"Hemlagade köttbullar är bäst"

 
I samband med att Mats-Eric Nilsson för ett par år sedan avslöjade fusket kring maten i sin bok ”Den hemlige kocken”, så började hel- och halvfabrikaten ifrågasättas alltmer ute i samhället. Mats-Eric Nilsson uppmärksammade oss konsumenter på att våra vanligaste hel- och halvfabrikat innehåller en rad olika konstgjorda tillsatser och onödigt socker, något som de allra flesta inte hade hört talas om tidigare.

 
Inte konstigt att frågorna bli många och att du som förälder känner dig förvirrad när du ska börja ge ditt lilla barn samma mat som resten av familjen. Kanske är det först nu som du börjar fundera på övriga familjens vanor.

 

I forumet på Familjeliv.se har köttbullen fått statuera exempel för de omdiskuterade hel- och halvfabrikaten och medlemmarna diskuterar flitigt om det är okej att ge sin ettåring köpta köttbullar.

Så här skriver Mats-Eric Nilsson om köttbullar i sin bok ”Den hemlige kocken”:

 
Frysta färdigstekta köttbullar, som Scans, får sin karaktäristiska avtändande smak från de stora tankar med kotalg som de är friterade i. På förpackningen står det ”friterade i animaliskt fett” och endast en obotlig romantiker kan inbilla sig att detta skulle kunna betyda smör.

 

Den betydligt billigare kotalgen, i vars heta bad industriköttbullarnas runda form fixeras, är en slaktrest som även används vid framställning av fågelmat och lim.

 
Ett annat sätt att hålla nere kostnaderna är att använda så lite kött som möjligt. Till exempel innehåller Icas frysta köttbullar bara 68 procent gris- och nötkött. För att deras köttbullsmet – som till en betydande del består av potatis, vatten, potatismjöl, vasslepulver och mjölkpulver – inte helt ska tappa köttsmaken måste konstgjord köttarom tillsättas.

 

För att få reda på var BVC står i frågan kring köttbullar till de allra minsta, så pratade Familjeliv.se med Kristina Jarl, BVC-sköterska på BVC Centrum i Stenungsund:
 

- Hemlagade köttbullar är givetvis bäst. Inga konserveringsmedel, inget socker, inget mjölkpulver osv. Riktiga köttbullar är ju kött - och du vet vilken köttfärs du valde - ägg, lite kryddor och kanske lite gräddfil för att göra dem saftiga, sedan stekta i smör eller olja. Råvaror.

 

Medlemmen Leias frågadei matforumet om andra föräldrar ger sina ettåringar köpta köttbullar och skrev såhär:
 

- Jag har inte gett min dotter färdiga köttbullar. Hon får korv i korv stroganoff och då med 76 procents kötthalt. Men jag funderar på om det kanske inte är så hemskt att två gånger i veckan äta köpta köttbullar eller korv med pasta.

 

- Det är ingen fara om du vill ge henne halvfabrikat ibland. Jag fuskar ofta med färdig tomatpastasås, fiskpinnar och liknande. Själv skulle jag aldrig ge sonen frysta köttbullar. Jag tycker de är äckliga. Endast hemgjorda av ekologiskt kravmärkt kött av hög kvalitet äts hos oss. Da äter jag hellre mer vegetarisk mat än billigt kött, svarar Scarlet.

 
La Lola hör till dem som gärna köper köttbullar:
 
- Jag har inte ens funderat på saken. Ettåringar kan ju gå på förskola och där serveras ingen specialmat, skriver hon.

 

Stinky håller med och berättar att hon aldrig lagar egna köttbullar:
      
- Hemmagjorda är ändå bara överskattade i mina ögon, tillägger hon.

 

Wicked witch hör till dem som gärna rullar sina egna köttbullar, men stöter på samma motstånd från barnen som många andra föräldrar som skriver i matforumet:

 

- Sist jag gjorde egna köttbullar så sa den ena: ”Mamma, jag vill ha riktiga (köpta) köttbullar" och den andra fyllde i: ”Ja, de här smakar ju kött”.

Ja, det är liksom poängen med att göra egna. De smakar något annat än potatisflingor och kryddor, skriver hon.

 

Rainbowarrior gillar när maten går snabbt att få fram på bordet:

 
- Jag ger min dotter köpta köttbullar och korv. Jag förstår inte varför man inte ska göra det. Hon äter det jag äter och jag orkar inte stå och rulla köttbullar i flera timmar, svarar hon.

 

Medlemmen Indianica tipsar om hur du kan fixa hemmagjorda köttbullar samtidigt som du kan göra andra saker samtidigt:

 
- Jag rör ner goda kryddor med köttfärsen och så knådar jag ihop bullarna och slänger ner dem i en smord långpanna, så sköter de sig själva i ugnen.
 

Vanligast bland oss föräldrar verkar vara att ibland köpa köttbullar, ibland laga egna.

 

I en omröstning som vi startade i matforumet så svarade 46 procent av medlemmarna på Familjeliv.se att de både köpte och lagade själva till sina barn. 32 procent av föräldrarna gav endast hemmagjorda köttbullar till barnen och 22 procent gav sina barn enbart köpta.

 

 
Hur tänker du? Hur gör andra? Rösta och skriv ditt inlägg i matforumet.
 

Läs tråden eller tyck till själv om köpta köttbullar och korv till ettåringar i forumet.

/
Mat
stats