"Låt barnen fixa ätbara julklappar i år"

Dessutom är det okej nu inför jul att äta något litet gott även på vardagarna, i alla fall om jag får bestämma. Och det får jag ju! Så nu lagar jag julgodis i massor, så att jag inte riskerar att stå utan redan före julafton.

  

I helgen stressade jag runt i affärer och letade efter den perfekta julklappen till de som redan har allt. Men än en gång fick jag konstatera att – ja, de har ju redan allt. Hemmagjorda ätbara julklappar får bli svaret. Som bonus slipper jag trängas med er andra på Åhléns. Jag trängs hellre på Ica.

  

Familjeliv.se:s matredaktör

Namn: Josefina Brattö

Gör: jobbar som frilansjournalist och matredaktör

Familj: man och två barn, 4 och 1,5 år

Min absoluta favorit bland alla favoriter är min mormors julkarameller. De har farit runt med mig på alla möjliga ställen och gjort stor succé, framför allt på Sicilien, där jag bodde under några år.

  

Mormor Märtas julkarameller

  

5 dl socker
2 msk kakao
5 dl vispgrädde
drygt ½ paket Mariekex

  

Rör ihop socker och kakao i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt grädden. Låt koka upp under omrörning. Fortsätt röra i 10-15 minuter, så att smeten inte bränner fast. Låt sjuda i upp emot 2 timmar. Rör om då och då.

  

Gör kulprovet för att se om godiset har kokat tillräckligt länge: droppa lite av smeten i ett glas fyllt med vatten. Kan du forma en kula av smeten så är det klart. Då drar du kastrullen från spisen och rör ner grovt smulade Mariekex. Fördela smeten på ett bakplåtspapper. Ställ svalt och låt stelna. Skär i lagom stora bitar.

  

Det är otroligt hur man kan göra något så gott med så få ingredienser! Tack, mormor!

  

Eftersom julkaramellerna ska koka så länge men sköter sig själva, så finns det gott om tid att göra mer barnvänliga saker under tiden. För jag rekommenderar inte att koka just karamellerna tillsammans med barnen – stor risk för brännskador, precis som med knäck.

  

Då är det bättre att smälta choklad i alla dess former och stoppa i favoriter av nötter och torkad frukt.
Jag har många olika sorters frukt, nötter och frön att välja mellan, så kan barnen göra sina egna blandningar. Det gillar de jättemycket! Sedan tar jag fram karamellfärgen och färgar den vita chokladen och då är lyckan total!

  

I min vita choklad lägger jag torkade tranbär och grovhackade pecan- eller valnötter. Med min mörka choklad gör jag olika varianter av kokos, russin och alla möjliga nötter – i massor. Nötter gör livet lite extra värt att leva. Jag tycker att de blir godast om man först rostar nötterna i en torr stekpanna, så att smakerna kommer fram.
  

Till de minsta är det dock smart att utesluta nötter som lätt hamnar fel i halsen. Då gör jag istället en variant med kokos.

  

Framför allt den mörka chokladen blir extra god om man smaksätter med någon krydda. Jag tycker att lite nystött kardemumma eller kaffepulver blir jättegott!

  

I mina hemmagjorda julklappar kommer det även finnas skurna pepparkakor och saffransbiscotti, båda underbart goda! I biscottidegen slänger jag i en näve grovhackad vit choklad, så blir det om möjligt ännu godare.

  

Jag älskar att experimentera med smaksättningar och dekorationer och då är chokladtryffel perfekt att göra. Där får man verkligen fritt spelrum, så jag gör ett gäng olika varianter med till exempel kaffe, konjak, apelsin eller chili.

 

De flesta gör jag efter eget huvud, men jag har hittat ett nytt recept på vit tryffel med äpple och kanel, som jag absolut måste testa. Barnen kommer att älska de små godbitarna och dessutom är de roliga att göra tillsammans. För en barnsligare look, så kan du byta ut kokosen mot färgglatt strössel som du rullar dem i.

  

Mor- och farföräldrar gillar barnens hemgjorda presenter - gjorda alldeles själva. Pepparkakor som barnen har bakat och dekorerat är jätteuppskattat!

  

Jag köper fina burkar, band och snören och så hjälper barnen mig att lägga ihop lite av varje som de har knåpat ihop i köket. Dottern skriver på etiketterna. Några av fyraåringens bokstäver i ”FARMOR” får i alla fall plats.

  

Pärlor och glitterlim är guds gåva till fyraåringen, som absolut vill dekorerar burkarna med det också. Är hon igång så finns ingen hejd, så då får hon göra det. En farmor kommer i alla fall att blir rörd ända in i själen…

  

Ha det så roligt i köket!

  

Josefina Brattö

/
Mat
stats