Fryst kyckling i ugn: temperatur, tid och tips
Det går bra att tillaga kyckling i ugn direkt från frysen. Här är tipsen du behöver!
Att spara kyckling i frysen är ett effektivt sätt att hålla den fräsch på. Faktum är att kyckling i frysen är hållbar i upp till 12 månader. När du sedan tar ut kycklingen ur frysen för att tillaga den är det viktigt att den blir helt genomstekt. Ett bra sätt att tillaga den är exempelvis i ugnen.
Så tillagar du fryst kyckling i ugn
Du vet att kycklingen är klar när den har en innertemperatur på 82 grader om det är kycklingkött på ben, som exempelvis kycklingklubbor och kycklinglår, eller 72 grader om det är en kycklingfilé utan ben.
Tar du ut kycklingen ur frysen och vill tillaga den direkt finns det några saker du måste tänka på.
1. Sätt ugnen på så låg temperatur som möjligt
En hög temperatur gör att kycklingen kan se klar ut på insidan men fortfarande vara rå på insidan. Dessutom är sannolikheten större att kycklingen blir väldigt torr när den väl är klar.
2. Använd stektermometer
Det är inte fusk att använda stektermometer. Tvärtom är det ett otroligt användbart redskap. Genom att sticka ner en termometer in till mitten av kycklingen så kan du med säkerhet avläsa temperaturen.
3. Dubbla tiden
Lägger du en fryst kyckling i ugnen kan du räkna med att det tar ungefär dubbelt så lång tid som vanligt. Detta är dock bara en fingervisning. Olika bitar kan ta olika tid beroende på vikt och form.
Det går med andra ord inte nödvändigtvis snabbare att tillaga kycklingen om du tar ut den direkt ur frysen för att tillaga den i ugn. Det allra viktigaste är att vara försiktig när man tillaga kyckling. Låt hellre saker ta lite längre tid och se till så att den blir ordentligt genomstekt.
Du kan bli sjuk av rå kyckling
Det är viktigt att du lagar fryst kyckling noggrant så att det inte finns några råa delar kvar. Kyckling innehåller nämligen farliga bakterier - campylobacter - som bara försvinner vid hög temperatur.
Om du inte tillagar kycklingen ordentligt riskerar du att bli sjuk. Campylobacter kan orsaka feber, illamående och i värsta fall kroniska magbesvär eller till och med nervsjukdomar.
Källa: www.livsmedelsverket.se