Enkla och hälsosamma mellanmål för barn

Att ge ditt barn näringsrika och tilltalande mellanmål kan vara en utmaning, men det är nyttigt för deras hälsa och utveckling. Här hittar du tips på mellanmål som kan ge energi mellan de stora måltiderna och bidrar till att uppfylla barns dagliga näringsbehov.


Här är några tips på enkla mellanmål för barn:

  1. Frukt- och grönsaksskålar: Färgglada och näringsrika, frukt- och grönsaker är alltid ett bra val för ett snabbt mellanmål. Bananskivor, äppelbitar, druvor, gurkstavar och morotsstavar är lätta att förbereda och packa med sig. De innehåller massor av vitaminer och mineraler. Servera med en yoghurtdipp eller hummus för extra protein.

  2. Smoothies: En smoothie kan vara ett roligt och näringsrikt mellanmål. Kombinera mjölk eller yoghurt med ditt barns favoritfrukter och kanske till och med en näve spenat för extra näring. Smoothies är också ett utmärkt sätt att använda upp övermogen frukt.

  3. Fullkornsbröd med pålägg: Fullkornsbröd ger en bra dos fiber och håller barnen mätta längre. Prova med olika pålägg som ost, skinka, kalkon eller avokado. Du kan även göra roliga smörgåsfigurer för att göra mellanmålet mer lockande.

  4. Nötblandningar och fröer: Om ditt barn inte är allergiskt, är nötter och fröer ett snabbt, proteinrikt mellanmål som också innehåller hälsosamma fetter. Pistaschnötter, valnötter, solrosfrön och pumpafrön är alla bra alternativ. Kom ihåg att nötter kan vara kvävningsrisk för små barn, så se till att nötterna är lämpligt hackade eller välj nötsmör istället.

  5. Yoghurt med bär och granola: En portion naturlig yoghurt toppad med färska bär och granola kan vara ett utmärkt mellanmål. Yoghurt innehåller kalcium och probiotika för att stödja benhälsan och matsmältningen, medan bär och granola lägger till fiber och antioxidanter.

  6. Grönsaks- och ostskålar: Skär upp några olika grönsaker, som gurka, paprika, morötter och cocktailtomater, och servera dem med kuber av din barns favoritost. Detta ger en hälsosam blandning av vitaminer, mineraler och protein.

  7. Bananpannkakor: Bananpannkakor är alltid en bra idé! Mixa ett ägg, banan och lite mjölk eller grädde av valfri sort. Stek i olja eller smör och mumsa på!

/
Mat
/
stats