Kristin Kaspersen talar ut om tiden då hon led av en ätstörning.
Kristin Kaspersen talar ut om tiden då hon led av en ätstörning. - Foto: Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT, Claudio Bresciani/TT

Kristin Kaspersen öppnar upp om ätstörningen: "Allt annat var kaos"

Programledaren Kristin Kaspersen har varit verksam i tv-branschen i omkring 30 år. Idag är hon inte bara känd som tv-profil, utan också hälsoprofil. På sociala medier delar hon med sig av sin vardag – en vardag som innehåller allt från yogasessioner, joggingrundor och styrketräning. Hon har även gett ut böcker på ämnet. Nu öppnar Kaspersen upp om tiden då hennes tankar om mat och träning inte varit lika sunda som de är idag.


Det är när Kristin Kaspersen gästar podcasten "Not Fanna anymore", som drivs av programledaren Jessica Almenäs och make up-artisten Fanny Lagerwall, som hon berättar om att hon led av en ätstörning när hon var i 18-årsåldern.

Kristin Kaspersen berättar om tuffa tiden

– Det kom inte av att jag kände mig större, men det var en tuff period på gymnasiet och allting kändes väldigt tungt, säger hon och tillägger sedan:

– Jag hade ju självsvält, att jag inte åt. Det var det enda jag kunde kontrollera, allt annat var kaos i livet. Så det jag kunde kontrollera var maten. Jag kände mig lättare. Allt som var tungt mentalt blev lättare för att jag blev fysiskt lättare.

Hon beskriver det som en "kick" och en "glädje", tills hon själv insåg att det inte var ett särskilt sunt sätt att leva.

– Så jag kom ju ur det rätt snabbt, säger hon och förklarar att ätstörda tankar om mat och träning kom och gick i perioder då hon inte hade annat hon kunde kontrollera.

Har jobbat med tankarna i många år

För Kristin Kaspersen höll tankarna i sig under flera år, något hon ser tillbaka på som timmar hon kunde lagt ner på annat:

– Alla timmar jag har lagt ner på att tänka på mat och träning från att jag var 18 till 27, eller ja även senare, men framför allt den perioden. Jag hade kunnat tänka på så mycket andra roliga saker.

Idag tänker hon på träning som något som inte ska vara något märkvärdigt, utan en självklarhet lika väl som att man sover och äter, berättar hon i podcasten.

– Det har man fått jobba med många år, säger Kristin Kaspersen.

Hit kan du vända dig om du behöver hjälp:

  • Är du under 18 år kan du få hjälp via en ungdomsmottagning, elevhälsan eller barn- och ungdomspsykiatrin, bup. På vissa bup-mottagningar behövs en remiss från vårdcentralen.
  • Är du 18 år eller äldre kan du boka en tid på en vårdcentral eller på en psykiatrisk mottagning. Om du jobbar kan du kontakta företagshälsovården där du jobbar. Du som är upp till 20-25 år kan kontakta en ungdomsmottagning. Åldersgränsen kan variera mellan olika ungdomsmottagningar.
  • Det kan också finnas en speciell ätstörningsmottagning i din region. Ibland behövs en remiss från elevhälsan eller från vårdcentralen för att få hjälp där. På flera ätstörningsmottagningar kan du själv ta kontakt för att få hjälp.
  • Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning hos 1177. Där kan du få hjälp med var du kan söka vård för ätstörningar.
/
/
stats