Hur mycket ersättning ska en bebis äta? Så räknar du ut 

En av många frågor som kan dyka upp hos en nybliven förälder är: Hur mycket bröstmjölksersättning ska min bebis äta? Läs mer för att ta reda på mer om hur du ska tänka när du flaskmatar ditt barn. 

Så mycket ersättning ska din bebis äta under första halvåret.

Under första tiden med bebis är det mycket att hålla koll på, många frågor som uppstår och många beslut som ska fattas. Många mammor väljer att amma sina barn medan andra av olika anledningar väljer andra alternativ och andra kombinerar amning med ersättning. 

Bröstmjölksersättning är avsett att användas för att komplettera eller ersätta bröstmjölk under barnets första månader och fram till dess att barnet börjar äta fast föda. 

Men att veta hur mycket ersättning en bebis ska äta kan vara en svårt för många föräldrar att veta, särskilt under de första månaderna av bebisens liv. I Familjelivs forum kommer frågan om hur mycket ersättning en bebis behöver på tal. 

Hur mycket ersättning ska en bebis äta? 

Hur mycket bröstmjölksersättning en bebis ska äta är baserat på både ålder och vikt. Enligt Rikshandboken för barnhälsovård finns det vissa viktiga faktorer att ha i åtanke när man flaskmatar sitt barn. 

Nyfödda barn har en mycket liten magsäck och behöver matas lite och ofta, de ökar därmed sitt matintag. Under det första dygnet ska de äta ca 20-30 ml/kg kroppsvikt och öka ungefär 5-10 ml per måltid. Efter sju dagar är den rekommenderade mängden ca 150 ml/kilo. 

Det är dock viktigt att låta barnets aptit styra hur mycket de vill äta och föräldern bör vara uppmärksam för detta, men också ha i åtanke att alla måltider inte behöver omfatta lika stora mängder mat. Man behöver därmed inte försöka tvinga i barnet mer mat än de vill ha. 

Rekommendationer för hur mycket bröstmjölksersättning som är lagom beroende på barnets ålder, finns att hitta på förpackningarna. Däremot tar dessa inte hänsyn till barnets vikt, mängden mat kan därför behöva anpassas utifrån barnets storlek. Mängden ersättning och antal måltider per dag bör bedömas individuellt, den mängd som står angiven i tabellen nedan och på förpackningarna ska därmed ses som vägledning och inte som målsättning att uppnå högsta mängd vid varje måltid.

Källa: Rikshandboken för barnhälsovård 

Lathund över rekommenderad mängd mat för det första halvåret.