Barnplaner? Ät folsyra
Folsyra - vad är det? Den frågan ställer många kvinnor sig. Trots att folsyra har en avgörande betydelse för fostrets utveckling, känner långt ifrån alla kvinnor som planerar barn till det. Folsyra och folat är olika former av samma B-vitamin. Medan folat finns naturligt i mat är folsyra ett konstgjort ämne som finns i kosttillskott.
- Vi vet att det finns ett samband mellan för låga folsyrenivåer och ökad risk att få ett barn med ryggmärgsbråck, säger Annica Sohlström, chef för nutritionsavdelningen på Livsmedelsverket.
I Sverige föds mellan 20-25 barn med ryggmärsbråck per år, medan ungefär 80 foster med ryggmärgsbråck aborteras. Uppskattningsvis 25 procent av dessa skulle ha kunnat räddas om mamman haft tillräckligt hög nivå av folsyra.
- Det är en liten risk att få ett barn med ryggmärgsbråck, men när det händer är det en katastrof för barnet och föräldrarna, säger Annica Sohlström. Det räcker dock inte att börja äta extra folsyra när kvinnan får besked att hon är gravid. För att skydda mot ryggmärgsbråck behöver man ha ätit extra folsyra i minst fyra veckor före befruktningen. Det har därför diskuterats om svenska livsmedel borde berikas med folsyra, som man gör i till exempel USA.
Annica Sohlström är chef för nutritionsavdelningen på Livsmedelsverket.
- Det har varit på gång i både Sverige och andra europeiska länder, men olika studier visar att höga intag av folsyra under en lång tid kan öka risken för vissa cancerformer och därför har man avstått, berättar Annica Solhström.
Hon menar att det är svårt att nå ut med informationen till kvinnor i fertil ålder och därför har Livsmedelsverket skapat en sajt, men kort och lättfattlig information om folsyra: www.folsyra.info.
- Det är viktigt att få i sig folsyra om man planerar barn eller kan tänkas bli gravid. Folsyra finns i bland annat frukt och grönt och fullkornsbröd, men ofta behöver man ta tillskott, säger Annica Sohlström.
Vad är folsyra?
Folsyra och folat är olika former av samma B-vitamin. Medan folat finns naturligt i mat är folsyra ett konstgjort ämne som finns i kosttillskott.
Varför ska man äta folsyra när man planerar att bli gravid?
Folsyra behövs för att fostret ska kunna utvecklas normalt. Detta gäller särskilt de första veckorna efter befruktningen, då anlag till det centrala nervsystemet bildas. Om mamman har för låga halter av folat (folsyra) i blodet under denna tid ökar risken för ryggmärgsbråck hos barnet.
När ska man äta folsyra?
Helst ska man börja äta folsyra redan en månad före befruktningen. I annat fall börjar man så fort man vet att man är gravid.
Hur mycket folsyra bör man äta?
Gravida rekommenderas att få i sig 400 mikrogram folsyra per dag.
Hur länge ska man äta folsyra?
Åtminstone fram till vecka 12. Därefter har folsyra ingen effekt mot ryggmärsbråck. Men det är viktigt att äta mat som innehåller folat/folsyra under hela gravidieteten, både för fostrets utveckling och mammans blodbildning. Det gäller även när man ammar.
Var finns folsyra/folat naturligt?
Mest folat finns i olika slag av kål, bönor, linser, frukt och bär och mörkgröna bladgrönsaker. Även filmjölk, yoghurt och fullkornsprodukter innehåller en hel del folat. Se hela listan under artikeln.
Hur vet man om en produkt är berikad med folsyra?
Ett fåtal livsmedel i Sverige är berikade folsyra, till exempel frukostflingor. Det ska i så fall stå på förpackningen.
Får jag i mig tillräckligt med folsyra genom maten?
Studier har visat på att många kvinnor får i sig mindre än 200 mikrogram folat per dag. Endast en liten grupp kommer upp till 400 mikrogram. Till dess hör ofta vegetarianer och veganer, som äter mycket baljväxter.
Hur ska man äta för att få i sig tillräckligt?
Om man äter minst ett halvt kilo frukt och grönt och baljväxter som är rika på folat och lägger till fullkornsprodukter, så bör man få sig tillräckligt. Ett halvt kilo frukt och grönt är ungefär tre frukter och två rejäla nävar grönsaker.
Mat som innehåller mycket folat:
- fullkornsprodukter, som bröd och råris
- gröna bladgrönsaker, som spenat och ruccola
- baljväxter, som bönor och linser
- andra grönsaker, som röd paprika och majs
- kål, som blomkål och broccoli
- rotfrukter, som rödbetor och kålrot
- frukt, som apelsin och kiwi
- bär, som svarta vinbär och hallon
- filmjölk och yoghurt
- leverpastej och lever
Källa: Livsmedelsverket, Vårdguiden.
Familjelivs medlemmar tipsar
Drick blodapelsinjuice :) ett enkel sätt att få i sig 30 % av det rekommenderade dagliga intaget per dag/glas ! LOvas
På apoteket finns det tabletter som heter Tillval Folsyra, för ammande, gravida och åldrande. Lyckliga Jessica
Har du funderingar och frågor så ta upp dem med en barnmorska eller ställ en fråga till Familjelivs barnmorska. Du kan också utnyttja Familjelivs medlemmars kompetens och ställa en fråga i forumet.