Fuskat med mat under graviditeten? Mammor i forumet berättar
Under graviditeten finns det mat som man ska undvika. Nu berättar mammor i Familjelivs forum vilka rätter som de äter trots att det är "förbjudet" som gravid.
Under graviditeten går kroppen igenom en stor förändring. Man tampas med nya smärtor, man kan svullna upp och man kanske blir sugen på maträtter som man aldrig tidigare har gillat.
Det är på många sätt en omvälvande tid, inte minst på grund av att man inte längre får äta eller dricka vad man vill.
"Förbjuden" kost under graviditeten
Bland det som man ska undvika under graviditeten finns lufttorkad salami och skinka, som kan innehålla toxoplasma, men i vissa fall även listeria.
Opastöriserad mjölk är också ett nej, eftersom det kan innehålla ett gäng skadliga bakterier, exempelvis listeria.
Vissa ostar ska också undvikas. Ostarna som går bra är alla hyvelbara hårdostar, medan exempelvis mögel- och brieost kan innehålla bakterier.
Är man ett fan av rött kött, behöver man under graviditeten frysa in köttbiten i några dagar innan den konsumeras. Det gäller även för exempelvis carpaccio och gravat kött.
Källa: Livsmedelsverket.
Familjelivs forum: Har ni fuskat med kosten under graviditeten?
I Familjelivs forum lyftes nyligen frågan om mammor fuskat med kosten under graviditeten. Personen i fråga formulerade sig så här:
"Vad har ni som är gravida "råkat" äta eller ätit som ni inte "ska"? Nu menar jag tex parmaskinka, mögelost osv. Själv råkade jag omedvetet äta massa chevreost så nu går jag på nålar och är superorolig... Vad har ni ätit?"
I tråden är det flera mammor som delar med sig av sina erfarenheter:
"Äsch inte ska man vara så nojig. Någon liten bit är ju ingen fara. Nog har jag vid förra graviditeten ätit brieost, torkat kött och salami."
"Brieost åt jag, men bara ngn enstaka bit.", skriver en annan person.
"Jag har druckit opastöriserad mjölk.", skriver en annan.
"Äter salami utan att frysa det 3 dagar och även andra pålägg.", tillägger en fjärde.
"Drack ett glas vin, superångest!"
Ännu fler mammor berättar att de flera gånger brutit mot reglerna, både omedvetet och med flit:
"Sushilaxen har jag ätit vid något enstaka tillfälle men samtidigt men är lite kluven om man får äta eller inte, har fått höra flera olika förklaringar. Har också ätit två skivor brieost i början på grav innan jag visste att man inte fick, trodde bara de var mögelost, hade absolut ingen koll då."
"Dagen innan jag fick reda på att jag var gravid drack jag ett glas vin, suuuperångest!! Men vildingen är 10 månader nu och helt frisk!"
"Brieost är ju mögelost, vitmögel. Jag har råkat äta kallskuret kött.Och visst man ska ju undvika mycket men riskerna är ju ändå väldigt små. Anledningen till att man ska undvika är ju listeriabakterier och liknande, och de ska man samtidigt ha väldigt stor otur om det ska finnas i köttet eller mejeriprodukten. Men visst blir man nojig."
"Mögelost, några glas vin typ. Och sonen är frisk."
LÄS MER: