Surt och salt – dina mellanmål i nöden

Livsmedelsverket rekommenderar att man äter mellanmål enligt följande:

 

Månad 1–3: 1 frukt
Månad 4–6: 1 matigt mellanmål och 1 frukt
Månad 7–9: 2 matiga mellanmål och 1 frukt

 

Är du illamående är det bra att äta lite och ofta för att få i sig den näring som du behöver som gravid. Åsa Ganemyr, barnmorska på MVC Fröja i Stenungsund, tipsar om att alltid ha något i väskan som du lätt kan stoppa i munnen. Hon förklarar att många gravida som är illamående föredrar salt och surt, så bra saker att ha med sig är ett syrligt äpple eller salta kex.

 

Så här års finns det gott om syrliga bär att frossa i, såsom solmogna krusbär och vinbär, fulla med vitaminer. För ett matigare mellanmål, servera dem gärna i mager naturell yoghurt.

 

Tips på salta snacks kan vara ett kex med lite tapenade på, som medlemmen Bubbelmaja gillar, eller popcorn, en favorit bland många gravida, berättar Åsa Ganemyr.

 

Sätt guldkant på vardagen och fixa dina egna snacks till utekvällen på balkongen eller verandan. Köp hem mandlar och olika sorters naturella nötter och fröer, såsom cashewnötter, valnötter, hasselnötter, solrosfrön, pumpafrön och pinjenötter. Blanda som du vill, ät direkt eller rosta i stekpannan tills de tar färg och strö över en liten nypa salt. Enkelt, nyttigt och oslagbart gott – och ett bra alternativ om godissuget smyger sig på. Blandningarna är också jättegoda att ha som topping på sallader av alla de slag.


Annat som är gott att göra med dina nötter är franska snacks.

 

Franska snacks
5 dl
 
300 g blandade nötter och sötmandel
2 msk smör- och rapsolja med olivsmak
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk hackad färsk rosmarin
2 tsk gourmetsalt


Sätt ugnen på 175°. Skålla och skala gärna en del av mandeln. Blanda smör – och rapsolja, vitlök och rosmarin i en ugnssäker form. Rör i nötter och mandlar. Rosta i övre delen av ugnen 12–15 min. Ta ut formen och strö på salt. Häll upp snacksen i en skål och servera dem varma. (Recept från arla.se)
 

Glöm inte att ställa fram något gott att dricka till dina snacks. Det är viktigt att dricka tillräckligt för att upprätthålla en bra saltbalans i kroppen, poängterar Åsa Ganemyr. Förena nytta med nöje - en kanna vatten med en skiva citron eller grönt äpple i är syrligt gott och dessutom bra för illamåendet.

 

Levandecharader tipsar om en sommarfavorit:
- Fetaost och vattenmelon är supergott tillsammans tycker jag. Jag brukar bara trä upp kuber på tandpetare och äta som det är, skriver hon forumet.

 

Salt, vitaminer och vätska i ett! Men tänk på att fetaosten ska vara gjord på pastöriserad mjölk.


Som alltid, så ska du inte överdriva ditt saltintag, men du ska tänka på att använda jodberikat salt när du är gravid.

 

- Du behöver jod när du är gravid. Använd jodberikat salt, men salta inte så mycket. Många mineral-, ört- och flingsalter är inte jodberikade. Läs på förpackningen, rekommenderar Livsmedelsverket.

 

Ha alltid ingredienser till olika mellanmål hemma så du kan fixa sådant som du gillar och som fungerar för dig att äta - trots illamående - exempelvis många olika sorters frukter, citroner, nötter, fröer, naturell yoghurt och torkad frukt, så har du skapat förutsättningar för att få i dig goda och nyttiga mellanmål under hela graviditeten.

/
Mat
stats