Skillnaden mellan Estelle och Oscar – det får prinsessan inte göra
Kronprinsessan Victoria har två barn: Minstingen prins Oscar och den förstfödde prinsessan Estelle, som är efter Victoria i tronföljden. Det kommer en hel del krav med att vara född in i kungafamiljen. Men skillnaden mellan Estelle och Oscar är stora.
Den 19 juni 2010 gifte sig kronprinsessan Victoria med Daniel Westling, som då officiellt blev en del av det svenska kungahuset under titeln prins Daniel, hertig av Västergötland.
I februari 2012 välkomnade kronprinsessparet sitt första barn till världen prinsessan Estelle. I mars fyra år senare föddes sonen prins Oscar. Eftersom Estelle är den förstfödde av syskonen innebär det att hon är näst på tur i tronföljden efter sin mamma.
Kravet på prins Oscar – för att behålla sin plats
Innan successionsordning trädde i kraft 1979 var det den förstfödde sonen som blev tronarvinge, men med den nya lagstiftningen innebär det att det inte spelar någon roll om det är en son eller dotter som får ta över titeln som statschef.
När kung Carl Gustaf väljer att abdikera så är det alltså kronprinsessan Victoria som tar över titel, och därefter är det prinsessan Estelle. Prins Oscar är den tredje i tronföljden efter mamma och storasyster. Det finns dock vissa regler som lillprinsen måste följa för att få behålla sin plats i tronföljden.
Precis som övriga tronarvingar måste prins Oscar uppväxt i Sverige samt gå i svensk skola, men han måste även vara döpt i svenska kyrkan i protestantisk tro. I framtiden får han heller inte gifta sig utan statschefen och regeringens samtycke, det skriver Hänt.
Skillnaden mellan Oscar och Estelle
Ovanstående krav gäller även prinsessan Estelle, men utöver det finns det stora skillnaden i hur syskonen kan leva sitt liv i framtiden. I Sverige har medlemmarna i kungafamiljen inget näringsförbud, vilket innebär att de får jobba med vad de vill. Däremot är det inte alla jobb som passar en kunglighet. Vilka verksamheter familjemedlemmarna väljer att engagera sig i utgår från en lämplighetsbedömning, enligt hovet.
Men för kungen och tronföljarens fall är det inte lika fritt fram, de har nämligen striktare krav än övriga medlemmar i kungafamiljen.
I ett avsnitt av podcasten "Monarkerna", som drivs av Ebba Kleberg von Sydow och Titti Schultz svarar de på en fråga som handlar om just detta:
– Jag tänker för en kille som prins Oscar, Estelles lillebror, som faktiskt om man nu vill uttrycka det med det obehagliga uttrycket ”the spare” som han är. Han har ju alla möjligheter att skaffa sig ett jättespännande yrkesliv, han kanske blir läkare?, säger Titti i avsnittet.
Trots att hovet påstår att kungligheterna har ganska fritt fram att välja vilken karriärbana de behagar, finns det vissa områden de inte tycker är lämpliga. När prins Daniel blev en del av kungahuset tvingades han sluta sitt arbete som PT. Däremot är han fortfarande aktiv i bolag som rör gymverksamheten.
Läs mer: Prins Daniels sanslösa förmögenhet – så mycket tjänar han