Veckans enkla vardagsrecept – Ann Maries fiskgratäng
Vi på Familjeliv startar veckan med att dela med oss av ett enkelt men ack så gott recept som passar perfekt under vardagen.
Fiskgratäng – en enkel och supergod rätt med milda smaker som hela familjen tycker om. Helt enkelt en perfekt rätt för att få i sina barn massor med god fisk!
Ann Maries fiskgratäng
500 gram lax eller torsk, delad i fyra bitar eller mer
3 msk smör
3 msk mjöl1 fiskbuljong
5 dl matlagningsgrädde
0.5 dl färsk eller fryst dill
Salt
Malen svartpeppar
Kokt potatis eller annat valfritt tillbehör
Ärtor
Gör såhär:
Sätt på ugnen på 200 grader.
Smält smör i en kastrull. När smöret smält - tillsätt mjöl (gärna siktad för att undvika klumpar!) och rör runt. Låt mjölet “steka” med i smöret en stund innan du smular ner fiskbuljong och tillsätter lite av matlagningsgrädden i kastrullen.
Addera mer och mer matlagningsgrädde under omrörning, tills såsen tjocknat till önskad konsistens. Om du tycker att såsen är för tjock - addera lite vatten och rör om.
Smaka av med salt och svartpeppar. Tillsätt dill.
Placera ut fisken i en ugnsform. Häll över dillsåsen och ställ in i mitten av ugnen i cirka 25 minuter. Fisken ska vara klar och såsen ska ha fått lite färg.
Servera med kokt potatis och ärtor.