeinet som är den bakomliggande orsaken. Röker man är det bra att fimpa redan när man börjar planera barn. Alkohol ska man också vara försiktig med.
– De flesta vet nog att rökning och alkohol är skadligt för fostret. Men det är kanske inte lika känt att både cigaretter och alkohol kan göra att det tar längre tid att få barn, säger Anna Bratt.
Brittiska forskare: Ändra dina matvanor för att öka fertiliteten
Om man har flera laster, har man mycket att vinna på att lägga om till en sundare livsstil. Brittiska forskare menar nämligen att så många som vartannat par som har svårt att få barn, inte skulle ha några problem att bli gravida om de drack mindre kaffe och alkohol, skippade cigaretterna och gick ner i vikt. Faktum är att just vikten är en av de främsta orsakerna till fertilitetsproblem.
– När man är kraftigt överviktig blir ägglossningen oregelbunden och embryot får svårare att fästa i livmodern. Så om man har ett BMI över 30 bör man göra något åt det, säger Anna Bratt.
Myter och sanningar om fertilitet
Män som försöker få barn ska varken ta varma bad, sitta länge på värmedyna eller ha för tajta byxor.
Anna Bratt
Ytterligare en sak att tänka på är att undvika feta fiskar från svenska vatten. Gifterna de innehåller är inte bara farliga för det planerade barnet, de kan också minska möjligheten att bli gravid. Dessutom är vissa mediciner dåliga för fertiliteten. När det gäller värktabletter är det dem med paracetamol man ska satsa på. Som kille kan man gärna ta kosttillskott med antioxidanter för att få fler och piggare spermier. Däremot är ett varmt skumbad inget bra förspel om man vill att det ska bli barn.
– När temperaturen stiger i testiklarna bildas det färre spermier. Män som försöker få barn ska varken ta varma bad, sitta länge på värmedyna eller ha för tajta byxor. Men att basta har inte samma effekt på spermierna, säger Anna Bratt.
Vi får barn senare i livet nu jämfört med förr
Vissa faktorer går förstås inte att påverka. Sin egen ålder till exempel. Snittåldern för förstföderskor ligger på 29 år, men i storstäderna är den högre. När man fyllt 35 sjunker fertiliteten drastiskt och vid 40 är det få kvinnor som kan få barn utan hjälp.
– Många unga har dålig koll på när det blir svårare att bli gravid. De läser om kändisar som bli mammor efter 40. Men det står inget om att de ofta blivit gravida genom IVF eller äggdonation, säger Anna Bratt.
Att många börjar tänka på barn först när de fyllt 30 beror delvis på att föräldraskapet har blivit ett jätteprojekt, menar Anna Bratt. Helst ska allt vara klappat och klart innan man blir förälder: utbildning, karriär, partner och bostad. Samtidigt tycker hon att samhället kunde bli bättre på att stötta unga mammor och pappor.
– Från politikerhåll skulle man till exempel kunna införa en bonus till yngre föräldrar. Ungefär som jämställdhetsbonusen i föräldraförsäkringen.
Ha mycket sex – och håll koll på ägglossningen
Men oavsett om man är runt 20, 30 eller 40 år, finns det två avgörande råd för att maxa chanserna att bli gravid: ha mycket sex och håll koll på ägglossningen.
– Det kanske kan låta självklart, men länge trodde man faktiskt att avhållsamhet gav piggare spermier. Modern forskning visar motsatsen. Ju kortare tid de stannar i kroppen, desto bättre. Då är kvaliteten på spermierna på topp när kvinnan har ägglossning, säger Anna Bratt.
Källa: Anna Bratt och boken ” Vänta på barn. Fertilitetshandboken”