Barnplaner? Ät folsyra

Trots att folsyra har en avgörande betydelse för fostrets utveckling, känner långt ifrån alla kvinnor som planerar barn till det. Folsyra och folat är olika former av samma B-vitamin. Medan folat finns naturligt i mat är folsyra ett konstgjort ämne som finns i kosttillskott.

Läkare har kunnat se ett samband mellan för låga folsyrenivåer hos kvinnan med en ökad risk att få ett barn med ryggmärgsbråck. 

Här nedan är sammanställda frågor och svar om folysra och folat.

Vad är folsyra?
Folsyra och folat är olika former av samma B-vitamin. Medan folat finns naturligt i mat är folsyra ett konstgjort ämne som finns i kosttillskott.

Varför ska man äta folsyra när man planerar att bli gravid?
Folsyra behövs för att fostret ska kunna utvecklas normalt. Detta gäller särskilt de första veckorna efter befruktningen, då anlag till det centrala nervsystemet bildas. Om mamman har för låga halter av folat (folsyra) i blodet under denna tid ökar risken för ryggmärgsbråck hos barnet.

När ska man äta folsyra?
Helst ska man börja äta folsyra redan en månad före befruktningen. I annat fall börjar man så fort man vet att man är gravid.

Hur mycket folsyra bör man äta?
Gravida rekommenderas att få i sig 400 mikrogram folsyra per dag.

Hur länge ska man äta folsyra?
Åtminstone fram till vecka 12. Därefter har folsyra ingen effekt mot ryggmärsbråck. Men det är viktigt att äta mat som innehåller folat/folsyra under hela gravidieteten, både för fostrets utveckling och mammans blodbildning. Det gäller även när man ammar.

Var finns folsyra/folat naturligt?
Mest folat finns i olika slag av kål, bönor, linser, frukt och bär och mörkgröna bladgrönsaker. Även filmjölk, yoghurt och fullkornsprodukter innehåller en hel del folat. Se hela listan längre ner.

Hur vet man om en produkt är berikad med folsyra?
Ett fåtal livsmedel i Sverige är berikade folsyra, till exempel frukostflingor. Det ska i så fall stå på förpackningen.

Får jag i mig tillräckligt med folsyra genom maten?
Studier har visat på att många kvinnor får i sig mindre än 200 mikrogram folat per dag. Endast en liten grupp kommer upp till 400 mikrogram. Till dess hör ofta vegetarianer och veganer, som äter mycket baljväxter.

Hur ska man äta för att få i sig tillräckligt?
Om man äter minst ett halvt kilo frukt och grönt och baljväxter som är rika på folat och lägger till fullkornsprodukter, så bör man få sig tillräckligt. Ett halvt kilo frukt och grönt är ungefär tre frukter och två rejäla nävar grönsaker.

Mat som innehåller mycket folat:

– baljväxter, som bönor, kikärter, gröna ärter, sockerärter, linser
– gröna bladgrönsaker som spenat, ruccola, frisésallat, machésallat
– kål som broccoli, brysselkål, blomkål
– bär som jordgubbar, hallon, björnbär
– fullkornsprodukter, som bröd, havregryn och andra fullkornsgryn
– leverpastej och lever (gravida bör inte äta lever men leverpastej går bra).

Källa: Livsmedelsverket, Vårdguiden.

Foto: gpointstudio/Shutterstock.com

LÄS ÄVEN: 10 saker du inte visste om att vara gravid

stats