Veckans enkla vardagsrecept – Chili sin carne
Vi på Familjeliv startar veckan med att dela med oss av ett enkelt men ack så gott recept som passar perfekt under vardagen.
Chili sin carne är den vegetariska varianten av chili con carne - en rätt full med goda kryddor och smaker. Här kan man variera för fullt, till exempel välja vilken vegetarisk färs man vill, ta bort eller addera mer hetta och med fördel lägga till fler grönsaker om så önskas. Laga och njut av den här goda vegetariska rätten och kom i riktig höststämning!
Chili sin carne
Olivolja att steka i
1 vitlöksklyfta
1 stor gul lök
1 paprika i valfri färg
2 msk tomatpuré
2 tsk spiskummin
2 tsk paprikakrydda
1 tsk chiliflakes (går lika bra utan, justera efter egen smak)
400 g vegofärs
500 g krossade tomater
2 dl vatten
Ett paket á ca 400 gram valfria kokta bönor (till exempel kidney- och/eller vita bönor)
Salt
Malen svartpeppar
Gräddfil
Ris eller annat valfritt tillbehör
Gör såhär:
Fräs riven eller pressad vitlök tillsammans med hackad gul lök och hackad paprika i olivoljan i ett par minuter.
Addera tomatpuré, spiskummin, paprikakrydda och chiliflakes - låt fräsa med i någon minut.
Tillsätt vegofärs och låt steka med tills den fått lite yta och färg, addera sen krossade tomater och vatten.
Smaka av och addera salt och malen svartpeppar.
Rör om och låt koka ihop i cirka 15 min (ju längre desto mer bättre!).
Tips! Addera mer vatten om mycket av vätskan försvunnit under koktiden.
Till sist - häll i bönorna och låt dem bli varma.
Strö över färsk hackad persilja, toppa med gräddfil och servera med ris eller annat valfritt tillbehör - en härlig sallad av grönsaker du tycker om passar superbra till!