Täta sammandragningar utan smärta – nära förlossningen

När ditt beräknade förlossningsdatum börjar närma sig börjar också kroppen förbereda sig på alla möjliga sätt. Men vad betyder det när du har täta sammandragningar utan att känna någon smärta? 

Så vet du att förlossningen har startat!

När den beräknade förlossningsdagen närmar sig, börjar många blivande mammor känna en blandning av förväntan men också oro. När förlossningen börjar närma sig brukar kvinnan känna en del smärtsamma sammandragningar. 

Medan andra upplever en annan känsla i kroppen, täta sammandragningar som inte gör ont. För vissa kvinnor kan detta vara förvirrande och skapa osäkerhet kring om de är på väg in i aktiv förlossning eller om det bara är kroppens sätt att förbereda sig. 

Täta, smärtfria sammandragningar 

I Familjelivs forum är det en person som upplever just detta, men ställer sig frågande till vad det är som händer i kroppen. 

”Är gravid i BF+3 idag och har hela eftermiddagen och kvällen haft täta sammandragningar, ibland med bara 3-4 minuters mellanrum. Problemet är bara att dom inte gör ont. Vissa är starka och påverkar mig mer, men inte en tillstymmelse till att göra ont.”

”Snälla kan inte någon peppa mig, ge mig lite förhoppningar (även om dom är falska)..Behöver tidsfördriv och en jäkla massa pepp om att det är på gång eller att nån känner igen sig????”

 Och det är flera personer som känner igen sig i de symtomen trådstartaren beskriver: 

”Hade täta sammandragningar i lite mer än ett dygn innan de började göra ont, efter det var hon ute efter 14 timmar med en aktiv förlossning på 6 timmar.” 

”Så var det för mig med. Trodde det var latensfasen, men hade fel. När jag väl ringde in fick jag endast komma in för att jag hade en bit att åka.”

Svaren ovan kommer från forumtråden: Täta sammandragningar utan smärta

Då har förlossningen startat

En kort tid innan förlossningen startar mjuknar livmodertappen och kortas av. Då kan man ofta uppleva en slemmig, blodblandad flytning. Det innebär att det börjar dra ihop sig, då kan förlossningen vara bara några dagar bort – men det kan också dröja upp till två veckor. 

Livmodern är en muskel som behöver träna inför förlossningen. Den tränar genom att dra ihop sig, vilket känns som sammandragningar. Något som kan börja redan i graviditetsvecka 20. Sammandragningar kan också kallas för förvärkar som. De gör inte ont men magen blir hård och spänd. 

När det beräknade förlossningsdatumet närmar sig kan förvärkarna öka i styrka och bli smärtsamma. Sammandragningarna är fortfarande korta och oregelbundna men är nu ett tecken på att förlossningen håller på att starta upp. Tidiga värkar kan komma och gå i flera dagar.

Men när sammandragningarna blir mer och mer smärtsamma och kommer med 10 minuters mellanrum i minst en timme – då kan du räkna med att förlossningen har startat. 

Källa: Karolinska.se 

MISSA INTE: 

Så gör du om ditt barn är stucket av en bålgeting

Då kommer barnbidraget 2024: Alla datum

Vad ska man göra om barn har feber på natten men är frisk på dagen?