Glöggfest - vinterns trevligaste party
Låta mörkret få stanna utanför dörren och bjud istället in dina vänner i värmen. Ställ till med glöggfest, säsongens kanske trevligaste kväll tillsammans, innan familjemyset tar över kring jul.
Glöggfest är roligt för alla, stora som små. Se till att ha gott om alkoholfri glögg hemma, som passar de minsta och de med stora magar. Många barn gillar den kryddiga glöggen, men om du vill göra en mer barnvänlig variant kan du värma saft, gärna tillsammans med en kanelstång. Sedan kan barnen själva ta russin och mandel i sin saft. Att få göra precis som de vuxna gör brukar uppskattas bland de små. Om du vill ge mandel till de minsta, så är spån att föredra framför hela och hala mandlar, som kan vara svåra att tugga eller hamna fel i små halsar.
Numera finns det många olika sorters glögg: röd, vit, smaksatt med bär eller frukt, svag stark och spetsad. Köp hem några nya varianter som du tycker känns spännande, så finns det något som passar alla. Dessutom har de som inte redan känner varandra något att börja prata om. Det bidrar till varje värds eller värdinnas högsta önskan: en härlig stämning och att gästerna har roligt på din fest. Kom ihåg att de flesta gillar den traditionella vinglöggen, så ha ett par flaskor extra av den.
Så vad ska du servera till? Satsa på plockmat. Alla gillar att få titta på maten och välja sina bland favoriter på faten och det inbjuder till mingel.
Pepparkakor och ädelost har blivit en klassiker som få vill vara utan. Men varför inte testa en ny variant på ost, såsom en brie eller stilton. Till barn och dem som inte äter dessertostar är det gott med en färskost eller en vanlig, inte för smakrik hårdost.
För att ha något att bryta av med mot det söta i glöggen, så servera ett par salta alternativ: kryddiga nötter, brödpinnar med ostdipp eller små parmarullar. Lägg en liten bit fetaost eller mozzarella tillsammans en halv körsbärstomat på en skiva parmaskinka, smaksätt eventuellt med någon färsk ört som du gillar. Rulla ihop och fäst samman med en tandpetare.
Medlemmen Bumse2 har ett favoritrecept till glöggfesten. Osthjärtan – vackra att se på och goda att stoppa i munnen.
Osthjärtan
100 g kallt smör
3 + ½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
4 dl riven västerbottenost
1 kruka basilika, cirka 2 dl.
Sätt ugnen på 200 grader. Mixa snabbt ost och basilika i matberedare. Tillsätt smör, mjöl och bakpulver och kör snabbt till en deg.
Kavla degen på mjölad bänk, tills den är cirka en centimeter tjock. Stansa ut hjärtan med en pepparkaksform. Lägg på plåt med bakplåtspapper och grädda dem högt i ugnen i ca 10-12 minuter. Låt svalna och förvara i tättslutande burkar. Kexen går även utmärkt att frysa.
På arla.se finns fler tips på goda tilltugg att servera på glöggfesten.