Byta ut råsocker mot vitt socker, och tvärtom?

Går det att ersätta råsocker med vitt socker? Ta reda på det här!


Råsocker är en mindre processat variant av vanligt vitt socker. Det vita sockret vi köper i affären kommer oftast från sockerbetor. Råsocker kan vara från betor, men kan även vara från sockerrör.

Kan jag byta ut vitt socker mot råsocker i recept?

Råsocker har en mörkare färg och en lite kryddigare smak än vitt socker, men i de flesta recept går det bra att ersätta råsocker med vitt socker. Andra ersättningar är sirap (främst i bakverk), farinsocker eller honung.

Finns nyttigare varianter att ersätta med

Råsocker anses vara lite nyttigare än vitt socker, men innehåller lika många kalorier och kolhydrater. Om du vill ha ett alternativ med färre kalorier och kolhydrater kan råsocker ersättas med exempelvis stevia, agavesirap eller ett artificiellt sötningsmedel.

LÄS MER: Råsocker och farinsocker – vad är skillnaden?

Mat
/
stats