Tuffa beskedet för barnföräldrar
Tuffa beskedet för barnföräldrar - Foto: Pexels, Fredrik Sandberg/TT

Beskedet om barnbidraget – pengarna räcker inte till: "Rusta dig"

Barnbidraget är en stor del av barnfamiljers ekonomi. Men trots det räcker bidraget bara till 25 procent av barnets utgifter. Och ingen höjning tycks väntas i närtid.


Senaste åren har Sverige, precis som många andra länder tampats med hög inflation och stigande levnadskostnader. Vilket har resulterat i att många familjer har haft svårt att få ekonomin att gå runt. Allt från mat och drivmedel har stigit i kostnad, något som många inte kan dra ner på. 

Sverige har dock ett skyddsnät i form av olika bidrag man kan ansöka om, något många anda länder saknar. Det är allt från försörjningsstöd, socialbidrag, bostadsbidrag och till och med tandvårdsbidrag.

Många bidrag höjs med jämna mellanrum, bland annat fördubblades det allmänna tandvårdsbidraget senast 2018 och för personer mallen 24-29 och alla över 65 år har möjlighet att få 600 kronor i tandvårdsbidrag. Men det är långt ifrån alla bidrag som höjs och anpassas efter inflationen och de ökade månadskostnaderna. 

Foto:  Fredrik Sandberg/TT

Barnbidraget täcker en fjärdedel av kostnaderna 

Ett av de bidrag som inte påverkas av prisbasbeloppet, och därmed inte har en höjning framför sig är barnbidraget. Det är nämligen regeringen och riksdagen som bestämmer kring eventuella höjningar. Dessvärre ser det inte ljust ut. Enligt en kartläggning från sajten Hejaolika finns det inga signaler att några höjningar skulle vara aktuella i närtid. Trots att barnbidraget är en viktig del av ekonomin för barnfamiljer med låga inkomster.

Faktum är att barnbidraget legat på samma summa sedan mars 2018, då det höjdes från 1050 kr till 1250 kr per barn i månaden. Om barnbidraget skulle ha följt prisutvecklingen skulle det idag ligga på nästan 1600 kr per månad.

I april 2024 räknade Swedbank ut att barnbidraget endast täcker cirka 25 procent av de nödvändiga kostnaderna för en 10-åring, vilket är den lägsta nivån sedan banken började följa hushållens ekonomi för 50 år sedan, skriver Hejaolika. 

– För många barnfamiljer kan barnbidraget vara avgörande för att få ekonomin att gå ihop. Stora kostnadsökningar känns extra mycket om man har mindre ekonomiska marginaler och inte några utgifter man kan dra ner på. Då är barnbidraget som kommer varje månad efterlängtat, säger Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank till sajten. 

Det allmänna barnbidraget ligger idag på 1 250 kronor i månaden per barn och är skattefritt. Från och med månaden efter barnets födelse får föräldrarna in pengarna på kontot, fram till det kvartal då barnet fyller 16 år. Då får barnet istället studiebidrag från CSN, förutsatt att barnet går på gymnasiet. Om barnet av någon anledning gåt kvar i grundskolan, eller har anpassad skola efter 16 år får man förlängt barnbidrag. 

Så mycket kostar ett barn i månaden

Det är ingen nyhet att barn kostar en hel del. Enligt siffror från Länsförsäkringar drar det iväg rejält under barnets första levnadsår, med hela 189 756 kronor. Vilket, enligt statistiken är det dyraste året.  

– Barnbidraget har urholkats och tappar relevans. Barn kommer med stora utgifter, som exempelvis mat, kläder och fritidsaktiviteter. Men eftersom barnbidraget inte skyddats mot inflationen tär utgifterna alltmer på familjens ekonomi, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar, i ett pressmeddelande. 

Minst kostar det när barnet är 13 år – med en uppskattad kostnad på "bara" 92 360 kronor per år. Totalt sett så kostar ett barn 2 294 922 kronor från födseln tills dess att barnet är myndigt, alltså 18 år, enligt Länsförsäkringar. Med avdrag för barn- och studiebidrag blir summan drygt två miljoner. Barnets första tid är mest kostsam, med engångsutgifter och inkomstbortfall av att vara föräldraledig.

– Att få barn är en fantastiskt men det innebär också en ny ekonomisk situation för dig som förälder. Barn kostar betydande summor och det är viktigt att veta om att dagens barnbidrag endast täcker en liten och minskande del av de nya kostnaderna. Försök därför att rusta dig för det nya livet med barn genom att spara ihop pengar innan storken kommer, säger Stefan Westerberg. 

– Utöver de nödvändiga utgifterna så är det många föräldrar som också sparar pengar till sina barn för den dag då de ska flytta hemifrån, som exempelvis en del av insatsen till en första bostad, ett körkort eller andra saker som behövs i insteget till vuxenlivet. Och dessa utgifter belastar också familjernas ekonomi. 

Nedan ser Länsförsäkringars tabell med uppskattning över hur mycket det kostar det att ha barn, kostnad per år. 

Foto: Länsförsäkringar.se
/
/
/
/
stats