Josefina: "Baka mina juliga limpor"

Till jul bakar jag ett riktigt gott och saftigt vörtbröd. Just det här brödet är extra roligt att baka med barnen, eftersom det är spännande att lukta på alla kryddor, hälla i skummande julmust och tillsätta goda russin. Bröden blir dessutom vackra att se på, något som är nog så viktigt.

  

Ett favoritrecept som jag bakar är grova bröd med anis eller fänkål – eller både och. Originalreceptet innehåller inga kryddor, men allt blir godare med lite smak, tycker jag. The more the merrier! Barnen älskar det också. Superbra, eftersom det inte bara är gott, utan även fiberrikt!

Familjeliv.se:s matredaktör

Namn: Josefina Brattö

Gör: jobbar som frilansjournalist och matredaktör

Familj: man och två barn, 4 och 1,5 år

  

Karins limpor på mitt sätt
2 st.

  

3 dl vetekli
5 dl rågsikt
5 dl vetemjöl
3 1/2  dl mjölk
1/2 paket jäst
1 dl sirap
1 tsk salt
1 1/2 tsk anis eller fänkål – eller 1 tsk av vardera sort!

  

Rör ut jästen med lite av den fingervarma mjölken. Tillsätt resten av mjölken, sirap, salt och kryddor. Arbeta in de torra ingredienserna ordentligt i degen. Låt jäsa i ca 45 minuter under bakduk. Ta upp degen och knåda degen. Dela den på mitten och baka ut två runda limpor. Sätt ugnen på 175 grader. Låt limporna jäsa under bakduk i ca 30-45 minuter. Grädda limporna i mitten av ugnen i ca 35 minuter. Låt svalna under duk.

  

De här grova limporna äter jag tillsammans med min sill på julbordet - en perfekt kombination.

  
Men dessförinnan missar jag inte chansen att provsmaka en skiva medan brödet fortfarande är varmt. Smör och ost som smälter lite på det nybakade brödet är ljuvligt! Har jag turen att vara först på det, så är dessutom den knapriga skalken min. Mmm...  

  

I forumet la jag upp en tråd där ni kan tipsa om era bästa julbröd. En som gjorde det var medlemmen AnnLee, som delade med sig av sitt recept på finska jullimpor.

  

De ska jag definitivt prova att baka i jul! De ser så fina ut också. Gå in i tråden och kolla, så ser du en bild på bröden. Och glöm inte att tipsa om ditt recept!

  

Ha det så roligt i köket!

  

Josefina Brattö, matredaktör

/
Mat
stats