Så mycket D-vitamin behövs

Solskensvitaminet eller D-vitamin, som det heter, tillskrivs den ena hälsobringande effekten efter den andra. Och då pratar vi inte bara om vitaminets förmåga att ge starka ben. Ny forskning visar att D-vitamin kan ha betydelse för immunförsvaret och minska risken för att drabbas av autoimmuna sjukdomar som MS, cancer och hjärt-kärlsjukdomar. Det finns även studier som kopplar låga nivåer av D-vitamin till depression, diabetes och förvärrade astmabesvär.

Hanna Eneroth, Livsmedelsverket:
– Välj vitamin D berikad mat.

Smeknamnet solskyddsvitaminet kommer från vitaminets förmåga att omvandla solensstrålar till just D-vitamin. Till viss del kan det lagras i kroppen. Men, sommarens D-vitamin-depåer räcker oftast inte till under hela vintern.

Nu kommer signaler om att en höjning av det rekommenderade intaget av D-vitamin är på gång. Kanske redan senare i år, enligt Hanna Eneroth, risk- och nyttovärderare vid Livsmedelsverket. Från 7,5 mikrogram till 10 mikrogram för barn och vuxna.

I den här maten finns gott om D-vitamin- Fisk. Generellt sett innehåller fet fisk, som lax, mer av vitaminet.- Mager mjölk, från mellanmjölk och neråt, margariner, matfettsprodukter som exempelvis Bregott och Lätt och lagom. Samt bröd och bakverk bakade på berikade matfetter.- Ägg, kött och viss svamp som vuxit i solljus, som kantareller.Källa: Veronica Öhrvik, nutritionist vid Livsmedelsverket.SolskensvitaminetNär vi är ute i sommarsolen bildas D-vitamin i huden. Men några minuter om dagen räcker för barn med ljus hud. Barnet får inte riskera solbränna! Mörkhyade barn behöver längre stunder i solen för att få D-vitamin. Medan spädbarn ska vistas i skuggan, enligt Amra Osmancevic, överläkare vid hudkliniken, Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

– Vi får signaler från vården som tyder på att många förskolebarn- och skolbarn har låg D-vitaminstatus, säger Hanna Eneroth risk- och nyttovärderare vid Livsmedelsverket.

Idag finns det inget som tyder på att bristsjukdomar, som ett mjukt och missformat skelett, rakit har blivit vanligare. Men bra statistik saknas på området, förklarar Hanna Eneroth, som menar att det är skillnad på brist och att sakna, optimal status, av ett vitamin.

– Alla barn under två år ska ha tillskott av D-vitamin-droppar, från att de är en vecka gamla. Vissa barn behöver få tillskott längre. Riskgrupper för brist är barn som inte vistas ute så ofta, som inte får berikade livsmedel, som inte äter fisk, eller som har mörk hud. Då kan man fortsätta att ge vitamin D-droppar, åtminstone till fem års ålder enligt anvisningar på förpackningen, säger Hanna Eneroth.

Kanske har du ibland glömt att ge dropparna, och känner såväl dåligt samvete som oro över detta. Då har Hanna Eneroth lugnande besked att ge:

– Att glömma ibland är mänskligt. D-vitamindropparna bör ses som ett extra tillskott för att se till så att barnet inte får för låga halter av vitamin D. Vi får ju även D-vitamin från solens strålar på huden. Samt från berikade livsmedel som mager mjölk och margariner, och från fisk, säger Hanna Eneroth. För de minsta barnen bidrar bröstmjölk eller modersmjölksersättning också med vitamin D.

Från två års ålder får barnet mer D-vitamin via maten, eftersom barnet då äter större portioner än tidigare. Som blandkostare kan man tänka som följer när det gäller vardagsmaten, tipsar Hanna Eneroth:

– Variera kosten, och inkludera fisk i den två till tre gånger i veckan, eller oftare. Välj vitamin D-berikad mager mjölk och margariner. Vitamin D finns även i kött och ägg.

Med andra ord får vi D-vitamin främst från det animaliska riket.

– Laktovegetarianer har som regel inga problem om de äter ägg och berikade mejeriprodukter. Den som är vegan och inte äter berikade produkter rekommenderar vi att äta kosttillskott, säger Hanna Eneroth.

Inger Öhlund, leg dietist och forskare vid Umeå universitet:
– Fler studier om vitamin D behövs.

– Det bästa sättet att få i sig av vitamin D är via solen. Men solen måste vara tillräckligt stark och stå högt på himlen. Det gör den bara under några få sommarmånader, säger Inger Öhlund, leg dietist och forskare.
I en nyligen publicerad rapport visar Inger Öhlund, tillsammans med sina forskarkolleger vid Umeå universitet, att förskolebarn i norra Sverige har låga nivåer av D-vitamin.
Barnen hade ett D-vitaminintag enligt gällande rekommendationer, men får sammanlagt inte tillräckligt med D-vitamin från solen och maten.
– Vår forskning visar att 40 procent av barnen i studien på vintern låg under det gränsvärde som alla är överens om är en bra nivå av vitamin D, säger Inger Öhlund.

Det inte solen kan ge, behöver kosten kompensera för. Frågan är hur. Något som forskargruppen i Umeå nu försöker ta reda på. Målet är att få fram hur mycket D-vitamin som barn i Sverige behöver få via kosten, för att förebygga brist. Barn från såväl Umeå som Malmö ingår i den nya studien. Varje dag får de dricka en special-mjölk med extra mycket D-vitamin i.
– Det behövs fler studier om vitamin D, och över längre tid, eftersom vitamin-D nivåerna förändras, beroende på vad man äter och om man varit på en resa till solen, förklarar Inger Öhlund.

Via mat och sol kan man inte överdosera intaget av D-vitamin, enligt Inger Öhlund.
– Men det finns kosttillskott med mycket höga doser D-vitamin, och både för lite och för mycket kan påverka hälsan negativt, säger hon.

Men som förälder undrar man så klart om det går att se om barnet har brist på D-vitamin och om det är något som BVC rutinmässigt kollar?
– Det är svårt att se låga nivåer. Men låga nivåer under en längre tid kan ge rakit. BVC kollar nog inte D-vitamin utan angiven orsak på samma sätt som de inte rutinmässigt kollar järnvärdet. I första hand bör föräldrar följa de råd om D-droppar som ges samt övriga råd om mat. De som inte äter D-vitamin-rik mat, eller inte vistas ute, rekommenderas att ge D-droppar längre, sammanfattar Inger Öhlund.

*Rakit, eller engelska sjukan, beror på vitamin-D-brist, och orsakar mjukt och missformat skelett, reds anm.

stats