Baka julens goda pepparkakor

Josefine Haamer von Hofsten är kokboksförfattare och har skrivit flera böcker som handlar om mat för barn. 

Här delar hon med sig av sitt bästa pepparkaksrecept till dig.

  

Josefines pepparkakor
  
250 g smör
4 dl socker
2 dl ljus sirap
2 dl vatten
2 msk kanel
1 1/2 msk kardemumma
1 msk malda kryddnejlikor
1 msk stötta pomeransskal
2 tsk ingefära
1 msk bikarbonat
15 dl vetemjöl + lite till utbakningen

  

Gör så här:
1. Koka hastigt upp socker, sirap och vatten.
2. Ta en stor skål i den skivar du smör och häller i alla kryddorna.
3. Häll på den varma blandningen av socker, sirap och vatten och låt smöret smälta.
4. Blanda ihop mjöl och bikarbonat.
5. Blanda ner mjölblandningen i sirap-smör-kryddorna och blanda om ordentligt.
6. Låt degen vila i två dagar i kylskåpet. (Täck den ordentligt så den inte får smak av kylskåp!)

  

Bjud in barnens vänner och baka pepparkakor tillsammans. När kakorna är gräddade och har svalnat är det dags för det allra roligaste: att garnera pepparkakorna!

  

Slösa med roliga saker att garnera med! Tänk inte bara kristyr, nej, köp hem alla sorters strössel, smått godis, karamellfärg och florsocker, så kan alla barn - och vuxna - göra sina favoriter. Nu är det verkligen bara fantasin och kreativiteten som sätter gränserna!

  

Har du ett favoritrecept på pepparkakor hemma i lådan? Dela med dig av det i matforumet!

/
Mat
stats