Annons: Kry

Amma en nyfödd – smarta tips första dagarna

Amning är både närhet, mat och trygghet för en nyfödd bebis. De första dagarna efter födseln kan vara extra krävande då bebisen vill amma mer än någonsin. Som gravid kan det vara svårt att ta in vad livet med en nyfödd bebis innebär – allt efter förlossningen kan vara ogreppbart. Inte minst amningen och vad det faktiskt krävs för att amma en nyfödd.

Amning de första timmarna efter födseln

Det är bra om din bebis kommer igång och ammar första gången inom de första två timmarna efter födseln. Förutsatt att allt är normalt och både du och ditt barn mår bra såklart, så är det bra om bebisen får ligga obrutet hud mot hud och leta sig till bröstet på egen hand. Nyfödda bebisar har nämligen en otrolig kompetens att själva hitta och få i sig av den första råmjölken.

Amning är ett av flera sätt att ge närhet, trygghet och näring till ens barn. Om amningen inte fungerar, eller om du självmant väljer att flaskmata istället, kan du se till att bebisen ändå får ligga hud mot hud med den som flaskmatar. Din barnmorska kan hjälpa dig komma igång så att det känns bra.

Här är bebisens 9 steg till första amningen:

1. Födelseskrik.

2. Avslappning – Barnet vilar efter födelsen och har vanligen inga mun- eller handrörelser.

3. Uppvakning – Barnet börjar göra små rörelser med huvudet och axlar, börjar blinka och öppnar så småningom ögonen.

4. Aktivitet – Barnet gör slick- och munrörelser samtidigt som sökrörelserna tilltar.

5. Kryp- eller glidrörelser – Barnet försöker närma sig bröstet med korta kryprörelser eller gör glidande rörelser, ofta baklänges.

6. Vila – Barnet vilar mellan perioder av aktivitet.

7. Tillvänjning – Barnet bekantar sig med bröstet genom att slicka på bröstvårtan och röra vid bröstet. Denna fas kan upplevas som långvarig men måste få ta den tid den tar.

8. Amning – Barnet börjar suga.

9. Sömn – Barnet somnar efter att ha tillfredsställt sitt naturliga behov av att amma.

Om du vill hjälpa amningen på traven de första timmarna efter förlossningen är lugn och ro det allra bästa, försök att bara ta det lugnt och stressa inte. Skulle det vara så att du av någon anledning inte har din bebis hos dig de första timmarna så kan man absolut göra de 9 stegen vid första, bästa tillfälle som ges.

Hud mot hud på ammande förälder gynnar amningen

Om din bebis inte skulle komma igång och amma innan den somnar för en längre sovperiod så få inte panik. Friska, fullgångna bebisar har gott om reserver och klarar sig utan amning första dygnet. Om du har din bebis hud mot hud så håller hen kroppstemperaturen och blodsockret stabilt och ni har tid på er att knyta an. Kanske sover din bebis flera timmar eller så vaknar den och vill amma snart igen. Där är alla bebisar olika – det viktigaste är att du är lyhörd på din bebis signaler och ammar när den visar tecken.

Andra dygnet efter födseln – amningsmaraton

När bebisen blivit ett dygn och går in på sitt andra levnadsdygn börjar ett amningsmaraton utan dess like. Aldrig igen i livet kommer din bebis amma så mycket som under andra och tredje dygnet och det är ren överlevnadsinstinkt. Tillgången på bröstmjölk styrs av efterfrågan, så ju mer din bebis ammar desto mer mjölk och desto snabbare kommer den mogna mjölken rinna till. Bebisen behöver amma minst 8-12 gånger/dygn den första tiden. Många vill amma mer än så och det är helt naturligt. Som förälder kan det vara både chockerande och utmanande med en bebis som vill amma så ofta och du kanske tror att du inte har tillräckligt med mjölk, men lugn. Det är ett helt normalt beteende och inget att oroa sig för. Om din bebis däremot sover hela dagen och inte vaknar alls för att äta, då kan det finnas fog för oro. Det brukar nämligen vara ett tecken på låga energinivåer och lågt blodsocker. Då kan du istället behöva väcka din bebis med jämna mellanrum för att amma.

Amningspositioner med en nyfödd

Det är viktigt att din bebis får ett korrekt tag om bröstet när ni ska påbörja er amningsresa. Risken är annars att du får besvär med såriga bröstvårtor och att bebisen inte får i sig tillräckligt med mat. Det kan vara jobbigt när man har en nyfödd som vill amma ofta och mycket. Något av det viktigaste för att din bebis ska kunna ta ett korrekt tag om bröstet är att ha din nyfödda så nära som det bara går och att barnet ska komma till bröstet och inte tvärtom. Du ska alltså lägga din nyfödda i en position där bröstet hamnar i rätt läge från början och inte i en position där du behöver dra i bröstet för att det ska komma till bebisen.

Beskrivande exempel på hur bebisen får tag i bröstet:

Se till att bröstvårtans riktning pekar mot bebisens överläpp eller mot bebisens gom. Ge bebisen tid att öppna munnen ordentligt så att hela vårtgården kommer med, inte bara bröstvårtan. När bebisen har ett suggrepp om bröstet ska den kunna andas med näsan och hakan ska “massera” mot ditt bröst – “nästan fri och hakan i”, som man brukar säga.

Mjölkstas – när mjölken rinner till

Hur lång tid det tar innan den mogna mjölken rinner till är individuellt och beror bland annat på hur mycket din nyfödda bebis ammar de första dygnen och om du är omföderska eller förstföderska. Generellt runt dag 3-5 rodnar brösten och börjar spänna och ömma, då kan det bli svårare för din bebis att ta tag vid amning. Smärtlindra med värme/kyla och paracetamol och ha tålamod. Det är inte mjölkstockning och det kommer släppa inom ett par dygn.

Amma en nyfödd – ta det lugnt och ha tålamod

Att amma en nyfödd bebis är tålamodsprövande. Du är öm och trött efter förlossningen och hormonomställningar i kroppen gör dig lite extra skör. Var snäll mot dig själv och låt det ta tid. Din partner eller någon annan i din närhet får sköta markservicen och se till att du har det bra, är bekväm och mätt. Du ska bara fokusera på att vila och amma din bebis, passa på att vara i din bubbla.

Om amningen krånglar – ta hjälp av BVC

Det finns massor av hjälp att få om du vill ha hjälp med amningen. Kry har en egen, digital amningsmottagning där du kan få hjälp med amningsteknik, smärtor, svullnader och liknande besvär. Du kan också få kontakt med barnmorskor, psykologer och sjuksköterskor.

Dessutom kan du få hjälp på Krys egna BVC-mottagningar runt om i landet. När bebisen blivit en vecka gammal tar BVC över ansvaret för allt som rör barnets utveckling och det är dit du går ofta för att väga och mäta och följa utvecklingen av din bebis. Om amningen börjar krångla eller om du har frågor som rör amning och matning så kan du prata med barnsjuksköterskan på BVC som kan svara på dina frågor eller hänvisa dig vidare för hjälp.