Kiss- och bajsåldern? Misstaget föräldrar aldrig ska göra
Att ha småbarn kan stundvis vara utmanande. Nu avslöjar psykologen och författaren Jenny Jägerfeld hur man ska hantera barnen när de är i kiss- och bajsåldern.
Att gå igenom kiss- och bajsåldern med sitt barn kan vara både en utmaning och en källa till frustration för många föräldrar.
Det finns dock saker som man kan göra för att underlätta övergången från blöja till potta, och inte minst för att skapa en trygg och positiv miljö för barnen.
Nu avslöjar psykologen och författaren Jenny Jägerfeld hur man hanterar barnen under kiss- och bajsåldern, och vad man ska undvika att göra.
MISSA INTE: Är det normalt att ta betalt av gästerna på en babyshower?
Vad är kiss- och bajsåldern?
Enligt 1177 defineras kiss-och bajsåldern som perioden när barnet är omkring tre år gammal. Någonting som är vanligt hos många tre-åringar är att de tycker det är roligt att prata om kiss och bajs.
Kanske handlar det om att barnen är fascinerade av vad som händer i kroppen , eftersom de själva pottränar, men intresset kan också grunda sig i att kiss och bajs uppfattas som ett förbjudet ämne.
Barnen tycker därför att det är spännande att se hur andra reagerar när de pratar om bajs.
MISSA INTE: Enkla knepet – så löser du billiga julklappar till barnen
Psykologen om kiss- och bajsåldern: "Kanske blir jobbigt om..."
Psykologen och författaren Jenny Jägerfeld gästade nyligen TV4:s Nyhetsmorgon för att prata om kiss- och bajsåldern.
För programledarna Maria Forsblom och Rania Shemoun Olsson berättar psykologen att nästan alla barn i treårsåldern går igenom fasen.
Jägerfeld menar att skämt om bajs är en del av barnens vanliga utveckling, och av den anledningen finns det ingen anledning till oro som förälder. Hemma kan det till och med bli ett skämt som alla i familjen kan tycka är roligt.
Utanför hemmet är det däremot annorlunda.
– Det är så olika. De flesta föräldrar som jag har träffat som psykolog tycker inte att det är ett jättestort problem. Kanske blir man lite trött på att höra "hej prutt" eller "hej bajs" igen, det är liksom en humor som upprepas hela tiden. Det beror på vilken uppfostringsstil man har som förälder, säger Jägerfeld och fortsätter:
– Tycker man själv att det är ganska roligt så kanske det inte är så farligt, men det kanske blir jobbigt om barnet säger det och någon tar illa vid sig. Om man säger det till en förskollärare, att man säger någonting som gör att folk faktiskt blir ledsna.
Det ska du aldrig säga till ditt barn i kiss- och bajsåldern
Märker man att ens barn använder ordet i olämpliga sammanhang kan det därför vara bra att sätta vissa gränser. Men hur gör man egentligen det?
– Det kan man behöva ta upp med barnet. Men det är också en inlärningsperiod, i och med den här kiss- och bajsåldern så lär sig barnen normer. Vad får man säga, och när får man säga det. Man kan försöka infoga vissa regler, som "man kan prata om det hemma, men man behöver inte skrika det på stan", förklarar Jägerfeld.
Man ska däremot vara försiktig med att förbjuda ämnet helt, tycker psykologen Jenny Jägerfeld. Det finns nämligen en risk att man förlänger barnets kiss- och bajsfas om man försöker förbjuda ämnet hemma.
– Jag tycker att det är bra att de får ha den här humorn. 99 procent av alla barn går igenom den är fasen. Det kan vara så att man förlänger fasen om man allt för hårt totalförbjuder orden. Sen är det så att många föräldrar också tycker det är roligt, och då kan det bli ganska dubbla budskap att du får inte säga så, men pappa knäcker också ihop när man drar såna här skämt.
LÄS MER: