Gravid med rätt behandling
Polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) är en hormonrubbning som innebär att man har höga nivåer av manligt könshormon (testosteron) samt en rubbad insulin-/blodsockerbalans.
Enligt en rapport från Svensk förening för obstetrik och gynekologi har cirka 5–10 procent av alla kvinnor i fertil ålder PCOS. Om man är överviktig rekommenderas man i första hand att försöka gå ned i vikt genom att äta en bra kost med långsamma kolhydrater och nyttiga fetter samt att motionera regelbundet. Viktminskningen leder till en förbättrad hormonbalans, mer regelbundna menstruationer, ökade chanser till graviditet, minskad behåring och acne samt på sikt minskad risk för åldersdiabetes och hjärtkärlsjukdom.
"Barba Söt" på familjeliv.se har fått diagnosen PCOS och måste gå ner en massa kilo i vikt innan hon får börja med vidare behandling. Hon slits mellan att förståndigt förstå att
det är för sitt eget och barnets bästa som hon ska minska i vikt först, samtidigt som hon har en intensiv, stark längtan att vara gravid nu!
Även "hejhå" kämpar för att bli gravid och skulle vilja ha lite sällskap i sitt kämpande.
Om du försöker bli gravid och har en störd ägglossning kan du få hormonbehandling
för att stimulera ägglossningen. Enligt Patientföreningen för PCO och PCO-S provas i första hand klominfentabletter för att stimulera ägglossningen. Alla kvinnor svarar inte på klomifen och då kan man gå vidare med FSHstimulering. Den behandlingen är dock
svårstyrd, varför man i dag oftast rekommenderas att gå vidare till provrörsbefruktning
(IVF). Då stimulerar man ägglossning och plockar ut mogna ägg från kvinnan som befruktas. Därefter återförs ett embryo till livmodern.
Vanliga symtom på PCOS
Oregelbunden menstruation med långa intervall eller utebliven mens (gäller alla kvinnor).
Infertilitet till följd av utebliven ägglossning.
Ökad tendens till acne i vuxen ålder.
Ökdkad behåring av manlig typ.
Tunt huvudhår hos unga kvinnor eller håravfall av manlig typ (ovanligt).
Övervikt med framför allt bålfetma.
"Anna o Moa" på familjeliv.se ger lite hopp åt alla som försöker. De hade försökt
att få barn nr 2 lääänge och har nu lyckats bli gravida med hjälp av pergo. För den som har PCOS och inte försöker bli gravid behandlas menstruationsrubbningen med gulkroppshormon eller p-piller.