Stjärnkocken hjälper dig med middagen

 

Familjeliv.se tog sig ett snack med stjärnkocken Tom Sjöstedt för att ta reda på mer om honom och få hans bästa tips på hur du ska lyckas få fram en bra och god middag på bordet.
 

En stressig vardagskväll när det inte finns några marginaler: man har ingen mat hemma, ska hinna handla på väg hem från jobbet, hämta barnen på dagis och få fram middagen på bordet så snabbt som det bara är möjligt Vad skulle du rekommendera att man lagar, som är snabbt men ändå nyttigt och näringsrikt?

 
- Då gäller pasta! Det är riktig snabbmat. Krossade tomater är grymt att alltid ha hemma. Då kan man göra en snabb sås med tomat, lök och rivna morötter som man skakar upp, blandar med pasta och toppar med lite fetaost och en god skinka. Jag försöker få in grönsaker i maten på ett bra sätt. Tillsätt gärna rotselleri eller fänkål i tomatsåsen också, om det finns hemma.
 

- Är man duktig på att laga mat hemma till familjen så gör det inget att fuska ibland. Det är svårt att vara perfekt, tillägger han.
 

Hur kan man involvera barnen i matlagningen? Har du några tips på bra rätter att laga tillsammans med barnen?

 
- Omelett är bra: knäcka ägg, vispa och steka. Det går snabbt och då hinner barnen inte tröttna. Vi bakade faktiskt spenatpaj hemma. Då fick min äldsta dotter Asta, 3,5 år, kavla pajdeg och göra äggstanning. Hon åt otroligt mycket fast det var spenat och örter i. Det är skitkul!

Rulla köttbullar är också kul och då får man steka dem hur de än ser ut.
Annars tycker jag att det är kul att baka med barnen. Chokladmousse eller brownies är perfekt. Det är ju poppis att få slicka skålen!

 

Vilken tycker du är den största utmaningen för dagens föräldrar när det gäller mat och kost?

 
- Att slappna av och laga mat som man själv gillar. Det är det viktigaste. Vi lagar mat hemma som vi vuxna vill äta och det äts ju med blandad förtjusning. Dock så börjar man redan märka skillnad och det är otroligt skoj när man ser sin dotter trycka i sig gulbeta med röding och dill. Det kommer ju inte av sig själv, utan det krävs lite ansträngning av föräldrarna.

Jag tror inte man gör barnen en tjänst om man serverar dem färdigköpt industrimat jämt. Prioritera tid för matlagning och gör veckomatsedlar ihop. Då kan barnen vara med och bestämma.

 
Vilket är ditt tips på alternativ till fredagsmyset, för dem som har tröttnat på tacos?

 
- Själva tacotänkandet tycker jag är härligt. Plockmat är ju väldigt trevligt. Gör hemmalagad pizza, Gör degen själv eller köp färdig och lägg på god tomatsås, svamp, lök, salami och mozzarella. Det är mycket bra! Annars kan man köpa pitabröd och fylla med en god köttfärs, och grönsaker, fetayoghurt och massa skurna grönsaker.

 

Vilken typ av mat är du själv uppvuxen med? 
 

- Jag är faktiskt uppvuxen med fiskbullar och fiskpinnar, men min mamma har blivit otroligt duktig på att laga mat idag.

 
Vad har du alltid hemma i skafferiet?

 
- Vitlök, dijonsenap, citron, pepparrot och en massa olivolja. Där finns basen till god smaksättning som funkar till allt.

 

Vilken är din favoriträtt?

   
- Jag gillar alla mat som är lagad med lite kärlek, förutom bruna bönor och risgrynsgröt. Och jag är väldigt förtjust i bra snabbmat!

 
Och vad gillade du bäst som barn?

 
- Jag gillade spaghetti och köttfärssås och det gör jag faktiskt fortfarande.

Precis som för Tom, så är spaghetti och köttfärssås är en favorit hos många och framför allt hos barnfamiljerna. Kanske är det just det som kommer fram på bordet, vecka efter vecka. Det är en utmaning att få till middagar som är både varierade och snabblagade, men tydligt är att vi är många som vill ha inspiration: I matforumet på Familjeliv.se blir trådar som handlar om vad andra äter till middag och hur de planerar veckomenyer snabbt populära och i bokhandeln kommer ständigt nya böcker som handlar om vardagsmat för familjen.

 

Tom Sjöstedt är aktuell med en av dem. ”Varför laga färdigmat när du kan laga den själv?” Så inleds boken "Toms tips" som innehåller 77 recept för sju veckor. För varje vecka presenteras fyra snabba vardagsrecept och en snabb, men lite festligare fredagsmiddag.

 

Till helgen finns trerättersrecept för lördagen och en god söndagsmiddag som gärna får sköta sig själv på spisen. Eftersom Tom Sjöstedt förespråkar att du aldrig ska laga för snålt med mat, men inte heller ska slänga mat, så baseras många av hans helgluncher i boken på rester från veckan som gått.

 

Boken innehåller spännande recept med många råvaror och smaker som tillsammans skapar nya matupplevelser hemma vid middagsbordet. Genomgående känns rätterna mycket välkomponerade och det ligger en hel del nytänkande bakom, så som kan förväntas av en kock som Tom Sjöstedt.

 

Han betonar att bok är skriven för vanliga människor som behöver lite hjälp med middagsplanering och som vill äta god och bra mat från grunden – sådana som du och jag.

 

Så vad hamnar nu på ditt matbord ikväll? Husmanskost, asiatiskt eller kanske en god pasta? Kolla in vad andra lagar och berätta här i middagstråden.

/
Mat
stats