En död och tre allvarligt skadade efter olycka på Gröna Lund

En person har omkommit i samband med en olycka på Gröna Lund i Stockholm. Flera människor har skadats, varade tre allvarligt. Tre barn undkom med lindriga skador.

En olycka har inträffat i åkattraktionen Jetline på Gröna Lund på söndagen.

Totalt nio personer fördes till sjukhus efter olyckan, uppger Region Stockholm. Regionen har gått upp i så kallat stabsläge för att ta hand om de skadade.

Flera personer fastnade också på hög höjd när olyckan inträffade i berg-och dalbanan Jetline. Det är oklart hur många som fastnade, men det var enligt räddningstjänsten fler än fem personer.

Enligt räddningstjänsten föll två personer ner på marken.

– Det är två på marken när vi kommer på plats, säger Moa Hummelgård, vakthavande befäl på Storstockholms brandförsvar räddningscentral Mitt, till TT.

– Det är otroligt tragiskt. Vi är chockade. Våra tankar går till de anhöriga, säger Gröna Lunds informationschef Annika Troselius.

Invigdes 1988

Vid klockan 14:45 var räddningsinsatsen i parken avslutad.

– Vi har vår ledningsresurs och vårt höjdfordon på plats för att hjälpa både polis och Gröna Lund att få upp tekniker för att titta på vagnen och säkra den, säger Christer Wahlström, ledningsoperatör på Storstockholms räddningscentral.

Enligt Gröna Lunds hemsida invigdes berg-och dalbanan 1988 och har en hastighet på omkring 90 kilometer i timmen.

I närheten av olycksplatsen befann sig bland annat Christer Flodberg och Annelie Jansson.

– Vi hörde jättehöga smällar, det lät som skott och det är fruktansvärt tragiskt. Man är väldigt skärrad och vill nästan börja gråta. Det kommer som en chock, säger Annelie Jansson till TT:s reporter.

– Man blir delvis paralyserad. Jag brukar åka Jetline med dottern och hade planerat att göra så nu. Det känns som att man haft lite änglavakt. Det gör att man känner sig omtumlad och uppjagad och det känns fruktansvärt, replikerar Christer Flodberg.

Blir mer försiktig

Marco Deb var också en av många besökare och han var i närheten av Jetline och kunde se hela olyckan inträffa.

– Jag hörde "pang pang" och vände mig om. Sen kunde jag se vagnen krocka med någonting, ta fart igen och krocka igen. Först trodde jag att de var någonting som hörde till själva grejen men sen såg jag två personer som flög ut. Den ena flyger ned på marken och den andre fick tag i en pelare och hängde kvar. Den personen blödde i ansiktet såg jag.

TT talade med Marco Deb strax innan beskedet kom om dödsfallet:

– Jag kommer att vara försiktig att åka attraktioner, berättar han.

– Jag går mest hit för barnens skull. Det var lite läskigt och chockerande men jag känner mest för de anhöriga.

Småbarnsmamman Ysraela Saareks berättar att hennes barn hade åkt Jetline bara en timme innan olyckan. När barnen senare kom ut från "Monster" såg de en stor folksamling utanför berg-och-dalbanan.

TT: Vad tänker du när något sånt här händer?

– Som förälder att jag inte vill lämna mina barn på sånt här längre. Det känns läskigt att uppleva och det kunde ha hänt oss, säger Ysraela Saareks.- De ska ju ha väldigt sträng kontroll på såna här saker men vad som helst kan hända, man vet aldrig.