10 vegetariska alternativ till julbordet.
10 vegetariska alternativ till julbordet. - Foto: ANDERS WIKLUND / TT & PexelsJohan Nilsson/TT

10 vegetariska alternativ till julbordet

Julen är runt hörnet och det börjar bli dags för svenska familjer att samlas kring julbordet. Här listas 10 vegetariska alternativ till det annars kött-dominerade bordet.


När december månad är kommen börjar de flesta fundera på vilka rätter som de vill se på årets julbord. Vissa lutar åt mer klassiska recept som janssons frestelse och inlagd sill, medan andra tar ut svängarna med mer moderna inslag eller vegetariska tolkningar.

Äldsta rätten på julbordet

Det svenska julbordet är en tradition som funnits i Sverige i många år, men under åren har innehållet på bordet förändrats.

Richard Tellström är Sveriges främsta expert på mathistoria, och i en intervju med Populär historia avslöjar han det vanligaste missförståndet när det gäller julbordets historia.

– Det är nog att skinkan är en gammal hednisk kvarleva som vi ätit till jul i urminnes tider. I själva verket dök den upp i slutet av 1800-talet i borgerliga miljöer. Längre tillbaka var festmat lika med färskmat – tjocka revbensspjäll är den äldsta rätten på julbordet som fortfarande lever kvar.

10 vegetariska alternativ till julbordet

Är du sugen på någonting vegetariskt på julbordet i år? Då kanske du kan ta inspiration från listan nedan. 

1. Rödbetssallad med äpple

  • Koka och tärna rödbetor och blanda med små bitar av äpple, en klick crème fraîche eller vegansk majonnäs. Smaksätt med lite dijonsenap och färsk persilja.

2. Grönkålspaj

  • Gör en pajdeg och fyll med en blandning av stekt grönkål, lök, äggstanning (eller en vegansk variant med havregrädde och majsstärkelse) och ost.

3. Vegetariska köttbullar

  • Använd sojafärs, linser eller svamp som bas. Krydda med klassiska smaker som kryddpeppar och muskot, och stek gyllenbruna.
Vegetariska köttbullar finns också att köpa. Foto: Fredrik Sandberg/TT

4. Gravade morötter

  • Skär morötter tunt med en mandolin, gravera dem i en blandning av salt, socker, dill och lite flytande rök för en "gravad lax"-känsla.

5. Vegetarisk Janssons frestelse

  • Byt ut ansjovisen mot kapris eller havstångskaviar för sälta, och gör en gratäng med potatis, lök och grädde.

6. Bakad kålrot (vegetarisk "julskinka")

  • Skär kålroten i lagom storlek, griljera med en blandning av senap, brödsmulor och lite sirap. Grädda i ugnen tills gyllenbrun.

7. Rotsaksgaller

  • Skär rotselleri, morötter och palsternacka i tunna strimlor och stek dem krispiga. Krydda med salt och rosmarin.

8. Fyllda champinjoner

  • Fyll stora champinjoner med en blandning av hackad spenat, vitlök, grädde och parmesan eller vegansk ost. Grädda i ugnen.

9. Rostad brysselkål med granatäpple

  • Halvera brysselkål, rosta i ugnen med olivolja och strö över granatäpplekärnor för syrlig fräschör.

10. Vörtbröd med ädelostkräm

  • Servera skivor av hembakat eller köpt vörtbröd med en krämig röra av ädelost och crème fraîche (eller vegansk alternativ).
Vegetariskt julbord. Foto: Christine Olsson/TT

LÄS MER: 

Då slutar barn tro på tomten– svaret till föräldrar

Lyxig julklapp till pojkvännen – 25 tips

Jul
/
Mat
stats